Čarokvet: Jedinečné spojenie kvetinárstva s kaviarňou sa v Bernolákove teší veľkej obľube

Čarokvet Bernolákovo V Bernolákove vzniklo jedinečné spojenie kvetinárstva s kaviarňou - Čarokvet. Foto: Katarína Krajčová

BERNOLÁKOVO – Len pár minút od Bratislavy v neďalekej obci Bernolákovo vyrástol jedinečný koncept kvetinárstva s kaviarňou. Je to priestor, v ktorom sa snúbi vôňa kávy a kvetov s originálnym a pestrým štýlom, ktorého spoločným menovateľom je láska k starému. Ako vznikla myšlienka pridať kvetinárstvu nový rozmer a čo má Čarokvet priniesť zákazníkom, prezradila Bratislavskému Štandardu jeho majiteľka Linda Koberová.

Myšlienka vytvoriť koncept kvetinárstva s kaviarňou vznikla pomerne nenápadne, za pochodu a svoju rolu zohrala v celom procese aj náhoda. Čarokvet je kvetinárstvo, ktoré pôsobí v Bernolákove od roku 2006 a miestni sú s ním už dobre zžití.

Okrem rezaných kvetov a črepníkových rastlín ponúkali aj rôzne dekorácie, ozdoby či príslušenstvo ku kvetom. Nevýhodou inak čarovného miesta boli jeho stiesnené priestory a trochu ťažkopádne parkovanie, čo nový a hlavne podstatne väčší priestor vyriešil.

V pláne nebolo nič z toho, čo je teraz realitou. Niekde ďaleko bola myšlienka zvýšiť komfort zákazníkom pri nakupovaní a vytvoriť príjemný kútik aj pre personál. „Ženy si rady v pokoji veci popozerajú, povyberajú a muži na nich často nervózne čakali,“ vysvetlila prvotného „chrobáka v hlave“ majiteľka.

Tak sa zrodil nápad pánom toto čakanie trochu spríjemniť pri šálke kávy. Pôvodné priestory však na to stavané neboli, a keď sa náhodne objavil v ceste starý vidiecky dom, tak v ňom zbadali potenciál,“ ozrejmila Koberová.

Tak sa spustila dvojročná šnúra prerábky starého vidieckeho domu na vkusnú prevádzku. K rekonštrukcii sa pristupovalo citlivo s veľkým zreteľom na zachovanie pôvodných prvkoch, ktoré dávajú priestoru nostalgický nádych starého. Dominantnými prvkami sú drevo, odhalená tehla, vysoké stropy s pôvodnými trámami, staré mohutné drevené dvere a okná s kovovou konštrukciou.

Aj tu zohrala svoju rolu šťastena, ale aj fakt, že majiteľka je známa svojou obľubou starých jedinečných kúskov a tie si niekedy nachádzajú k nej cestu aj samy. A tak sa stalo, že sa zhodou náhod dozvedeli o prerábke starého mlyna, ktorého komponenty by inak skončili porúbané alebo v šrote. Práve odtiaľ pochádzajú jedinečné okná, ale aj mnoho dreva použitého v kvetinárstve.

Celkový dizajn priestoru dotvára aj nábytok, pri ktorom platí to isté, ako pri architektúre, teda úcta k pôvodnému a starému. Jednotlivé kúsky sú totiž výsledkom repasu starého a často zničeného nábytku. „Kupovali sme staré rozbité skrinky, ktoré nám opravoval stolár,“ prezradila nám Koberová.

Štýl je ťažké presne zadefinovať. Je to súhra viacerých dizajnov, ktorých prienik treba hľadať vo vkuse domácich. „Jasný štýl to nie je, je tam niečo zo sedliackeho aj moderného, ale hlavne je to také naše,“ opísala majiteľka.

Zaujímavú históriu majú aj sane, ktoré dominujú prednej časti. Tie pochádzajú z Estónska a boli vystavené na dvore pôvodného majiteľa. Cestu do Čarokvetu si našli doslova sami a hoci prišli ako paleta šrotu, šikovné ruky stolára im zvládli prinavrátiť život. A ako so smiechom dodala majiteľka, zub času, a to doslova, získali aj vďaka ich psovi.

Sane z ďalekého Estónska si našli cestu až do Čarokvetu. Foto: Katarína Krajčová

Hoci sú káva aj niečo drobné pod zub len takým doplnkom, k ich výberu pristúpili zodpovedne. Pri káve vsadili na tradíciu overenú rokmi skúseností pražiarne Hornig. Koláče sú lokálne a pochádzajú z dielne Lucette Patisserie pôsobiacej v Bernolákove.

„Prioritne sme kvetinárstvo, kaviareň mala byť len taký bonus, aby sa tu zákazník cítil dobre, ale trochu sa to zvrháva,“ dodala so smiechom majiteľka. Kaviareň sa stretla počas svojej mladej (len trojtýždňovej) existencie s veľmi dobrou odozvou zákazníkov a to otvára priestor aj na ďalšie úvahy ohľadom konceptu.

Ako teda vidí majiteľka budúcnosť? Úplne jasnú víziu nemá. Veci nechá plynúť a nabehne na to, čo so sebou prinesie čas. Veľa výziev prinesie ďalšie fungovanie a hlavne príchod teplejších dní, na ktoré sú pripravené aj terasou, čím sa navýši vcelku malá kapacita.

To so sebou zrejme prinesie aj rozšírenie sortimentu na rôzne letné nápoje a limonády. Záhradný priestor ešte hľadá svoje využitie a do úvahy prichádzajú aj rôzne workshopy a zapájanie sa do komunitného života.


Ďalšie články