Krajinu známych tvárí fotografa Matúša Zajaca uvidíte v galérii Starý Avion

M Zajac_foto_Rudolf_Baranovic Matúš Zajac na vernisáži hovoril o každej jednej vystavenej fotografii, Foto: Rudolf Baranovic

BRATISLAVA – Výstava Krajina tvárí prezentuje magický výber portrétov známych osobností z prostredia umenia, od roku 1991 až po súčasnosť. Fotograf portrétoval zväčša ľudí, ktorých dôverne poznal. Len tak sa mu podarilo preniknúť hlbšie do ich vnútra a urobiť záber, ktorý si bez problémov zapamätáme. Pretože prezentuje okamih komplexnej hĺbky života.

Matúš Zajac patrí dnes medzi najvýznamnejších súčasných slovenských fotografov. Jeho fotografický štýl je ľahko rozpoznateľný a nezameniteľný. Už len preto, že začínal ešte s klasickým analógovým fotoaparátom.

A teda od počiatku dobre poznal celý proces fotografovania, vrátane práce s negatívmi a mágie tmavej komory. M. Zajac vyniká hlavne v sociálnom dokumente, kde si už za tie roky, čo je na scéne, vydobyl pevné miesto nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj na medzinárodnej scéne. 

Vo svete umenia, ktorý je dnes dennodenne vylepšovaný digitálnym falšovaním reality, sú jeho autentické fotografie skoro zjavením. Pretože sú štúdiami ľudského vnútra a zvnútorneného života, ktorý sa cez intelektuálnu prácu trvalo podpisuje na tvárach jeho portrétovaných objektov.

Výstava Krajina tvárí, ktorú fotograf osobne uviedol v bratislavskej Galérii Starý Avion, sa snaží o preniknutie do vnútra osobností hlavne z prostredia umenia a literatúry.

Sám autor na vernisáži povedal, že pokiaľ fotíte tak veľké osobnosti, akými boli slovenskí prozaici: Vincent Šikula, Ivan Kadlečík či Ján Johanides, alebo čierny anjel pražského undergroundu, filozof a básnik Egon Bondy (či jeho profesor na škole, úžasný fotograf Tibor Huszár) nie je nič len tak jednoduché. Skúsený fotograf potrebuje najprv k práci dostatočnú prípravu.

Mal by poznať dielo autora, mať ho načítaného a v prípade maliara Rudolfa Filu napozeraného. Samozrejmosťou sú stretnutia a dlhé rozhovory s portrétovanými, ktoré mu umožnia k jeho „objektu záujmu“ nájsť si cestu. Pomôžu stvoriť spoločný priestor pre premýšľanie a cesty záujmu.

Trochu inak to bolo s portrétmi velikánov džezu a rocku, ktoré sú tiež na výstave prítomné. Tie urobil Matúš ešte ako „mladé, dravé ucho“, keď sa doslova votrel na pódium, aby bol čo v najväčšej blízkosti, prítomný zázraku hudby, ktorý ho dodnes fascinuje a pri práci inšpiruje.

Hoci mnohí teoretici umenia by mohli podobné fotografie považovať za až príliš expresívne, sú skvelým dokladom toho, že aj muzika môže byť náročnou „prácou“ plnou pádov, vrcholov aj extáz.

Z pohľadu autora bolo najľahším portrétovanie herečiek Z. Fialovej, T. PauhofovejA. Geislerovej, ktoré mu vedeli danú emóciu zahrať a pred objektívom nemali žiaden ostych, ani neprirodzený rešpekt.

Matúš Zajac prednášal fotografiu na niekoľkých vysokých školách a momentálne ju vyučuje na strednej umeleckej škole animovanej tvorby.

Jeho názor a tvorba ovplyvnili a inšpirovali niekoľko generácií mladých fotografov. Zajac je autorom kníh Podoby viery 2011, Out 2014 a IN 2020 a v portrétnej fotografii spolupracuje s vydavateľstvami na tvorbe kníh a CD obalov.

Vo štvrtok 18. 4. o 18:00 uvedú v galérii Starý Avion už štvrtú autorovu knihu, Distant Proximity, na ktorej pracoval medzi rokmi 2001 až 2023.

Počas tohto obdobia Matúš nafotografoval neviditeľné osudy bytostí z vyše dvadsiatich sociálnych zariadení. Vznikol tak silný, dokumentárny, sociálno-expresívny osobný prienik. „Nestačí byť prítomný, musíš byť zainteresovaný. Iba tak má fotografia širší význam,“ zhrnul svoju prácu na knihe sám autor.

Výstavu fotografií Matúša Zajaca Krajina tvárí si môžu návštevníci Galérie Starý Avion pozrieť denne okrem nedele. V pondelky, stredy, piatky a soboty od 10:00 do 14:00 a v utorky a štvrtky od 16:00 do 19:00. Fotograf Matúš Zajac využíva svoje bohaté, pracovné skúsenosti aj ako fotoreportér Denníka Štandard.

Prozaik Ján Johanides. Foto: Matúš Zajac
Dušan Mitana, prozaik, dramatik a scenárista. Foto: Matúš Zajac
Egon Bondy, český básnik, prozaik a filozof. Foto: Matúš Zajac
Prozaik, dramatik a básnik Vincent Šikula. Foto: Matúš Zajac

Ďalšie články