Trnavský filmový June festival. Ponúka kino, ale aj parádnu párty

Organizatori June Film Fest_foto TK_Martin Frimmer_Daniel Dangl_Peter Nagel_Michal Ruttkay Organizátori June Film Fest, M. Frimmer, D. Dangl, P. Nagel a M. Ruttkay. Foto: JuFF

BRATISLAVA – Milovníci filmového umenia, hudby aj dobrej nálady dostávajú nečakaný darček. Na slovenskú audiovizuálnu scénu prichádza úplne nový medzinárodný filmový festival, June Film Fest (JuFF). Ten chce zaujať inovatívnym konceptom.

Trnavské podujatie by malo sviatok filmu „oslobodiť“ od oficialít, prílišného intelektualizmu a elitárskeho mudrovania a vrátiť ho medzi ľudí.

Chce spraviť z festivalu každodenné zábavné podujatie, ktoré žije naplno ešte dlho po poslednom premietaní. Premiérová filmová slávnosť sa bude konať od 5. do 9. júna v Trnave.

Divácky atraktívny program ponúkne vo viacerých známych priestoroch pešej zóny historického centra Trnavy ako sú: Divadlo Jána Palárika, kino Hviezda, Malý Berlín či mestský Amfiteáter.

Kultúry a umenia asi nikdy nemôže byť dosť. Práve táto myšlienka sa stala jedným z kľúčových dôvodov vzniku nového filmového festivalu.

S tým je stotožnený najmä Daniel Dangl, riaditeľ a producent pripravovaného podujatia: „Na úzko zamerané takzvané artové filmové festivaly som sa osobne nikdy nedostal z rôznych dôvodov. Vznikla idea, prečo sa nepokúsiť zrealizovať kinematografické podujatie príťažlivé aj pre ,obyčajných smrteľníkov. Bežných fanúšikov kina. A tak vznikol nápad uskutočniť festival, ktorý snáď osloví širokú skupinu divákov, ale aj kultúrnych či hudobných nadšencov. Jednoducho každého, kto sa má chuť baviť, či už v kinosále, alebo mimo nej.“

V čom je zaujímavý koncept nového festivalu, približuje aj Peter Nágel, filmový publicista a programový riaditeľ podujatia: „Festivalová sezóna vlastne nikdy nekončí. Dobré alebo pozoruhodné filmy sa objavujú permanentne. Len ich treba nájsť. Som rád, že sa nám podarilo získať do programu kinematograficky cenné, ale aj divácky príťažlivé tituly. Dať príležitosť originálnym debutom a zároveň ukázať vzorku diváckych hitov z iných krajín. To môže byť prekvapujúca, ale aj inšpiratívna pozvánka pre priaznivcov vážnejšieho filmového umenia. Ale aj fanúšikov ľahších žánrov.“

Festivalová dramaturgia premiérového vydania JuFF obsahuje päť programových sekcií: Súťaž debutov, Divácke hity, Televízne seriály, Paralelný pohľad, Slovenské a České filmy. Festival ponúkne program aj pre filmových profesionálov, formou odborných diskusných panelov.

Ambíciou je pozývať aj české a slovenské filmové osobnosti, ktoré by divácku verejnosť mohli zaujať svojím masterclassom.

June Film Fest nebude len o filme. JuFF pripravuje aj ďalšie takzvané oddychové sprievodné aktivity, napríklad divadelné predstavenie, zábavnú talk-show (Partička), alebo koncerty známych umelcov slovenskej a českej hudobnej scény (IMT Smile).

Záver každého festivalového dňa bude trvať do skorých ranných hodín. Obstará ho rôzno-štýlová klubová hudba, ktorú si návštevníci festivalu užijú v kulisách obľúbeného klubu Nu Spirite, keďže ten sa pri tejto príležitosti presunie priamo do Trnavy.

Ďalšie dôvody vzniku pripravovaného festivalu priblížil aj tretí zo zakladateľov podujatia, výkonný riaditeľ JuFF Michal Ruttkay. Svoje dojmy z festivalu zhrnul jasne: „Chceme vyzliecť filmové zážitky z konvencie ,art a nič iné. Pretvoríme ušľachtilú ,vznešenú nudu na 5-dňovú filmovo-zážitkovú párty, ktorá pritiahne do trnavských kín, divadla aj klubových priestorov mnohých párty pôžitkárov filmu z celého Slovenska.“


Ďalšie články