Deň Zeme. Okrem študentov zbierala odpadky aj Barbie

Deň Zeme - Draždiak Deň Zeme na Veľkom Draždiaku. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Asi snáď nikto nepovie, že mu je príroda a naša Zem ľahostajná. Dnes sa po celom Slovensku zapojilo do rôznych environmentálnych podujatí veľké množstvo ľudí. Aj v bratislavskej Petržalke tomu nebolo inak.

Keďže som aj ja bola vychovávaná v duchu čistoty a poriadku nielen doma, ale aj vonku, tak som vo svojom okolí hľadala rôzne projekty, ktorými práve dnes 22. apríla ľudia prírode pomáhajú. Tento deň je totiž venovaný našej planéte. Motto celosvetového Dňa Zeme znie: Zem verzus plasty. 

Človek nemusí chodiť ďaleko, aby našiel vyhodené plasty alebo iný odpad. Stačí vyjsť z domu, nájsť si čas a chuť a svojím malým pričinením určite každý pomôže miestu, v ktorom žije a životnému prostrediu všeobecne. 

Aj v okolí jazera Veľký Draždiak je stále čo upratovať. Foto: Miroslava Pavlíková
Aj v okolí jazera Veľký Draždiak je stále čo upratovať. Foto: Miroslava Pavlíková

Išla som sa teda pozrieť, čo sa deje v okolí jazera a prírodného kúpaliska Veľký Draždiak v Petržalke. Kto sem chodí pravidelne, vie, že je tu krásna vodná nádrž s okolitou zelenou prírodou. Rôzni aktivisti, ale aj mestská časť Petržalka sa o toto oddychovo-športové miesto patrične stará.

No Deň Zeme je výnimočný tým, že tu môžete stretnúť a vidieť aj iné projekty a iných ľudí, ktorí sa snažia nielen poukázať na odpadky v našich lesoch a pri vode, ale aj aktívne zapájajú ľudí do zberu odpadkov. 

Aj Barbie vie upratovať

Volajú sa Evenťáci, cestujú po celom Slovensku a v Čechách, kde realizujú rôzne upratovacie dni v prírode. Na svoje upratovanie si zavolali na pomoc aj legendárnu bábiku Barbie. Kto by ju nepoznal? „S Barbie upraceme Slovensko 2024”, znie ich slogan. 

Zisťujem, že okrem najväčšieho bratislavského sídliska bábika Barbie upratuje aj v Dúbravke, v Lamači a v Starom Meste. Šikovná! Na Slovensku sa celkovo do tohto projektu zapojilo asi 100 obcí, škôl a škôlok. 

S Barbie upraceme Slovensko 2024. Zapojiť sa mohol každý. Foto: Miroslava Pavlíková
S Barbie upraceme Slovensko 2024. Zapojiť sa mohol každý. Foto: Miroslava Pavlíková

„Práve s cieľom motivovať okolie spraviť krok smerom ku krajšiemu, čistejšiemu a zdravšiemu prostrediu vznikla aj iniciatíva Upratovanie je hračka, inšpirovaná myšlienkou Barbie loves the ocean, ktorého súčasťou sa tento rok stalo aj zelené sídlisko,” uvádza MČ Petržalka na svojich stránkach. 

Prichádzam o 9:00 na miesto stretnutia pri jednom z bufetov pri Draždiaku. Už z diaľky vidím ružový stánok. Tomáš Sabo, eventový manažér tohto projektu, sa mi s úsmevom prihovára. „Je to projekt, kde sa po celom svete vyzbierajú odpadky, potom sa to recykluje a z tých recyklovaných častí sa nakoniec vyrobia nové Barbiny.”

Automaticky si od Tomáša beriem ružové rukavice a plastové vrecko na odpad. Neprišla som totiž o tejto pomoci našej prírode len napísať, ale sa aj aktívne zapojiť. Tomáš je rád a ešte mi spomenie, že ľudia si za vyzbierané vrece môžu vybrať niektorú z vecných cien. „Frisbee, okuliare, balón, tašku alebo tričko Barbie,” vymenúva Tomáš.

Z recyklovaného odpadu sa vyrobia nové bábiky Barbie. Foto: Miroslava Pavlíková
Z recyklovaného odpadu sa vyrobia nové bábiky Barbie. Foto: Miroslava Pavlíková

Zbieram. Zatiaľ som sama. Od Tomáša som sa dozvedela, že aj počas víkendu mali takúto zberateľskú akciu na iných miestach, kde prišlo veľa ľudí. Je pravda, že teraz je pracovný deň, veľmi fúka a nie každý si môže dovoliť ísť počas práce zbierať odpadky. Nevadí. Neodradí ma to. Veď, ako sa hovorí „aj kvapka v mori je dôležitá.” 

Pri vode, v okolí stromov, v kríkoch a hlavne pri ohniskách nachádzam plastové poháre, desiatové sáčky, obaly od čipsov a cukríkov, sklenené fľaše a veľmi veľa špakov od cigariet. Zbieram všetko. S ružovými rukavicami to ide jedna radosť. 

