Iveta Bartošová – život ako horská dráha. Vykoľajili ju milenci, alkohol a samovraždy

Iveta Bartošová Presne pred desiatimi rok zomrela slávna, česká speváčka Iveta Bartošova, Foto: Osobnosti

BRATISLAVA – Život a umelecká cesta skvelej českej speváčky Ivety Bartošovej († 48), ktorá odišla dobrovoľne presne pred 10 rokmi, boli búrlivé a skončili sa, žiaľ, veľmi predčasne. Hoci sa navždy zapísala do dejín česko-slovenskej populárnej hudby, jej umelecký odkaz je poznačený poslednými rokmi života.

Vtedy už bola len tieňom tej osobnosti, akou bola kedysi. Citlivá a krehká žena nezvládla rany osudu, tlak šoubiznisu a bulváru, ktorý na nej posledné roky bezohľadne parazitoval a urobil z jej existencie vec verejnú. A osobné peklo.

Talentované duo poznačené strašnou smrťou

Iveta Bartošová bola, je a bude hviezdou československého šoubiznisu. Jej piesne budú znieť ešte veľa rokov a budú určite prespievané aj inými, začínajúcimi umelcami.

Iveta svoju spevácku kariéru naštartovala spolu s Petrom Sepéšim († 25). Ich hity Červenám, My to zvládnem alebo Knoflíky lásky sa stali obľúbené v celom Československu. Dvojica stúpala na rebríčkoch popularity vyššie a vyššie. 

Iveta s Petrom neboli len kolegovia z pódia. Žili spolu a spájal ich silný cit. Pre Ivetu bolo strašným šokom, keď sa 29. júla 1985 ráno dozvedela z telefónu, že počas fatálnej nehody na železničnom prejazde vo Františkových Lázňach Peter zomrel.

Krehká speváčka sa z náhlej smrti svojho milovaného partnera spamätávala dva roky. Už niekde do tohto času siahajú nitky jej neskorších závislostí na alkohole a psychofarmakách. Napokon začala spievať sólovo so skupinou Balet.

V tomto období vznikol hit Hej, pane diskdžokej. No Iveta cítila a vedela, že má podstatne na viac, ako len robiť sprievodnú speváčku neznámej kapely, s ktorou by obchádzala diskotéky. Veľkým skokom vpred do prvej ligy českého šoubiznisu bola spolupráca s komerčne veľmi úspešnými a v tom čase masovo žiadanými Krokmi Františka Janečka.

S kapelou obišla snáď všetky kultúrne domy v Československu a dostala sa aj do zahraničia. Bola už veľmi známou a vtedy vznikol jej známy hit Léto.

Šťastný život a skvelá kariéra po boku hitmakera

Najzásadnejší a najosudovejší zlom v kariére skvelej, no tak veľmi krehkej speváčky Ivety Bartošovej znamenalo zoznámenie sa so skladateľom, producentom a najmä tvorcom hitov Ladislavom Štaidlom.

Od začiatku roku 1987 začali spolupracovať. Známy český hudobník a textár ju očaril nielen ako neuveriteľne šikovný skladateľ, hudobný manažér a producent, ale opantal ju aj ako šarmantný a svetácky muž. Z dvojice sa stali milenci a potom pár.

Iveta na pódiu excelovala. V súkromí žiarila šťastím a jej kariéra raketovo stúpala. Všetky médiá ju unisono označovali za žiarivú princeznú českého šoubiznisu. A mali pravdu.

Nielenže skvele spievala hity, ktoré jej boli napísané na mieru. Výborne vyzerala a skvele sa obliekala. Štaidl si dal na pódiovej prezentácii svojej lásky veľmi záležať. Naučil ju veľmi veľa a ona mu potom celý život bola za jeho rady a pomoc vďačná.

Zo zlatej éry hudobnej kariéry I. Bartošovej pochádzajú hity Víš, lásko, Scházíš mi čím dál víc či hymna všetkých vojakov Dva roky prázdnin.

Hádky, alkohol, milenci, aj neúspešné samovraždy

V roku 1996 sa Iveta stala matkou. Šťastnému Štaidlovi porodila syna Artura. Zdalo sa, že všetko je v úplnom poriadku. Bol to omyl. Iveta sa cítila pod manželovou silnou dominanciou nesvoja.

