Rivalovia bojujú o úspech. Razantná dráma o láske a tenise vás zasiahne

Súperi Súperi, silný príbeh zo športového prostredia okúzli najmä mladých. Foto: Challengers

BRATISLAVA – V tejto občas až bláznivo vypätej psychodráme je veľa odhalenej kože, potu a detailných záberov na svalnaté stehná. Ale aj horúcich pohľadov žiadostivosti a nenávisti. Film je zábavným dôkazom, že život môže byť podobný ako zápas v tenise. Rýchly, nepríjemný, nepredvídateľný, vzrušujúci a plný zvratov.

Pre mladých je veľmi jasne odčítateľným odkazom, že pokiaľ žijete s niekým život v bohatstve, neznamená to automaticky, že s ním budete šťastný aj v láske. A to bohatstvo, nech si ho akokoľvek užívate, veľa neznamená.

Možno by film Rivalovia mohol našepkať niekomu aj to, že je lepšie (čestnejšie, cennejšie a pre vaše ego potrebnejšie) si úspech vybojovať v čestnom súboji a vlastnými silami, ako dosiahnuť čokoľvek zadarmo, bez boja a bez práce.

Iba 27-ročná americká herečka Zendaya Maree Stoermer Coleman, známejšia len ako Zendaya, sa nedávno pre agentúru AP priznala, že začínala ešte ako detský herec. To v nej vyvolalo túžbu viac sa angažovať za kamerou ako dospelá.

Mladá herečka a dnes už aj producentka pri propagácii svojho nového filmu „Rivalovia“ spolu s hereckými hviezdami Mikeom Faistom a Joshom O’Connorom uviedla, že si užíva možnosť „sedieť pri stole“, pokiaľ ide o zásadné tvorivé rozhodnutia.

O spolupráci s talianskym režisérom Lucom Guadagninom, o ktorého angažovaní na režisérsky post rozhodla, vraví len v superlatívoch.

A on jej to vo vyhláseniach k filmu nielen zo slušnosti vracia. Označuje ju aj jej kolegov za nové hviezdy filmu budúcnosti, ktoré práve naplno rozvíjajú svoje talenty. O Zendayi to absolútne platí, keďže vo filme, televízii a na pódiu ako speváčka pracuje už od svojich 10 rokov. A tých 25 miliónov, čo má na konte, si tvrdo vydrela.

Dráma Challengers je sexy film o priateľstve, láske, súťaži a špičkovom tenise. O mladých a pre mladých. Ak im aj nezmení náhľad na život, môže im aspoň osviežiť šatník (režisér Guadagnino, ktorý rád relativizuje symboly bohatstva, si na kostýmy prizval návrhára Jonathana Andersona, LOEWE Fashion Brand, ktorý určite inšpiruje svojimi modelmi mnohých).

V tejto svižnej snímke vám nebude jasné, ako to celé môže všetko dopadnúť. Tak ako na kurte, kde sa bojuje o každú loptičku, do poslednej chvíle.

Patrick a Art sú starí spolubývajúci z internátnej školy, z ktorých sa stali tenisoví spoluhráči. Je to vzťah striedavo bratský, bláznivý, občas oblačný a vždy značne súťaživý (Američania sú už po generácie v podobnej súťaživosti vychovávaní, tak to nie je nič nezvyčajné…).

Nech by sme chalanov charakterizovali akokoľvek, určite si nepripúšťajú, že existujú až príliš blízko seba. A, samozrejme, nie sú ani zďaleka pripravení na to, že im do života vstúpila Tashi. Krásne, príjemné a ambiciózne dievča a skvelá športovkyňa.

Tashi je už na strednej škole na dobrej ceste stať sa veľkou tenisovou superhviezdou. Art a Patrick sledujú jej hru ako omráčení. Obaja žasnú nad jej technickou formou a postupne, stále viac, aj nad jej fyzickou krásou. Neskôr chcú obaja, logicky, jej telefónne číslo.

Mladá žena svoje číslo sľúbi tomu, kto na druhý deň vyhrá dvojhru. Nie je jasné (a vy to ani nechcete vedieť) či Tashi chce vidieť dobrý zápas. Alebo chce a vie aj takto zvláštne motivovať a najmä s mužmi manipulovať. Teda je to mladá mrcha.

Film nepoužíva len jednu časovú os a my vieme, že Tashi v súčasnosti už tenis nehrá. V určitom okamihu bola zranená a nešťastná nehoda ju stála kariéru v tenise, na rozdiel od jej manžela Arta, ktorý je teraz jedným z najslávnejších hráčov sveta. Manželia sú veľmi bohatí.

Žijú si svoj sen v luxusnom hoteli a vedú reklamné kampane pre firmu Aston Martin. No ich život nie je úplnou idylkou. Art sa vezie v tenise na sérii prehier, takže ho Tashi posiela na turnaj s nízkymi odmenami, kde si môže aspoň konečne vrátiť sebadôveru.

Tam sa stretáva „náhodou“ s Patrickom, ktorý už roky nemal takéto šťastie a rozhádal sa so svojimi starými priateľmi. Samozrejme, všetko smeruje k veľkému duelu Patricka a Arta vo finálovom zápase, kde určite ide o viac ako len o to, kto asi premení poslednú dobrú loptičku.

Je to na film veľa, či málo? To musíte posúdiť sami, no sľubujem, že sa nudiť nebudete. Challengers je pichľavá a pikantná pochúťka o narušených a napätých vzťahoch, veľmi veľkých egách, nevere a aj zložitosti ambícií.

Challengers je síce dráma, ale aj veľmi zábavný film. Všetci jeho traja hlavní protagonisti odvádzajú asi svoju najlepšiu filmovú prácu v živote. A vymykajú sa z akýchkoľvek stereotypov, čo im boli doteraz prisudzované.

Na snímke je sympatické, že sa neberie priveľmi vážne. A vidno, že tak režisér, ako aj scenáristi sa na svojich postavách (z ktorých sú všetci istým spôsobom antihrdinovia), veľmi zabavili.

Možno si v tomto zápase lásky nájdete svojho favorita. No to ani nie je dôležité. Budete pekne prilepení na plátno, aby ste videli presne všetko tak, ako sa to odohráva na ihrisku a aj mimo neho. Lebo život je oveľa zaujímavejší zápas, ako zbesilé pobehovanie za loptičkou po čiare kurtu.

Mladá, silná, krásna, talentovaná športovkyňa… Pre vzťah zničujúca kombinácia. Foto: Challengers
O konflikty a uzmierenia nie je vo filme núdza. Foto: Challengers
Pri plechovke diétnej koly si všetky pravdy nikdy neprezradíš. Foto: Challengers
Tak je to vajce na tvrdo vo vyváženej strave športovca dietetickým prešľapom, či nie? Foto: Challengers

Ďalšie články