Slnko v sieti. Slovenské „Oscary“ sú známe

Slnko v sieti 2023 Cenu v kategórii za najlepší dokument, Emília si prevzal režisér Martin Šulík, producent D. Čorba a Emília Vášáryová. Foto: TASR

BRATISLAVA – Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie rozhodli o nomináciách na prestížne ocenenie filmovej tvorby Slnko v sieti. Aj za rok 2023 posudzovali celkovo 18 kategórií a prihlásených bolo 34 filmových a televíznych diel. V najsledovanejšej kategórii Najlepší hraný film akoby súťažili len dva filmy: Invalid a Slúžka. Každá snímka mala po 13 nominácií.

V kategórii Najlepší hraný film vyberali členovia slovenskej akadémie spomedzi 11 filmov, v kategórii Najlepší dokumentárny film spomedzi 13 filmov a v kategórii Najlepší animovaný film vyberali ten najlepší zo 6 prihlásených prác.

Pokiaľ by sme chceli zhodnotiť úroveň súťaže, tak nielen tento ročník devalvuje nízky počet filmov, ktoré sú do súťaže prihlásené. Na Slovensku sa totiž dlhodobo točí málo filmov.

Preto súťaž nemôžeme porovnávať ani s podobnou súťažou v Čechách ( Český lev) a už vôbec nie s akýmikoľvek podobnými, národnými súťažami veľkých kinematografií v zahraničí. Amerického Oscara nevynímajúc.

Najväčšími rivalmi v ročníku 2023 boli dva odlišné žánre. Čierna komédia Invalid v réžii Jonáša Karáska a historická dráma Slúžka v réžii Mariany Čengel Solčanskej.

Slnku v sieti dominovala čierna komédia Invalid, ktorá získala sedem cien aj Cenu divákov. Film Slúžka režisérky Mariany Čengel Solčanskej si odniesol štyri národné ceny.

Invalid režiséra Jonáša Karáska získal titul Najlepší hraný film. Patrí mu aj národná filmová cena za najlepšiu filmovú réžiu, strih (Matej Beneš) a zvuk (Viktor Krivosudský). Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe v snímke podal presvedčivý Gregor Hološka v úlohe Lacka.

Cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe udelili Čechovi Zdeňkovi Godlovi za postavu Gaba. Čiernu komédiu ocenili aj v kategórii Najlepšia filmová hudba, ktorú zložili Matúš Široký a Marcel Buntaj.

Slúžka režisérky Mariany Čengel Solčanskej si odniesla štyri ceny Slnko v sieti. Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe v snímke podala Dana Droppová v úlohe Anky. Tomáš Berka je vďaka tomuto filmu Najlepším architektom – scénografom.

Najlepšie kostýmy navrhla Katarína Štrbová Bieliková. Ocenenie v kategórii Najlepšie masky si za film Slúžka odniesli Martin Blizniak a Miroslava Krepsová. V kategórii Najlepší filmový scenár zvíťazil Miro Šifra za film Úsvit.

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala Éva Bandor, ktorú akademici ocenili za postavu matky Márie z filmu režiséra Mátyása Priklera – Moc. Titul Najlepší animovaný film patrí snímke Tonko, Slávka a kúzelné svetlo od režiséra Filipa Pošivača a producentskej dvojice Jakub Viktorín, Pavla Janoušková Kubečková.

Film zvíťazil aj v kategórii Najlepší kameramanský výkon (Denisa Buranová) a Najlepšie vizuálne efekty. Najlepším dokumentárnym filmom je Emília, ktorý o slovenskej hereckej legende Emílii Vášáryovej nakrútil režisér Martin Šulík.

Akademici v 13. ročníku Slnka v sieti udelili aj národnú filmovú cenu v kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál, kde zvíťazila Matematika zločinu režiséra Petra Bebjaka.

Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevzala diva československého herectva Božidara Turzonovová, ikona slovenského filmu. Tá  vo svojej bohatej hereckej kariére od roku 1961 účinkovala v desiatkach hraných filmov a televíznych seriálov.

Počas galavečera si organizátori pripomenuli aj 15 rokov Audiovizuálneho fondu, či 100. výročie narodenia hereckých legiend Jozefa Kronera a Ladislava Chudíka.

Je škoda, že odovzdávanie cien zneužili niektorí z ocenených na prejavy s politickým kontextom. A nezabudli sa pritom podkladať tým politickým predstaviteľom, ktorí počas svojho volebného obdobia pre slovenskú kultúru nič konkrétne neurobili.


Ďalšie články