Úloha matky ju zaskočila. Bála sa, že stratí kontakt s publikom, a ak prestane ponúkať svoje hity, o pár rokov si na ňu nikto nespomenie.

Počas práce na filme Svadba upírov sa počas jedného z večierkov zaplietla s Rudolfom Hrušínským najmladším. Aférka s hercom sa rýchlo prevalila.

Pre panovačného Štaidla, ktorý mal po celý život všetko pod úplnou kontrolou, to bolo čosi viac, ako len osobná zrada. A tak Ivetu doslova odkopol, čo pre ňu znamenalo koniec života na výslní. Stop dobrým zárobkom a prestížnym pracovným príležitostiam.

A, samozrejme, aj striedavú starostlivosť o syna. Situáciu speváčka riešila alkoholom, v spojení so sedatívami. A potom, keď bola už úplne na dne, sa pokúsila o demonštratívnu samovraždu.

Strmý pád dolu, snímaný vše vidiacim bulvárom zblízka

Po rozchode prišla Bartošová na scénu s celkom novým imidžom. Blonďavé vlasy, ktorými bola ikonickou, si prefarbila a začala spolupracovať s ďalším, no oveľa modernejším hitmakerom Vladimírom Kočandrlem.

On a Iveta sú podpísaní pod tak úspešný album, ako je Ve jménu lásky (na tomto albume je Ivetin najznámejší hit – Tři oříšky). V roku 1997 začala spievať aj v najslávnejšom českom muzikáli Dracula.

Všetko vyzeralo sľubne. No definitívnym zlomom v jej živote a kariére bol ďalší rozchod. V roku 2006 s moderátorom Zdeňkom Podhůrským. Ivetu smútok pohltil. Začala zasa piť a pokúsila sa o samovraždu.

V roku 2007 sa Iveta prestala objavovať na verejnosti. V umeleckých kruhoch sa nahlas hovorilo, že je to s ňou zlé. Musela ísť na psychiatrické liečenie, kde sa liečila zo závislosti na antidepresívach a alkohole. Neúspešne. Nešťastie, strach a beznádej boli už hlboko zapísané do jej duše.

Sama, po boku životných stroskotancov

Zmenu k lepšiemu, ale len na veľmi krátko, priniesol Ivete vzťah s hercom a producentom Jiřím Pomejem. Možno si pamätáte, ako sa mladomanželia na zámku Huboka v roku 2008 viezli v bielom kočiari, ťahanom statnými, bielymi tátošmi.

Rozprávková idylka trvala prikrátko. Iveta síce bodovala v roku 2009 v ankete TýTý (Najlepšia speváčka) a dokonca si zatancovala aj v slovenskom Let´s Dance.

No nešťastného Pomejeho dobehli jeho miliónové dlhy. Zápasil so silnou závislosťou na alkohole, a tak sa dvojica po dvoch rokoch rozišla. Posledným mužom a veľmi temnou kapitolou v živote speváčky, bol podnikateľ Josef Rychtář.

Tohto psychicky nevyrovnaného muža, ktorý počas ich spoločného života skvele parazitoval na jej sláve, si Iveta v roku 2013 vzala za manžela. Nikto dodnes nechápe prečo. Koncom roka 2013 speváčka vystúpila na pár predvianočných koncertoch.

No bola už len poľutovaniahodným tieňom tej Bartošovej, akú diváci čakali a chceli. Bulvár začal speváčku doslova loviť. Jej závislosť na alkohole a práškoch sa prehlbovala.

Do Ivetinho života vstupovali pochybné existencie a jej život pripomínal čoraz viac mizerný, tragický príbeh z ružovej knižnice. Každému bolo jasné, že sleduje už osud zrejme nesvojprávnej, silne závislej a asi aj hrubo manipulovanej ženy.

Takej Ivety, ktorá už ani nevládze zápasiť o svoju dôstojnosť. 29. apríla 2014 sa Iveta Bartošová rozhodla ukončiť svoj život pod kolesami vlaku. Zomrela v deň narodenín svojho manžela Rychtářa a v ten istý deň ako jej prvá, najväčšia životná láska – Petr Sepéši.


Ďalšie články