V Chorvátskom Grobe prišli o dotáciu na nový Fitpark, ktorý rozdeľuje poslancov

422939904_345492455060038_6881894624488328533_n Hlavnou časťou Fitparku by mali byť cvičiace stroje. Vizuál: OZ Srdce pre Grob

CHORVÁTSKY GROB – Starostka Chorvátskeho Grobu Vladimíra Vydrová spolu s niektorými poslancami obecného zastupiteľstva, ktorí sa hlásia k občianskemu združeniu Srdcom pre Grob, navrhla realizáciu Fitparku II v lokalite Hrudky, kde by malo vyrásť športové ihrisko pre mládež a dospelých. Väčšinu v zastupiteľstve však tvoria opoziční poslanci patriaci pod Team Grob, ktorí uznesenie návrhu nepodporili.

Fitpark I tvorí detské ihrisko, ktoré v súčasnosti obsahuje základné hracie prvky, ako sú hojdačky, pieskovisko, fitnes stroje, basketbalové ihrisko, stolný tenis, a komunitnú záhradu.

Hoci architektonická štúdia počíta aj s obnovou Fitparku I, na obecnom zastupiteľstve sa hlasovalo iba o Fitparku II, keďže sa na detské ihrisko nevzťahuje príspevok z Fondu na podporu športu (FnPŠ), ktorý by tvoril 70 percent výdavkov. Zvyšných minimálne 30 percent by malo byť vyčlenených z rozpočtu obce.

„Projekt, žiaľ, nenašiel podporu v obecnom zastupiteľstve a opoziční poslanci neodsúhlasili spoluúčasť obce. Do výzvy FnPŠ sme sa vzhľadom na absenciu potrebného uznesenia a vyčlenenia finančných prostriedkov na spoluúčasť nemohli zapojiť,“ informovala Bratislavský Štandard starostka Chorvátskeho Grobu Vladimíra Vydrová.

Z nesúhlasného stanoviska väčšiny poslancov bola sklamaná aj jedna z hlavných iniciátorov nového ihriska, ktorá vníma podporu od obyvateľov.

„Tento projekt vznikol širokou participáciou obyvateľov, pramení z dlhodobej koncepcie rozvoja tejto lokality, vychádza zo zmluvy, ktorú tam obec má uzavretú, a aj z dát v rámci dotazníkovej aktivity koncepcie rozvoja športu. Za seba môžem povedať, že aj počas obecného zastupiteľstva sa uskutočnila široká diskusia a zodpovedanie všetkých otázok zo strany poslancov,“ spresnila pre Bratislavský Štandard poslankyňa obecného zastupiteľstva Chorvátskeho Grobu Marcela Bugárová.

Podľa štúdie nová športová zóna zahrňuje workoutové ihrisko, atletickú dráhu v dĺžke 50 metrov, altánok s bezbariérovým sedením. Okrem toho obsahuje alejovú výstavbu s využitím lokálnych alebo ozdobných druhov stromov, medzi ktoré patria sakura a okrasný javor.

Súčasťou je aj zavlažovacia sústava, ďalej sú to smetné koše, informačné tabule s prevádzkovým poriadkom, lavičky, kreslá alebo stojan na bicykle. Osvetlenie areálu zabezpečia fotovoltické LED pouličné lampy.

Športové ihrisko počíta so zeleňou, moderným mobiliárom a osvetlením. Vizuál: OZ Srdce pre Grob

Opozičné poslankyne obecného zastupiteľstva Lucia Ježeková Havlíková a Andrea Prievalská, ktoré zdržaním sa nepodporili návrh workoutového ihriska, nás odkázali na Facebook, kde sú zverejnené dôvody.

Medzi výhrady voči Fitparku II patrí nedostatočné pokrytie, ktoré chce vedenie obce riešiť spoluúčasťou obce z rezervného fondu vo výške 118 233 eur, či zbytočná investícia.

„Projekt nemá rozpočtové krytie. Rozpočet sme schvaľovali pred mesiacom, nikde v návrhu rozpočtu od obce nebola ani zmienka o tom, že takýto projekt obec plánuje a bude naň potrebovať 118-tisíc eur. Projekt sa má podľa obce financovať z rezervného fondu. Momentálne v ňom obec má cca 190-tisíc eur. Nepovažujeme za zodpovedné investovať z týchto peňazí 118-tisíc eur na workoutové ihrisko,“ prezrádza facebooková stránka Team Grob

Samospráva sa myšlienky dotiahnuť Fitpark do úspešného konca nevzdáva a bude naďalej vyvíjať úsilie na jeho realizáciu. „Napriek tomu ideme v procesoch ďalej, čakáme na vydanie povolení zo stavebného úradu. Následne spustíme verejné obstarávanie, ktoré bude naviazané na externé financovanie, a pri najbližšej možnej výzve na podobné projekty sa určite zapojíme,“ dodala Vladimíra Vydrová.


Ďalšie články