Od Tomáša som sa ešte dozvedela, že niektorí ľudia boli voči tomuto projektu trochu skeptickí. „Podľa ich slov by upratovať mali chodiť ľudia z VPP (verejnoprospešné práce) a nie školy a škôlky.” Tomáš v tom však vidí vyšší zámer. „Deti treba naučiť recyklácii, zbieraniu odpadkov, upratovaniu. Aby si odmalička zvykli na to, že by to mali robiť.”

Stredoškoláci zdravotníci pomáhajú aj prírode

Počujem smiech. Vynorím sa z kríkov a uvidím skupinku študentov. V rukách nesú vrecia s odpadom tak ako ja. Dozvedám sa od nich, že sú zo Strednej zdravotníckej školy na Strečnianskej ulici. Študent Lukáš mi vraví, prečo sú vlastne tu. „Aby bola príroda čistá. A je to lepšie ako sa učiť. A ja sa tiež cítim hneď lepšie.”

Pýtam sa ich, čo všetko vyzbierali. „Plastové a sklenené fľaše, papier. Berieme to práve do školy, odvážime to a dúfame, že teraz vyhráme!” Ich škola teda pre svojich študentov zorganizovala takýto náučný environmentálny deň. Študenti síce nevedia, akú odmenu v škole za svoju pozitívnu činnosť dostanú, ale podľa ich slov by odpadky zbierali aj bez takejto motivácie. 

Čo sa mi tiež na týchto mladých ľuďoch páči, je to, že si všímajú aj malé detaily zázraku života pri vode a v prírode. Lukáš mi vraví, že je podľa neho v prírode dôležitá aj jedna labuť. „Pozrite sa, tam vidím nejakú labuť, ktorá nakládla vajíčka, tak nech sa jej mláďatá vyliahnu v čistom prostredí.” 

Karin a Lare tiež záleží na životnom prostredí. Zbierajú odpadky na Draždiaku. Foto: Miroslava Pavlíková
Karin a Lare tiež záleží na životnom prostredí. Zbierajú odpadky na Draždiaku. Foto: Miroslava Pavlíková

Pýtam sa aj dievčat, ktoré navštevujú tú istú školu ako chlapci. Karin a Lare sa myšlienka zbierania odpadkov páči. Už z domu sú zvyknuté triediť odpad. Tu im zbieranie nerobí najmenší problém. „Pomáhame tým životnému prostrediu, aby vlastne celá príroda nebola taká s odpadkami.”

Na otázku, čo si myslia, či stačí jeden deň v roku, ktorý je venovaný planéte, mi dávajú jasnú odpoveď. „Jeden takýto Deň Zeme nestačí. Podľa mňa by takýchto dní malo byť viacero a aj tých skupín ľudí, ktoré organizujú čistenie a zber odpadkov.” Pozerám im do odpadových vreciek, čo nazbierali. „Plastové poháre, cigarety, veľmi veľa štupľov je tu a cumlíkov od bábätiek.” 

Ako vnímajú Deň Zeme okoloidúci

Pri zbieraní odpadkov oslovujem pani Zlaticu z Petržalky, ktorá okolo Draždiaka chodí na prechádzky pravidelne. Vníma tento deň hlavne z tej environmentálnej stránky. Túto lokalitu vidí ako pomerne čistú. „Ľudia po sebe upratujú, zbierajú sa odpadky.” A čo by zaželala ona našej planéte? „Aby žila, aby sa z nej ľudia tešili.”

Peter je rybár. Na svojom obľúbenom rybárskom mieste na Draždiaku si vždy poupratuje. Foto: Miroslava Pavlíková
Peter je rybár. Na svojom obľúbenom rybárskom mieste na Draždiaku si vždy poupratuje. Foto: Miroslava Pavlíková

Nakoniec sa ešte rozprávam s pánom Petrom, ktorý tu venčí svojich dvoch strážnych psov Kiru a Miu. Aj keď má nad nimi Peter kontrolu, držím si pre istotu od nich bezpečnú vzdialenosť. Keď po mne prestanú štekať, môžeme sa začať rozprávať. Prezrádza mi, že je rybár, tak si tu na Draždiaku počas svojho lovu upratuje pravidelne.

Neporiadok podľa neho robia hlavne tí, čo si sem chodia opekať a grilovať, ale aj kúpajúci sa a cudzinci. „Hlavne cez víkendy sú tu preplnené koše, z ktorých sa všetko vysýpa. V zime tu je okrem Silvestra celkom poriadok.” 

Manažér Tomáš Sabo pri zbieraní odpadkov na Veľkom Draždiaku je rád za každé plné vrece. Foto: Miroslava Pavlíková
Manažér Tomáš Sabo pri zbieraní odpadkov na Veľkom Draždiaku je rád za každé plné vrece. Foto: Miroslava Pavlíková

Dnes sa mi podarilo zozbierať v okolí vody na Draždiaku plné vrece. Dávam ho eventovému manažérovi Tomášovi, ktorý mi poďakuje a ja viem, že keď sa takto do zbierania odpadu nielen v dnešný Deň Zeme zapojí čo najviac ľudí, tak „veľa kvapiek dokáže spolu vytvoriť niečo veľmi úžasné.”  


Ďalšie články