Jarné džezáky so superhviezdami! Príde Mike Stern Band, kapela veľkých virtuózov

Mike Stern Band Mike Stern, jeden z najlepších gitaristov sveta vystúpi v bratislavskom klube MMC 21. 5. 2024. Foto: BJD

BRATISLAVA – Jarné džezové dni v bratislavskom MMC klube sú tento rok v znamení amerických superhviezd. Mike Stern Band je kapelou, ktorá je ozdobou akéhokoľvek prestížneho džezového festivalu. Jej koncertný program je plný aj na 18 mesiacov dopredu. Preto je malým zázrakom, že si ju budú Bratislavčania môcť vypočuť v doslova intímnom prostredí klubu s kapacitou 400 ľudí.

Gitarista Mike Stern prichádza 21. mája 2024 na jarné džezáky s fenomenálnou zostavou: Dennis Chambers – bicie, Hadrien Feraud – basa, Bob Franceschini – saxofón a Leni Stern, ktorá okrem gitary hrá na n’goni a aj spieva.

Mike Stern je jedným z najlepších a najznámejších amerických gitaristov, prezývaný aj bebopový kúzelník. Začínal v slávnej džez-funkovej americkej kapele Blood, Sweat and Tears a u Billyho Cobhama.

Od roku 1981 hral po boku nesmrteľného „Pána trúbky“ Milesa Davisa. Ich spoločné hranie trvalo niekoľko rokov a pre Mika bolo tou najlepšou univerzitou hudby (prerušené bolo iba pre Sternovo turné s geniálnym basgitaristom Jacom Pastoriousom). 

Pod Davisovým vplyvom vznikol aj Sternov debutový album Neesh, ktorý odštartoval jeho kariéru ako sólistu, ale aj kapelníka. Škola u Majstra Milesa zabrala.

Odvtedy je svetovou džezovou superhviezdou. Na konte má množstvo nominácií na Grammy a úctyhodný zoznam svetoznámych spoluhráčov ako: David Sanborn, Mino Cinelu, Victor Wooten, Richard Bona, Marcus Miller či skupiny Steps Ahead a The Brecker Brothers.

Saxofonista Bob Franceschini je známy predovšetkým ako dlhoročný spoluhráč Mike Sterna, ale aj skupiny veľkej džezovej fúzie The Yellowjackets. Počas svojej kariéry hrával aj so superhviezdami ako Tito Puente, Richard Bona, George Benson, Paul Simon, Eddie Palmieri, Lionel Richie či Marcus Miller.

Sternov dlhoročný spoluhráč, bubeník Dennis Chambers hrával aj s ďalšími veľkými hudobníkmi, ktorí píšu desaťročia dejiny hudby – John Scofield, George Duke, Brecker Brothers, Santana, Parliament/Funkadelic, John McLaughlin, a Maceo Parker.

Jeho groove je okamžite rozpoznateľný a dnes doslova nesmrteľný. Vychádza z fúzie džezu, funku a latino hudby.

Najmladší člen skupiny, francúzsky basgitarista Hadrien Feraud, vystupuje od roku 2002.

Koncertoval, nahrával a spolupracoval s velikánmi džezu ako sú gitaristi John McLaughlin, Lee Ritenour, pianisti Chick Corea, Hiromi, huslisti Bireli Lagrene a Jean-Luc Ponty, basgitaristi Thundercat, Marcus Miller a Richard Bona, alebo bubenícke legendy Billy Cobham a Dave Weckl.

Leni Stern (manželka Mika Sterna) za posledné desaťročia spojila svoj dlhoročne zdokonaľovaný džezový zvuk s hlboko precíteným skúmaním západoafrických hudobných štýlov.

Študovala hudbu v Mali a Senegale, kde vystupovala s ikonickým spevákom Salifom Keitom. Gitaristka a speváčka svoju prvú kapelu založila s Billom Frisellom. Jej prvé sólové albumy produkoval Hiram Bullock, na ďalších hosťovali umelci ako John McLaughlin a Michael Brecker.

Na koncerte v bratislavskom klube MMC sa môžeme tešiť aj na skladby z posledných dvoch albumov Mika Sterna, Trip a Eleven


Ďalšie články