Bizarný podvod v Petržalke. Miestny poslanec sa vydával za vicestarostku

Kuruc Matúš Vallo a poslanec Jakub Kuruc. Zdroj: FB Jakub Kuruc je Team Bratislava

BRATISLAVA – Poslanec Jakub Kuruc z Teamu Bratislava, ktorý pôsobí v miestnom a mestskom zastupiteľstve, sa v bratislavskej Petržalke vzdáva poslaneckého mandátu. Robí tak po tom, ako v posledných dňoch vyšli na svetlo sveta informácie, ktoré ho usvedčujú z podvodného správania sa. A to veľmi kuriózneho.

Poslanec Kuruc sa totiž vydával za vicestarostku Petržalky Ivetu Jančokovú a v jej mene viedol komunikáciu s cieľom pomôcť tretej osobe s prijatím dieťaťa do jednej z petržalských materských škôl.

Že sa tak deje, zistila samotná Jančoková, keď ju kontaktoval rodič dieťaťa, ktorému sa nepozdávalo, ako dlho takéto vybavovanie trvá. Po tom, čo jej oznámil dôvody kontaktovania a to, že spolu vedú mailovú komunikáciu, z falošnej mailovej schránky ostala ako obarená.

To, že za tým stojí poslanec Kuruc, zistili až po vysvetlení si celého príbehu a následnej konfrontácii samotného poslanca. Ten, ako sa ukázalo, si zriadil mailovú schránku s Jančokovej menom.

Petržalská vicestarostka je z celej situácie veľmi zaskočená a zvažuje obrátenie sa na políciu. „Hoci sa nakoniec nič vážne nestalo, som z celej situácie veľmi šokovaná. Dozvedieť sa od cudzieho človeka, že niekto komunikuje vo vašom mene a ešte v takejto záležitosti, je veľmi nepríjemné,“ uviedla pre Bratislavský Štandard Jančoková.

Dodala, že konaniu poslanca Kuruca, čiže vytvoreniu falošnej mailovej schránky s jej menom a celkovému obsahu ním vymyslenej komunikácie, nerozumie. Jeho motívy nedokáže pochopiť o to viac, pretože platí, že Petržalka už tretí školský rok dokáže prijať do svojich 27 materských škôl nielen 4-ročné, ale dokonca aj 3-ročné deti a problém s nedostatočným počtom miest v petržalských škôlkach po viac ako dekáde vyriešili.

„Správanie poslanca Kuruca je naozaj zvláštne a nelogické, úprimne by ma z tohto dôvodu zaujímal jeho skutočný úmysel,“ priblížila pravá ruka starostu Jána Hrčku.

„Ak chcel totiž pán Kuruc, ako tvrdí, pomôcť blízkej osobe s prijatím dieťaťa do škôlky, falošnou konverzáciou vedenou v mojom mene s rodičom toho dieťaťa by nič nezískal. Je to priam absurdné. Nehovoriac o tom, že v Petržalke máme na prijímanie detí jasné pravidlá, z ktorých nikdy neuhneme a poslanec Kuruc o týchto zásadách vie,“ doplnila Jančoková.

Medzi mnohými poslancami, ktorí sa o prípade už mali možnosť dozvedieť, sa objavujú preto pochybnosti, či konverzácia, ktorú poslanec Kuruc poza chrbát petržalskej vicestarostky viedol, nemala mať aj iný cieľ, ako ten, o ktorom vo svojom priznaní poslanec Kuruc hovoril.

Viacerí sa totiž dopytujú, či nemalo ísť o cielenú prípravu kompromitujúcich materiálov na jednu z najbližších osôb Jána Hrčku na petržalskom úrade.

Predsa len slová ako láskavosť či pomoc, ktoré sa vo falošnej konverzácii objavujú, môžu navodzovať dojem, že Jančoková by mohla na petržalskom úrade konať protekčne. Ak by boli takéto falošné konverzácie použité v politickom súboji, vedeli by veľa ovplyvniť.

Kuruc je zakladajúcim členom politickej strany Team Bratislava, ktorej šéfuje primátor Matúš Vallo. Naopak, Jančoková dlhodobo stojí na strane starostu Petržalky Hrčku. No, ako už je verejnosti známe, vzťahy medzi primátorom a starostom najväčšej mestskej časti nie sú v poslednom čase najlepšie.

