Kapitulská sa dočká obnovy: Esterháziho palác sa premení na luxus

palais-esterhazy-living-bratislava-project Nádvorie Esterháziho paláca po rekonštrukcii bude slúžiť aj verejnosti. Vizuál: Reiffeisen Property Estate

BRATISLAVA – Na Kapitulskej, ktorá si ako jedna z mála bratislavských ulíc zachovala genius loci, sa chystá rekonštrukcia a dostavba Esterháziho paláca. Roky zanedbaná stavba prinesie predovšetkým bohatým záujemcom viacero možností využitia luxusnej nehnuteľnosti.

Historický Esterháziho palác v blízkosti zachovaných hradieb bol postavený v prvej polovici 17. storočia v neskororenesančnom štýle. Na dvore grófa Mikuláša Esterháziho pôsobil aj známy hudobný skladateľ Joseph Haydn, ktorý v tomto paláci prvýkrát dirigoval svoje hudobné dielo La Canterina.

Ruiny paláca sa za posledné roky používali na kulisy pri natáčaní filmových scén s vojnovou tematikou.

Keďže má Esterháziho palác významnú historickú a kultúrnu hodnotu, na jeho obnovu bolo nutné povolenie a posudok od Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

„Obnova Esterháziho paláca je pripravovaná zo strany vlastníka už niekoľko rokov a všetky kroky obnovy majiteľ riadne prerokoval s KPÚ BA a predložil na schválenie všetky projektové dokumentácie,“ uviedla pre Bratislava Štandard zástupkyňa riaditeľa KPÚ Bratislava Eva Faldová.

V tomto prípade nejde o citlivý prístup iba k samotnému objektu, ale aj o potrebu zachovať pôvodný architektonický kontext vzhľadom na významnú lokalitu hlavného mesta.

Kapitulská je významnou ulicou, kde sídli Rímskokatolícka cyrilometodská bohoslovecká fakulta Univerzity Komenského, stojí tu Dom Albrechtovcov, v ktorom žil významný bratislavský skladateľ, dirigent a pedagóg Alexander Albrecht.

„Čo sa týka architektonického riešenia, existujúce objekty zachovajú fasády, výšku hrebeňa strechy, sklon a tvar strechy. Asanovaný objekt do Kapitulskej ulice bude doplnený podľa stavby, ktorá bola na tomto mieste postavená v 30. rokoch 20. storočia. Objekty nebudú do Kapitulskej ulice otvárané výkladmi, prevádzky budú otvárané len smerom do dvora,“ spresnila Eva Faldová.

Rokmi schátraný objekt sa konečne dočká obnovy. Foto: TASR – Dano Veselský

Na jeseň minulého roka vydala mestská časť Staré Mesto stavebné povolenie na rekonštrukciu a prestavbu. Obnovený Esterháziho palác počíta s 20 bytmi, niekoľkými kanceláriami, obchodmi ako aj galériami.

„Projekt rieši bytové priestory, nebytové priestory, obchodné priestory – galérie a podzemnú garáž v celkovom počte 148 parkovacích miest, pričom viac ako 50 percent nadzemnej plochy prislúcha funkcii pre občiansku vybavenosť,“ informovala Štandard Bratislava z oddelenia komunikácie Miestneho úradu Staré Mesto Martina Karmanová.

Súčasným investorom stavby je od roku 2017 Raiffeisen Property Estate pochádzajúci z Rakúska.

Keďže Kapitulská ulica sa nachádza v pešej zóne, bolo kľúčové navrhnúť aj vjazd vozidiel do garáží.

„Vstup do garáže je navrhnutý tak, aby bol prístupný zo Staromestskej ulice. Vďaka tomuto riešeniu bude zachovaný pôvodný vzhľad budovy a nebude narušené historické čaro tejto významnej časti Bratislavy. Momentálne pracujeme na finalizácii plánov pre konkrétne prevádzky, ktoré budú súčasťou paláca. Začiatok rekonštrukcie je naplánovaný na leto tohto roku a očakávame, že dokončenie celého projektu bude do dvoch rokov od začiatku prác,“ vyjadrila sa pre Štandard Bratislava project manager Raiffeisen Property Estate Jana Jašeková.

Aj napriek tomu, že rekonštrukcia sa ešte ani nezačala, zopár bytov je už v štádiu rezervácie. Najdostupnejší voľný byt je trojizbový s veľkosťou 78,47 m2, ktorý sa predáva za 688 621 eur a situovaný bude na treťom poschodí.

Pre najnáročnejších je k dispozícií päťizbový byt s rozmerom 241,44 m2, ktorého súčasťou je aj priestranná strešná terasa s plochou 19,50 m2 za 2 611 684 eur, nachádzajúci sa na štvrtom a piatom poschodí.


Ďalšie články