Prečo prežiť jazdu? Güenther Steiner pitve zákulisie Formuly 1

Guenther Steiner, tak ako je najšťastnejší, priamo uprostred pretekov, Foto: G.S. Guenther Steiner, tak ako je najšťastnejší, priamo uprostred pretekov, Foto: G.S.

BRATISLAVA – Güenther Steiner je aj dnes jednou z najvýraznejších a najslávnejších osobností motoristického športu na svete. Bývalého šéfa tímu Haas F1 verejnosť bližšie spoznala vďaka seriálu od Netflixu – Drive to Survive. Ten zožal nesmierny úspech práve jeho zásluhou. Kniha je pokračovaním jedného silného ľudského príbehu, ktorý stále trvá. A fascinuje masy.

Güenther Steiner v knihe Rok v kolotoči F1 (v origináli Surviving to drive) privíta čitateľov vo svojej stajni na celú sezónu 2022 a umožní im bezprostredný pohľad do zákulisia Formuly 1.

Je to úplne unikátna kniha. Už len preto, že sa stalo vôbec po prvý raz, že niektorý tím F1 dovolil aktívnemu riaditeľovi odkryť detaily z pretekárskej sezóny.

Stajne F1 si totiž svoje know-how a technické detaily stavieb a vylepšení monopostov roky úplne úzkostlivo strážia. Priemyselná špionáž bola a je v tomto prostredí možno ešte väčším zločinom ako tá „klasická“ – bondovská.

Steiner sa vo svojej knihe dotkne aj takého citlivého bodu, ako je najímanie a prepúšťanie pilotov, čo je pre tím kľúčová vec. Uvažuje tiež nad správnym spravovaním financií.

Venuje sa možnostiam dôležitých predsezónnych príprav, prestavovania a testovania monopostu a, samozrejme, vyobracia pretekársky kalendár. Ten nie je totiž vždy nastavený dobre. Ide o priamočiare a miestami aj zábavné svedectvo o tom, aké to vlastne je, riadiť špičkový tím kolotoča Formuly 1 z pozície zodpovednosti.

Steiner píše veľa, rýchlo a zahltí vás informáciami. No my mu radi uveríme každé jedno slovíčko. Ako zasvätený človek totiž prezrádza veci osobné: „Hovorí sa, že futbaloví tréneri sú pod tlakom. Verte mi, to nič nie je. Pod tlakom ste vtedy, keď vám jeden z vašich pilotov v tristokilometrovej rýchlosti vrazí do bariéry a vybuchne vám pred očami.“

Pokiaľ existuje jedna veta, ktorá zbilancuje novú autobiografiu Güenthera Steinera s názvom „Rok v kolotoči F1″, tak je to priamočiara, silná chlapská reč. Tá, ktorá berie na seba zodpovednosť a na nič sa alibisticky nevyhovára.

280-stranový denník je dnes odborníkmi aj čitateľmi považovaný za „pútavý, úžasný a neobmedzený pohľad na to, čo sa skutočne deje v zákulisí tímu Formuly 1. Pre Steinera a jeho stajňu Haas ale nebol čas, o ktorom píše, najlepšou sezónou.

Zatiaľ čo súbor nových predpisov, pre ktoré Haas obetoval svoju sezónu 2021 (aby tím skvele pripravil), mal byť ich veľkým cieľom, robili proti svojej vôli, napochytre čosi iné. Boli prinútení orientovať sa v následkoch činov Ruska, ktoré napadlo svojho suseda.

Tím Haas sa ocitol v divnej situácii. Ich nádejným jazdcom bol Rus, a to v čase, keď sa všetci chceli všetkého ruského čo najrýchlejšie zbaviť. Kniha usporiadaná vo formáte denníka podrobne opisuje myšlienky a rozhodnutia, ktoré stoja za rozhodnutím Steinera a majiteľa Gene Haasa prepustiť zo služieb tímu Nikitu Mazepina.

Po vysporiadaní sa s Mazepinom sa kniha posúva k tomu, čo sa v sérii F1 stalo témou roka. Stačí len meno, Mick Schumacher. Vzťah medzi Steinerom a Schumacherom je dodnes s jedným z najviac analyzovaných vo Formule 1.

Steiner trvá na svojej nevine po celý čas. Smelo kritizuje Micka za to, že si neuvedomil vážnosť situácie po jeho havárii v Monaku, ktorá roztrhla VF-22 na polovicu. No a samozrejme, nebol to prvý „šialený manéver“ mladého, na pretekanie „nadržaného“ Nemca.

Rozhodnutie nepredĺžiť Schumacherovu zmluvu je iba na jednej strane, pričom Steiner trvá na tom, že to nebolo spôsobené iba drahými haváriami. V hre bola aj túžba vyskúšať a otestovať skúsenosti pilota Nica Hülkenberga, ktorý nie je o nič menej talentovaný ako Mick.

A čím je táto knižka výnimočná? Steinera musíme pochváliť za jeho ojedinelú úprimnosť, pretože hovorí o veciach len tak, ako ich cítil on. A hlavne, ako sa slobodne rozhodol ich po chlapsky a v prospech tímu vyriešiť.

Güenthera Steinera majú ľudia radi najmä pre jeho nezlomný optimizmus. Foto: F1
Počas svojej kariéry v kolotoči F1 nevynechal ešte žiaden pretek. Foto: F1
Legenda závodov F1 Niki Lauda je jeho osobným priateľom. Foto: F1
Steinerova manželka Gertrúda je módnou návrhárkou. Foto: F1

Ďalšie články