Slovenský komiks Nukleus: dobrodružstvo, ktoré malých patrične poučí

Nukleus Nukleus, mocný tvor z vesmíru chráni dvoch malých chlapcov pred zlom. Foto: Nukleus

BRATISLAVA – Slovenský komiks je ešte vzácnejší ako šafran. Vydať ho knižne, v čase, keď nielen slovenské deti a mládež čítajú čoraz menej, je jasný krok do rizika. O to viac treba oceniť odvahu, silu a presvedčenie tvorcov, ktorí do toho išli a priniesli pútavý komixový príbeh, ktorý pokojne obstojí aj v tej najostrejšej zahraničnej konkurencii.

Martin Jurík a Martin Luciak stoja za komiksovou knihou Nukleus (Artis Omnis, 2024) – ten prvý príbeh stvoril a druhý nakreslil.

V slovenskom prostredí je temer zázrakom, že sa ktosi vôbec „opovážil“ ponúknuť mládeži (ktorá je prirodzenou cieľovou skupinou podobného počinu) čosi ako kreslený príbeh, prerozprávaný v duchu tých najlepších tradícií amerického komiksu.

Školák Ray žije v mestečku Severance, len kúsok od atómovej elektrárne. Chlapec je terorizovaný motorkárskou bandou Potkani, ktorá mu kradne vreckové, a keď sa ho snažia opäť okradnúť, z neba spadne čosi, čo vyzerá ako ohnivá strela.

Tá na zemi exploduje. Neznáma sila ochráni Raya, ale vyvolá aj záujem úradov a armády, ktorá oblasť obsadí a uzavrie. Ray trúchli nad stratou otca. V škole je šikanovaný. Jeho jediným kamarátom je Ben, ktorý tiež neverí, že za mestom spadol iba meteorit.

To je totiž oficiálna verzia, ktorou sa snaží starosta mesta uchlácholiť vydesených obyvateľov. Pri bicyklovaní mestom obaja priatelia narazia na členov gangu Potkanov a pri následnej naháňačke opäť zaúraduje neznáma sila (či monštrum), ktorá chlapcov ochráni a motorkárov poníži.

Armáda ale prekvapivo rýchlo opustí priestor dopadu meteoritu, a tak zvedavý Ray miesto preskúma. Neznámy tvor, ktorého vidí len v obrysoch, ho odtiaľ odvedie do Hobbesovej jaskyne, kde sa mu zjaví ako Nukleus. Obria, silná, humanoidná bytosť vyskladaná z fialových kryštálov.

Obor mu rozpovie podrobnosti o dejinách planéty, z ktorej pochádza. Zatiaľ čo očarený chlapec načúva, v meste Alphaville, tisíc kilometrov od Severance, tučný a chamtivý doktor Carbonix spriada zákerný plán.

Chce pomocou zinscenovanej masívnej jadrovej havárie zdiskreditovať všetky atómové elektrárne. Jeho cieľom je, aby sa zasa začala elektrina vyrábať pomocou spaľovania uhlia. Najmä preto, že skúpil všetky uhoľné bane.

Do elektrárne už mieria najatí teroristi, aby rozpútali obrí, atómový Armagedon. Kto je vôbec schopný zmariť temer dokonalý zločinecký plán, za ktorým je, v pozadí, aj akási temná bytosť?… Autorské duo Jurík a Luciak napísali a nakreslili príbeh, ktorý je pútavý, akčný, zábavný, poučný a určite aj hlboko ľudský.

Nie je to nejaká rýchla, zmätená, akčná strieľačka. Ani boj s príšerou vo vesmíre. Dej je zasadený do bežného života, kde sú ľudia dobrí aj zlí. A kde sa dejú také veci, aké bežne poznáme. Ľudia sú chamtiví, zlí a posmievační. Šikanujú, ubližujú a vysmievajú sa slabšiemu.

Otec náhle zomrie a synovi strašne chýba. Atómová energia je mocným nástrojom, ktorý skvele slúži. Ale je aj potencionálnou strašnou smrtiacou zbraňou, ktorá môže krajinu zničiť na celé storočia (Černobyľ).

Chlapec je introvert, večne zahrabaný v knihách, a tak by chcel vedieť o svete a aj vesmíre viac. No je aj pochybovačný a túži byť (ako každé dieťa) obľúbený, uznávaný a potrebuje, aby si ho niekto všímal…

Toto všetko v komikse Nukleus nemusíte hľadať, lebo to tam jasne je. Nukleus určite nikdy nemal ambície byť len oddychovým príbehom, na pár hodín večera. Mocný Nukleus na svojich silných pleciach nesie edukačné a celkom jasne odčítateľné posolstvo.

Hovorí o dobre, zle, sile priateľstva, histórii človeka či možnostiach využitia a aj zneužitia vedy. Ale zamýšľa sa aj nad jej ďalekou budúcnosťou, keďže hovorí aj o inej planéte, ktorej bytosti boli technicky oveľa vyspelejšie ako my, ale aj tak ich to poznanie neurobilo šťastnými.

Na jednu slovenskú, skvele ilustrovanú knihu, ktorá má v sebe skrytý už aj sujet možného pokračovania, to nie je vôbec málo!

Ben a Ray pátrajú po ich mocnom ochrancovi. Foto: Nukleus
Ray musí preniknúť do atómovej elektrárne, aby varoval jej obsluhu. Foto: Nukleus
Nukleus, nový slovenský komix, je už v predaji. Foto: Nukleus

Ďalšie články