O vysvetlenie celej situácie sme požiadali aj samotného Jakuba Kuruca. Ten nám zaslal vyjadrenie k celej situácii až po viacnásobnom dopytovaní sa.

Ako priznal, celá situácia ho veľmi mrzí. „V prvom rade chcem jasne povedať, že mi je môjho konania naozaj ľúto. Známemu som prisľúbil priateľskú pomoc a aj keď som za to nič pre seba nežiadal, je jasné, že moje konanie nebolo v súlade s etickými štandardmi poslaneckého klubu, ani očakávaniami voči poslancovi miestneho zastupiteľstva. Išlo o ľudské zlyhanie a skrat, ktorý nemá v slušnej spoločnosti miesto,“ uviedol v reakcii na položené otázky Jakub Kuruc.

„Čo sa týka prípadu konkrétne, prisľúbil som pomoc s umiestnením dieťaťa do škôlky, mimo termínu bežného prijímania detí t.j. 1.4.2024. Vedel som síce, že umiestnenie do škôlky sa nedá ovplyvniť, myslel som si ale, že pozdržaním času sa miesto v materskej škole uvoľní. Neuvoľnilo sa, a v danej fáze mi bohužiaľ nenapadlo nič iné, ako napísať komunikáciu v mene druhej osoby. Bol to skrat. Výsledkom celého tohto môjho konania je, že som v konečnom dôsledku nikomu nepomohol, práve naopak,“ vysvetlil Kuruc v reakcii na svoje zlyhanie.

Ako sám priblížil, keď si uvedomil, čo spôsobil, hneď 26. marca informoval poslancov a poslankyne miestneho zastupiteľstva o svojom konaní a o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca v miestnom zastupiteľstve Bratislava-Petržalka.

Polemiky o príprave možných kompromitujúcich materiálov rázne odmieta. „Tvrdenia niektorých, že sa jednalo o cielené vytváranie kompromitujúcich materiálov sú čistý výmysel a nedávajú ani žiaden zmysel. Cieľom nebolo v žiadnom prípade poškodiť dobré meno žiadneho zo subjektov zastupujúcich samosprávu. Ak tento dojem niekto má, mrzí ma to, ešte raz preto uisťujem, že naozaj išlo o osobný skrat, nie o premyslené konanie,“ priznal už bývalý petržalský poslanec.

Kuruc sa totiž po prevalení kauzy a po priznaní vzdal petržalského poslaneckého mandátu. Mandátu mestského poslanca sa však vzdať neplánuje. Čo opäť navodzuje ďalšie otázky.

Momentálne má primátorov klub spolu s Kurucom 28 poslancov. V prípade, ak by sa Kuruc vzdal mandátu aj v mestskom zastupiteľstve, na jeho miesto by nastúpila známa aktivistka Elena Pätoprstá, s podporou ktorej by Matúš Vallo rozhodne nemohol tak ľahko počítať.

Klub o sile 27 poslancov je síce stále pohodlná nadpolovičná väčšina, je to však zároveň presný počet poslancov potrebných na schvaľovanie v prípadoch takzvaného osobitného zreteľa, keď je na schválenie materiálov potrebná trojpätinová väčšina poslancov.

Na otázku či v tomto prípade nejde z Kurucovej strany o politický kalkul, a či takýmto spôsobom nechce naďalej držať primátorovi Vallovi stranu uviedol, že: „Celá situácia ohľadom môjho konania sa dotýka výlučne bratislavskej mestskej časti Petržalka, preto som sa vzdal mandátu poslanca v miestnom zastupiteľstve,“ vysvetľuje Kuruc.

„Po priznaní smerom k zástupcom miestnej samosprávy som zároveň s okamžitou platnosťou vystúpil z mestského poslaneckého klubu a vzdal sa členstva v strane Team Bratislava. V mestskom zastupiteľstve budem pôsobiť ako nezaradený poslanec. Vzdávam sa však  členstiev v dozorných radách, či rade CVČ. Nejde o politický kalkul,“ dodal rázne.

Na otázku ohľadne možného trestnoprávneho rozmeru jeho správania uviedol, že si uvedomuje v plnom rozsahu, čo spôsobil. „Vzniknutá situácia ma veľmi mrzí a opakovane sa ospravedlňujem ľuďom, ktorých sa to dotklo, ľuďom v mojom okolí a celkovo tým, ktorých som sklamal. Postupujem a budem postupovať, tak ako bude potrebné,“ dodal Jakub Kuruc na záver.


Ďalšie články