Krotitelia duchov znova zachránili Zem! Porazili mrazivú hrozbu

Krotitelia duchov, Mrazivá hrozba, to je nový diel známej série sci-fi komédií Krotitelia duchov, Mrazivá hrozba, to je nový diel známej série sci-fi komédií. Foto: Ghostbusters, 2024

BRATISLAVA – V občas napätom, no väčšinou sviežom pokračovaní paranormálnej komédie Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba, dostanete presne to, čo očakávate. Akciu, záhadu, nadsázku, humor, parodovanie vážnosti sci-fi žánru a riadne množstvo špeciálnych efektov.

To všetko končí v tejto sérii – ako vždy – nastolením poriadku, happyendom, ktorý je dobrým nástrelom pre ďalší diel.

Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Finn Wolfhard a Mckenna Grace je len pár hercov, ktorí hrajú v najnovšom stretnutí starých a nových bojovníkov proti duchom, démonom a príšerkám.

Z nich niektoré nie sú ani zďaleka také zlé ako vyzerajú. Práve v komickom poľudštení zla, strachu, desu a hrôzy z neznámeho, drieme skrytá sila nekonečnej série filmov o krotiteľoch duchov – Ghostbusters.

Najnovší film v sérii, ktorá práve oslavuje 40. výročie tohto sci-fi, komediálno-soft hororového fenoménu, obsahuje množstvo starých, ale aj nových krotiteľov duchov, vrátane členov pôvodného obsadenia, ktorí doposiaľ žijú. Ale aj postáv predstavených v Ghostbusters: Afterlife z roku 2021 a rôznych excentrických, nových postavičiek, ktoré majú ambíciu objaviť sa v budúcich dieloch. (Našťastie boli vynechané ženské krotiteľky duchov z roku 2016, ktoré boli zjavným krokom vedľa.)

Ghostbusters: Frozen Empire sa usilovne snaží uspokojiť fanúšikov série množstvom nostalgických návratov k duchom, záhadám aj hrdinom predošlých dielov. Ale je aj o novej sofistikovanejšej generácii, ktorá strieda starých bojovníkov proti zlu.

Novinka nemôže byť (a asi ani nechce) taká silná ako klasický originál z roku 1984. No na druhej strane, ani Ghostbusters II z roku 1989, (ktorý režíroval Američan so slovenskými koreňmi Ivan Reitman a napísali Dan Aykroyd a Harold Ramis, zodpovední za originál) nebol takým trhákom, na aký fanúšikovia čakali.

Scenár Jasona Reitmana a režiséra Gila Kenana potvrdzuje, že postavy sú uveriteľné a ako ukazuje drsnejšia úvodná sekvencia, bez problémov sa osvedčili vo svojich nových úlohách krotiteľov duchov.

Hrdinovia žijú vo svojom novom domove, milovanej hasičskej zbrojnici Tribeca. Presne v tej, ktorá bola sídlom aj pôvodnej „záchranárskej zostavy“, čo dodáva filmu nostalgickú výhodu. Ďalším plusom je, že sa odohráva v New Yorku, domove kultového prvého dielu, kam sága akosi prirodzene patrí.

Napokon nikto z fanúšikov nezapochybuje, že práve Veľké Jablko má tých najlepších, najstrašidelnejších, ale aj najveselších duchov v USA.

A niektorí z nich, ako napríklad (najmenšími milovaný) Slimer, dokonca žije v hasičskej zbrojnici. Nehovoriac o kamarátskych Mini-Puftoch, ktorých hlavnou úlohou je vyvolať chaos.

Práve keď sa Gary (Paul Rudd), Callie (Callie Coon) a deti Trevor (Finn Wolfhard) a Phoebe (Mckenna Grace) zžívajú so svojou prácou pomáhať bežným Američanom, ktorí majú problémy so strašidlami a príšerkami, sú zastavení Walterom Peckom (William Atherton). Ten je teraz starostom New Yorku.

Pôvodca problémov, zlomyseľný boh Garraka, je náhodou uvoľnený z gule, ktorá bola jeho väzením. A tak spôsobí zmätok v meste, pretože privolá légiu uniknutých duchov. Potom použije svoje sily na rozpútanie novej doby ľadovej.

Všetko v meste pokryl ľad a krotitelia duchov musia rýchlo dokázať, že si skutočne zaslúžia svoje meno. Krotitelia duchov – Mrazivá hrozba nehazarduje scenáristicky s už dobre zavedeným vzorcom filmov tejto série. Nemá najmenší dôvod.

Starostlivo strieda a vyvažuje akciu, smiech i strach vtipným spôsobom, ktorý umožňuje divákovi príjemné a ľahké sledovanie snímky, ktorá musí najmä pobaviť.

No núka aj zaujímavé, emocionálne odbočenie. Povedzme v obraze rastúceho priateľstva Phoebe s Melody, duchom dospievajúceho dievčaťa zabitého pri požiari činžiaka. Ich nočné stretnutie, keď hrajú šach v opustenom parku, je až poeticky dojímavé.

A možno naznačuje aj isté, žánrové odbočenia, ktoré by mohli byť do budúcnosti východiskovým bodom pre ďalšie dobrodružstvá série.

V novom filme sa stretnú starí hrdinovia ako Bill Murray s novými, Paul Rudd. Foto: Ghostbusters,2024
Krotitelia duchov: Mrazivá hrozba. Do práce na záhadách sa zapája aj omladina. Foto: Ghostbusters, 2024
Keď duchovia kompletne obalia New York ľadom, treba si na problém posvietiť. Foto: Ghostbusters, 2024
Katastrofa! …aj vždy veselému duchovu Slimerovi zamrzol úsmev na perách. Foto: Ghostbusters, 2024

Ďalšie články