Chcete vidieť živý Orloj? Bratislavské mestské dni prinesú 350 podujatí

Súčasťou Bratislavských mestkých dní bude aj české V. O.S. A. Theatro, Foto VOSA Facebook Súčasťou Bratislavských mestských dní bude aj české V.O.S.A. Theatro. Foto: VOSA Facebook

BRATISLAVA – Počas víkendu 20. až 21. apríla 2024 sa oplatí nielen Bratislavčanom vyraziť do ulíc hlavného mesta. Bratislavské mestské dni prinášajú každoročne atraktívne koncerty, pouličné šou, divadlo aj komunitný trh. Ale aj silent disco či prehliadky historických budov, ktoré budú výnimočne prístupné širokej verejnosti.

Obľúbený festival organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) spolu s magistrátom. Do programu jeho 21. ročníka sa zapája 14 mestských častí, 15 mestských organizácií, ako aj iní partneri.

Vďaka zapojeniu mestských častí, mestských a partnerských organizácií sa počas dvoch dní bude v Bratislave konať viac než 350 podujatí. Žánrovo pestrý program pre ľudí od 5 do 95 rokov sa koná na viacerých scénach naprieč celým hlavným mestom.

„V rôznych obdobiach a kultúrach ľudia verili, že kľúče majú moc otvárať neznámo a odkrývať tajomstvá. Počas Bratislavských mestských dní (BMD) otvárame Bratislavu a množstvo jej dverí. Spolu tak tvoríme kultúrne mesto, kde ľudia môžu zdieľať všetko to pekné spoločne,“ povedala o akcii riaditeľka BKIS Katarína Hulíková.

Bratislavčania uvidia aj živý orloj

Otváranie mestských brán v historickom prevedení sa uskutoční v sobotu o 9.00 na Primaciálnom námestí. Začne sa to hudbou, šermom, za búšenia bubnov a ozvien fanfár. To priamo odkazuje na korunovačnú tradíciu.

Počas oboch dní BMD budete môcť navštíviť historické priestory Primaciálneho paláca. Na nádvoriach paláca sa bude hrať šach a spoločenské hry, na Primaciálnom námestí sa môžete najesť v gastrozóne alebo ochutnať to, čo ponúkne komunitný stôl.

V sobotu od 11.00 do 17.00 budú môcť návštevníci zažiť jedinečný, živý Bratislavský orloj. Tým budú vystúpenia pouličných umelcov a umelkýň na balkóne Primaciálneho paláca, ktoré ohlásia každú celú hodinu.

Víkend návštev otvorených historických budov

Okrem Primaciálneho paláca a otvorených dverí do mestských inštitúcií môžu Bratislavčania a aj medzimestskí návštevníci nazrieť do 24 historických budov či iných, zaujímavých bratislavských priestorov. V ponuke prehliadok sú Klarisky, Slavín, YMCA, Stará i Nová tržnica, Albrechtov i Rómerov dom, zákulisie Divadla P. O. Hviezdoslava, či historické priestory na Bielej 6.

Keďže počasie nie je najlepšie, očakáva sa veľký záujem o prehliadky starých budov. Preto si radšej rezervujte miesto na adrese www.bratislavskemestskedni.sk. Počet návštevníkov býva totiž kapacitne obmedzený.

Vyjdite aj z centra von, do parkov a lesov

Bratislavské mestské dni sa konajú na území celej Bratislavy. A to aj vďaka zapojeniu mestských častí a mestských organizácií. Mestské lesy okrem Lesníckych dní na Partizánskej lúke pripravia v sobotu originálnu grilovačku v Hájovni Krasňany.

Nové Mesto vás zasa pozýva na otvorenie revitalizovaného parku na Račianskom mýte. Devín a Záhorská Bystrica pripravili jarnú knižnú burzu a Dúbravka detské divadlo. V Karlovej Vsi je cez víkend festival Svetový deň cirkusu s množstvom atraktívnych vystúpení pre deti i dospelých.

Keďže Bratislavské mestské dni sa konajú počas Dňa Zeme, súčasťou programu je aj niekoľko environmentálnych podujatí.

Tie by mali pomôcť (najmä u mladších) zlepšiť prístup k témam ekologicky zodpovedného správania. Aktivity ku Dňu Zeme pripravuje Rača, Rusovce, Ružinov, Petržalka, Podunajské Biskupice či Vrakuňa. BKIS organizuje sadenie rastlín, ako aj ekologické workshopy v Sade Janka Kráľa.

Bohatý hudobný program, divadlo aj pouličná šou

Hudobný program BMD býva tradične pestrý. Ani tentoraz vás nesklame. Vystúpia pražskí šoumeni Tata Bojs, Gramophon Brothers či bratislavskí fešáci z Orchestra Jeana Valjeana. Ráznu dychovú hudbu ponúkne Hudba MV SR, Hudba Hradní stráže a Policie České republiky.

Svoje songy zaspieva Tamara Kramar, ale aj žiačky a žiaci bratislavských ZUŠ. Na silent disco v Klariskách paralelne zahrajú DJ-i Signate a Matey, na nádvorí Bielej 6 v rámci warm-upu vystúpi DJ Raylab.

Návštevníkov mesta čakajú počas víkendu aj viaceré pouličné šou. V uliciach Starého Mesta zažijete cirkusový sprievod, zábavné divadelko Servisáci, ako aj chodúľovú prehliadku divadla Dvor Zázrakov s Kráľovnou srdca.

Vyvrcholením sobotného večera bude predstavenie magická Fénixova záhrada českého zoskupenia V.O.S.A. Theater. To prinesie pred historickú budovu SND interaktívnu svetelnú inštaláciu spolu so živým spevom a svetelnými a akrobatickými vystúpeniami.

Propeler opäť spojí oba brehy mesta

Nielen historici si pamätajú, že vyše 100 rokov spájala staromestský a petržalský breh Dunaja legendárna loď Propeler. V sobotu bude výnimočne premávať opäť. Loď Martin naraz prevezie na druhú stranu rieky až 160 pasažierov.

Objavovať Bratislavu môžete však aj počas jázd Cabriobusom. Dopravný podnik mesta Bratislavy sa zasa počas mestských dní popýši svojimi krásne zrekonštruovanými a ešte vždy pojazdnými historickými vozidlami, ktoré vás odvezú po Starom Meste.

Súčasťou Bratislavských mestských dní sú aj súboje šermiarov. Foto: BKIS
Na dva dni, počas víkendu brehy Bratislavy prepojí opäť Propeler. Foto: BKIS
Dvere Klarisiek, krásneho kostolíka v Starom Meste budú otvorené všetkým. Foto: BKIS
Deti určite pobavia vystúpenia kaukliarov, kúzelníkov a žonglérov. Foto: BKIS
Česká kapela Tata Bojs roztancuje vždy aj tých najnesmelších. Foto: BKIS
Bratislavská kapela Orchester Jeana Valjeana je zložená z mladých slovenských hercov. Foto: BKIS
Súčasťou ceremoniálov Bratislavských mestských dní sú aj herci v dobových kostýmoch. Foto: BKIS

Ďalšie články