Kino Lumière uviedlo exkluzívne film Hallelujah. Je o slávnej piesni Leonarda Cohena

Leonard Cohen Leonard Cohen, kanadský básnik, spevák a skladateľ. Elegán vždy v skvelo padnúcom obleku. Foto: L. Cohen o. s.

BRATISLAVA – Kino Lumière v Bratislave uviedlo pri príležitosti nedožitých spevákových 90 narodenín a 40. výročia vzniku pesničky exkluzívne film o jednej z najznámejších piesní kanadského pesničkára Leonarda Cohena. Film Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song (2021) režisérskej dvojice D. Geller a D. Goldfine hovorí nielen o kontexte jeho veľkej a zaslúženej popularity.

Leonard Cohen (1934 až 2016) je najslávnejší kanadský pesničkár. Básnik, maliar aj prozaik. Jeho hlboký hlas je doslova nezabudnuteľný a pre piesne speváka signifikantný.

Spevákove texty sú veľmi osobité. Zdá sa, že na obsiahnutie celého života autora a tvorby jeden film nepostačí. Vo svete existuje len málo hudobníkov, skladateľov a básnikov, ktorí uspeli celosvetovo.

No Cohen sa dávno zaradil medzi takých klasikov, akými boli, alebo aj sú Bob Dylan, Joni Mitchell, Nick Cave, Joan Baez, Pete Seeger, Woody Guthrie, Hary Belafonte či Bulat Okudžava a Vladimir Vysockyj.

L. Cohen sa objavil vo viac ako tucte filmov, z ktorých väčšina boli záznamy jeho strhujúcich koncertov. Film Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song je iný. Tvoria ho tri línie.

Život a osudové stretnutia Leonarda Cohena. Potom niekoľko rokov práce na piesni Hallelujah a jej dramatická cesta. Snímka ponúka pohľad od prvotného odmietnutia nahrávacou spoločnosťou, až ku kanadskému a celosvetovému hitu, ktorý dodnes rezonuje v rebríčkoch pop music.

Výrobu filmu Cohen osobne schválil rok pred svojou smrťou. Asi aj preto v ňom diváci uvidia mnoho doteraz nezverejnených materiálov. Vrátane prvýkrát uverejnených Cohenových osobných zápisníkov, denníkov aj fotografií. Ale taktiež niektorých doposiaľ len v archíve speváka uschovaných záznamov z vystúpení.

Pieseň Hallelujah, ktorú prespievalo niekoľko desiatok známych svetových interpretov, má dlhú históriu. Vznikla v roku 1984. Napísal a nahral ju Cohen, ale na LP vyšla len v Británii, nie v USA.

Na svojich koncertoch ju roky hrával Bob Dylan. Na tribute albume Leonarda Cohena ju naspieval John Cale a v 90. rokoch svoju verziu ponúkol aj Jeff Buckley.

Mnoho ľudí ju po prvý raz počulo práve v jeho podaní a myslelo si mylne, že je jeho. Keď odznela v Shrekovi v podaní Rufusa Wainwrighta, nastal celosvetový ošiaľ.

Obrovská popularita piesne sa stala podnetom na nakrútenie dokumentu Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song.

„Tento projekt začal ako veľmi špecifický prieskum piesne Hallelujah a jej medzinárodného vplyvu. Keď sme si zobrali kameru a mikrofón, pôvodne sme sa chceli pozrieť na pieseň očami tých, s ktorými sme sa rozprávali. Boli medzi nimi tí, ktorí sa podieľali na jej nahrávaní. Producent a aranžér John Lissauer, alebo ju spievali s Leonardom Cohenom ako sprievodná speváčka Sharon Robinson, alebo nahrali jej cover verzie ako Judy Collins, či Brandi Carlile,“ spomínajú na mesiace natáčania tvorcovia filmu Daniel Geller a Dayna Goldfine.

„Už prvé rozhovory jasne ukázali, že sa púšťame do zábavného, strhujúceho príbehu. No osvetlili nám aj niečo viac o pesničke. A hlavne o Cohenovi ako o geniálnom skladateľovi. Zistili sme, že musíme rozšíriť obsah filmu o výpovede ľudí, ktorí boli Leonardovi veľmi blízki.“

Vo filme sa tak objaví rabín Mordecai Finley, dlhoročná Cohenova priateľka Nancy Bacal, alebo celoživotná francúzska fotografka umelca Dominique Issermann.

Svoju hrsť zrna do mlyna poznania prihodia aj jeho intelektuálni partneri: kanadská novinárka Adrienne Clarkson a hudobný žurnalista Larry „Ratso“ Sloman.

Podľa režisérky Dayny Goldfine bolo jej cieľom vytvoriť jemný portrét umelca aj piesne: „Podobná interpretácia piesne sa mení s mojou náladou, alebo mojím dobrým dňom či obdobím života. Chcela som dať divákom povolenie, tak ako to urobil Leonard, interpretovať pieseň podľa toho, ako to v danom momente cítia.“

Dokumentárny film Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song uviedlo Kino Lumière, ako jediné na Slovensku v cykle Music & Film. Pokiaľ by ste si tento veľmi zaujímavý film chceli pozrieť doma, tak ho nájdete na Netflixe, Just Watch či Apple TV.

Cohenove koncerty boli vždy o absolútnom sústredení a odovzdaní sa hudbe. Foto: L. Cohen o. s.
Spevák sa obklopoval hudobníkmi, ktorí mu robili sprievodné vokály. Foto: L. Cohen o. s.
Leonard Cohen hrával rád na 12-strunovú mandolínu. Foto: L. Cohen o. s.
Pieseň Hallelujah bola vždy zlatým klincom koncertu. Foto: L. Cohen o. s.
Základným postojom Cohenovej existencie bol až nákazlivý životný optimizmus. Foto: L. Cohen o. s.

Ďalšie články