Festival Sharpe v Cvernovke? Číro ako slobodný svetonázor

Angry Bleckmen, Joseph-Torres Na festivale Sharpe 2024 zahrajú aj Angry Bleckmen z Chicaga. Foto: J. Torres

BRATISLAVA – Koncerty talentovaných umelcov zo Slovenska, Európy aj Ameriky prinesú osobitý výber najostrejšej, najsviežejšej, najtemnejšej a najexperimentálnejšej súčasnej hudby, ale aj networking, diskusie a workshopy o aktuálnych témach hudobného a kreatívneho priemyslu s odborníkmi a promotérmi z rôznych častí sveta. 

Nielen to bude obsahovať 6. ročník hudobného festivalu a konferencie Sharpe, ktorý prebehne 25. až 27. 04. 2024 v bratislavskej Cvernovke. Otvorenie festivalu Sharpe 2024 je v znamení skvelého úvodného večera.

Prvou časovanou bombou bude spoločné vystúpenie Kill Your Rap Idols. Názov ukrýva známe mená slovenských umelcov: Berlin Manson, Fvck_Kvlt, Dušan Vlk, Temný Rudo, Paris a českú Arletu. Vidieť ostrú špičku slovenskej alternatívnej scény na jednom pódiu bude zážitkom, ktorý sa už možno nikdy nezopakuje.

Osobne sa teším na vystúpenie barcelonského experimentálneho dua Dame Area. Setlist kapely sa mení každým ich vystúpením, ktoré ponúka množstvo afrických polyrytmov, v zmesi post-punku a industriálnej tanečnej hudby.

Až z Chicaga dorazia neskutoční Angry Blackmen. Dvojica nezmieriteľných raperov produkuje industriálny hip-hop a ničím necenzurovaný lyrický flow.

Z Ohia prinesie na festival inovatívny punk aj americká kapelka The Drin. Šesťčlenná skupina hrá temný post-punk plný zaujímavých zvukových textúr (určite dá veci z ich skvelého nového CD „Today My Friend You Drunk the Venom“).

Priamo z Glasgowa priletia divokí Doss, ktorých živé vystúpenia sú plné mohutných bicích, hutných basov ako aj vtipných textov. Tie vychádzajú z presahov do škótskej kultúrnej identity, ku ktorej sa hrdo hlásia.

Multidisciplinárny umelec Swarmm z Anglicka sa bude snažiť zaujať elektronickým setom, kde hru na husle spojí s 3D projekciou. Španielske experimentálne duo Los Sara Fontan – to sú klávesy, husle a bicie v koncerte, ktorý je plný polyrytmov aj veselej improvizácie.

Berlínsku scénu reprezentujú popoví Mink. Ich hudbu možno voľne popísať pocitmi eufórie a melanchólie, čo sa vás zmocnia pri kráčaní domov po prežúrovanej letnej noci. Stálica varšavskej alternatívnej scény, Julek Ploski, hrá hudbu, ktorá pôsobí dojmom filmového soundtracku.

Ďalšou poľskou skupinou je maskované trio T’ien Lai, inšpirované klubovými rytmami z Afriky a Južnej Ameriky, ktoré produkuje industriálne techno so silnými perkusiami.

Minulý rok line-up festivalu chýbal shoegaze (podžáner alternatívneho rocku, ktorý je zmesou zahalených vokálov, skreslených gitár, efektov, spätnej väzby a ohromujúcej hlasitosti), čo organizátori napravujú éterickým českým kvartetom Manon Meurt s vynikajúcim vokálom Kateřiny Elznicovej.

Islandská hudobná scéna je legendou, keďže sa už dávnejšie etablovala aj na globálnej hudobnej scéne. Či sa k Bjork pridá aj popová speváčka Lúpína, ukáže až čas. Sharpe festival prinesie jej introspektívne texty v spleti tém inšpirovaných islandskou krásnou aj krutou krajinou.

Zastúpenie ženských interpretiek v line-upe rozšíri kapela Žen zo Záhrebu, ktorá ponúkne publiku svoj progresívny post-rock. Ťahákom večera bude aj austrálska kapela The Dharma Chain, dnes pôsobiaca v Berlíne.

Hrá psychedelický rock & roll inšpirovaný garage rockom zo 60. rokov a shoegazeom z 90. rokov. Z Viedne k nám zavíta mladé experimentálne zoskupenie Flunder, ako aj skupina MWO.

Bangladéšsky DJ a jeho hudobní spoločníci spájajú žánre ako batida, dancehall, bail a funk. Silné zastúpenie majú na Sharpe aj mladé slovenské speváčky. Príde popová Erika Rein, talentovaná klaviristka Kriss Krimm, novosoulová a altdžezová Faya či citlivá a citová Vanessa Weiss.

Žánrovo fluidný set plný rytmických hier zahrá etablovaná slovenská DJ-ka TRANSmisia. Originálnu inštrumentálnu hudbu s prvkami progresívneho rocku, nu-džezu, alternatívy a klasickej hudby predvedie naše zoskupenie Trilobeat. V žánrovej diverzite programu sa nezabudlo aj na drsnejšie projekty.

Festival ozdobí zemitá bratislavská punková kapela Deti a post-black metalová kapela Besna. Z Londýna dorazí Slovenka Monika Subrtová skúmajúca krásu vzťahu človeka a stroja. Na všetky zmysly návštevníkov zaútočí aj kompozícia Be – long – ing skladateľa Štefana Szabóa, ktorý vystúpi spolu so strunovým kvartetom.

Berin Manson (Slovensko). Foto: Sharpe
Doss (Škótsko). Foto: Facebook Doss
Manon Meurth (Česko). Foto: Musica
The Dharma Chain (Austrália). Foto: O. Olan
Žen (Chorvátsko). Foto: Croatia music
Lúpína (Island). Foto: Musica
T’ien Lai (Poľsko). Foto: Polish music
Fvck_Kvlt (Slovensko). Foto: R. Kovacs

Ďalšie články