Jarné džezáky budú plné superhviezd. Otvoria ich nenapodobiteľní The Wooten Brothers

Wooten-Brothers Wooten Brothers vystúpia na koncerte v MMC klube,16.5.2024. Foto: BJD

BRATISLAVA – Jarné džezové dni v bratislavskom MMC klube sú tento rok v znamení amerických superhviezd. Málokedy sa stáva, aby na dvoch koncertoch hralo osem hudobníkov, ktorí za posledných 30 rokov pôsobili v najvýznamnejších skupinách, ktoré písali dejiny džezu, rocku, soulu či funku. Kapely The Wooten Brothers a Mike Stern Band, ktorá zahrá na druhom koncerte, k nim ale prirodzene patria.

Victor – basa, Joseph – klávesy, Roy – bicie, Regi – gitara (a ešte Rudy – saxík, no ten už nežije).

Viac ako štyri desaťročia sú bratia Wootenovci známi ako najtalentovanejšia a najdynamickejšia bratská skupina, akú kedy džezový svet spoznal. Od mladosti boli koncertnou jednotkou, ktorá vždy nanovo zadefinuje hudbu ako neuveriteľný žáner plný života, energie, ale aj zábavy.

Bratia spolu roky pretvárajú brehy džezu, funku, soulu, R&B, rocku a bluegrassu. Pätica The Wootens debutovala v polovici 80. rokov. Odvtedy spolu odohrali stovky úžasných koncertov, ale fungovali roky aj v rámci iných svetoznámych skupín. 

Teraz vyrazili na prvé spoločné turné od predčasnej smrti piateho brata, saxofonistu Rudyho v roku 2010. Jeden koncert bude 16. 5. 2024 o 19 h aj v Bratislave, kde zahrajú v rámci jarných BJD 2024 v klube MMC. Najslávnejším z bratov je basový gitarista Victor Wooten.

Päťnásobný držiteľ ceny Grammy, jeden z prvej desiatky najlepších žijúcich basgitaristov všetkých čias je často porovnávaný s neprekonateľným „bohom basákov“ Jacom Pastoriusom, ktorý zomrel len ako 35-ročný.

Druhým bratom je klávesista, skladateľ, spevák a motivačný rečník Joseph Wooten. Ten spolupracoval s hviezdami ako Whitney Houston a Kenny G.

Má vlastnú kapelu, ale vypomáha aj svojmu mladšiemu bratovi v skupine The Victor Wooten Band. Tretí brat, famózny bubeník a perkusionista Roy „Futureman“ Wooten je tiež päťnásobným držiteľom ceny Grammy.

Roy je známy najmä vďaka svojim divokým, hráčsky nenapodobiteľným vystúpeniam na pódiu, ktoré umocňuje surrealistickým výberom „podivných“ nástrojov. Jeho charakteristickými vynálezmi sú The Drumitar či klávesy Roy El.

Royova pôsobivá sólová kariéra a projekty Black Mozart roky presahujú a premosťujú žánre klasiky, džezu, soulu, gospelu a hovoreného slova. Štvrtým z bývalej silnej päťky je Regi „Teacha” Wooten.

Ten si svojím charakteristickým gitarovým štýlom kombinácie akordov, slappingu, tappingu a zbesilého brnkania získal celosvetovú slávu. Je bežne prirovnávaný k takým gitarovým esám ako boli: Jimi Hendrix, Frank Zappa a Chuck Berry.

Regi, ktorý je dodnes známy ako „The Teacha”, vyučoval mnohých významných svetových hudobníkov. Všetci z nich dodnes tvrdia, že im hudobne aj hráčsky veľmi veľa dal (svojich malých bratov Josepha a Victora učil hudbe, keď mal sám iba 9 rokov).

Stručne povedané: Bratia Wootenovci sú (ne)skutoční machri a totálni šoumeni. Pokiaľ hudbu milujete, ich skvelý funkový koncert, ktorý bude dokonalou zábavou, si nemôžete nechať ujsť!

Základom muziky bratom Wootenovcov je až hypnotická súhra. Foto: W. Bros
Jediný, ktorý je na pódiu vždy vážny, je introvertný klávesista Joseph. Foto: W. Bros
Regi a Victor si skvele rozumejú a sú skladateľmi väčšiny pesničiek kapely. Foto: W. Bros
Regi Wooten je úžasný gitarista, ale aj skvelý spevák. Foto: W. Bros

Ďalšie články