Básne Janka Silana zhudobnili. Jeho tvorba je o tom, ako sa nepodať nepriazni doby a osudu

Janko Silan. živý básnik Fotka z natáčania na Zoborskom kláštore. Foto: Janko Silan: Živý básnik/fb

BRATISLAVA – Básne Janka Silana zhudobnilo šesť hudobníkov z rôznych kapiel. Cieľom tohto projektu bolo osloviť rôznorodé publikum tak, ako to dokázal aj básnik.

„Vybrané básne reprezentujú rôzne životné etapy z pohnutého života Janka Silana. Vitalizmus, nádej a radosť, strieda skepsa a rozčarovanie. Tieto nálady nesie na chrbte hudba, ktorá sa tlačila na povrch sama bez ohľadu na žáner,“ uviedol autor hudby Radoslav Lakoštík pre Musicpress.sk.

Silanove verše zhudobnili gitarista Radoslav Lakoštík, bubeník Marek Kováč, klaviristka Martina Janigová, gitarista Boris Turaz, basgitarista a violončelista Roman Straženec a metalový spevák a gitarista Štefan Chrappa.

Autorom námetu je Daniel Hevier ml. Album Janko Silan – živý básnik možno nájsť na streamovacích sieťach Spotify, Apple Music a Tindal.

Janko Silan bol slovenský básnik katolíckej moderny a rímskokatolícky kňaz. Jeho básne čítali tak veriaci, ako aj ateisti.

Do básní vkladal kus svojho života, smútku a utrpenia, ku ktorým neskôr pridal témy ľudského bytia, kňazského života, vzťahu duše človeka s Bohom, pričom ho fascinovala tatranská príroda.

Zhudobnenie jeho tvorby je potvrdením Silanovej domienky, že jeho básne spievajú.

„Aj my sa pominieme. Ale ja myslím, piesne zostanú,“ nesie sa Silanov odkaz ďalej.

Janko Silan. Foto: Slovenské literárne centrum

(Vač, Slovenské literárne centrum, Musicpress.sk)


Ďalšie články