Od Silvestra k Majálesu. Prečo najväčšie podujatia organizujú kamaráti primátora Valla?

foto-aliancia Zakladajúci členovia Aliancie Stará tržnica. Foto: www.staratrznica.sk

BRATISLAVA – Uplynulý víkend zažili Bratislavčania už 15. ročník Bratislavského Majálesu. Jedno z najpopulárnejších bratislavských podujatí si aj vďaka prívetivému počasiu opäť raz získalo priazeň tisícok návštevníkov. Málokto však vie, kto majáles vlastne organizuje.

Mnohí by si možno pomysleli, že kultúrne podujatia v hlavnom meste sú pod patronátom Bratislavského kultúrneho informačného strediska, ktoré už 20 rokov skvalitňuje kultúrny život v Bratislave. A hoci BKIS zabezpečuje významné mestské festivaly ako napríklad Bratislavské mestské dni, Bratislavské kultúrne leto či Festival mladého vína, organizovanie niektorých najnavštevovanejších necháva na občianske združenia.

Ako sme už informovali začiatkom roka, Silvester malo na starosti občianske združenie Hlava 98. To sa na spolupráci dohodlo s BKIS na základe poverovacieho listu z hlavného mesta. Za neziskovkou stojí ako predsedníčka Miriam Chlpíková, známa aj z projektu Aliancie Starej tržnice, ktorú spoluzakladal aj Matúš Vallo.

Pri Hlave 98 sa však objavujú aj ďalšie známe mená spojené s primátorom. Ide o Vladimíra Taliana a Pavla Murína. Podľa dostupných informácií bol Talian dramaturgom a projektovým manažérom občianskeho združenia Hlava 98 a Murín jeho zakladateľom.

Kým Murín sa s Vallom objavuje opäť v Aliancii Stará tržnica, Vladimír Talian bol dokonca poradcom primátora. Dnes pôsobí ako poradca dosluhujúcej prezidentky Zuzany Čaputovej a objavujú sa informácie, že po skončení jej mandátu sa Talian k Vallovi na magistrát vráti.

Talian, Murín a Chlpíková však stoja aj za ďalším združením. To má na starosti organizáciu Bratislavského majálesu. Občianske združenie s rovnakým názvom ako samotné podujatie podpísalo zmluvu o spolupráci s BKIS len týždeň pred majálesom a opäť na základe jasnej inštrukcie.

Mohlo by vás zaujímať

„Táto spolupráca vzniká na základe poverenia Hlavného mesta SR Bratislavy zo dňa 5. 4. 2024,“ uvádza sa v zmluve. Ako Bratislavskému Štandardu potvrdila PR manažérka BKIS Zuzana Bleho Francúzová, primátor hlavného mesta Bratislavy môže poveriť príspevkovú organizáciu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy na výkon činností v rámci napĺňania ich hlavnej činnosti.

„V prípade Bratislavského majálesu išlo o nadviazanie spolupráce z poverenia hlavného mesta SR Bratislavy, ktoré má s OZ Bratislavský majáles platnú zmluvu,“ uviedla PR manažérka BKIS.

Mesto Bratislava má s občianskym združením Bratislavský majáles podpísanú zmluvu o spolupráci. Stalo sa tak začiatkom decembra v roku 2018, teda tesne po zvolení Matúša Valla za primátora, podpisoval ju však ešte Ivo Nesrovnal. V roku 2021 bola predĺžená v zmysle opcie o ďalšie tri roky.

Podľa webovej stránky Bratislavského majálesu majú Talian a Murín na starosti dramaturgiu, booking a produkciu, zatiaľ čo Miriam Chlpíková má zabezpečovať finančný manažment. V kontaktoch na stránke sa však objavuje ešte ďalšie známe meno.

Všetky cesty vedú do Tržnice

Možno si viacerí spomeniete na členku hodnotiacej komisie pri výbere nového nájomcu bývalého erotického salónu v Sade Janka Kráľa. Z dvoch prihlásených spoločností vtedy zvíťazila spoločnosť Wirtshaus, ktorá ponúkla za nájom menej peňazí ako druhá v poradí. Presvedčila však referenciami a konceptom.

Členkou hodnotiacej komisie bola vtedy Jana Vašáková, ktorej meno sa opäť objavuje pri Aliancii Stará tržnica. Jana Vašáková má v rámci majálesu na starosti nájom stánkov food zóny.

Zdá sa, že Aliancia Stará tržnica a vzťah k primátorovi Vallovi otvárajú rôzne dvere. A z opcie magistrátu sa javí, že organizácia tých najnavštevovanejších podujatí má ostať na pleciach takýchto občianskych združení.

Prečo je to tak, sme sa nedozvedeli. Magistrát nám už niekoľkýkrát na položené otázky neodpovedal. Pri aktivitách realizovaných prostredníctvom občianskych združení je však verejná kontrola komplikovanejšia. Je teda náročnejšie dostať sa k základným informáciám, napríklad ohľadne rozpočtu, príjmov či výdavkov.

Zverejnených zmlúv je len pár

V prípade Bratislavského majálesu sa ale predsa len objavujú na centrálnom registri niektoré zverejnené zmluvy. Ide o zmluvu medzi OZ Bratislavský majáles a Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou. Tá sa s organizátorom dohodla na zabezpečení reklamných a propagačných služieb, za ktoré zaplatila sumu 30-tisíc eur bez DPH.

Podobnú zmluvu o spolupráci uzatvoril organizátor aj so spoločnosťou OLO. Tá sa zaviazala, že poskytne na Tyršovo nábrežie dostatočný počet smetných nádob, vykoná následnú likvidáciu odpadu a za propagáciu, v role partnera podujatia, zaplatí organizátorovi 40-tisíc eur bez DPH.

Na majálese sa zúčastnilo aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Pripomínalo si tu 20. výročie vstupu Slovenska do EÚ, oslavovalo deň Európy a ohlasovalo júnové voľby do Európskeho parlamentu.

Ako nám potvrdila hovorkyňa Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková, pod hlavičkou Café Európa sa na majálese uskutočnili dve diskusie: Čo si obliekame? a Čo jeme? „Zastúpenie EK si od OZ Bratislavský Majáles objednalo služby, ktoré sa týkali technického zabezpečenia stánku a organizácie týchto dvoch diskusií,“ uviedla Ludviková. Za akú sumu si tieto služby objednali, však nepovedala.

Nesmieme rovnako zabudnúť na zmluvu, ktorú s organizátormi majálesu uzatvorilo Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. To malo poskytnúť technické zabezpečenie, napríklad pódiá a prestrešenie, stany rôznych rozmerov, pivné sety či zábrany. A, samozrejme, propagáciu podujatia.

„Vyčíslené priame náklady na túto spoluprácu nepresiahli tritisíc eur,“ uviedla PR manažérka BKIS Zuzana Bleho Francúzová. V zmysle zmluvy však OZ Bratislavský majáles za tieto služby BKIS zaplatil, a to sumu tisíc eur.

Koľko podujatie stálo?

O nákladoch na podujatie sa však verejnosť nedozvie takmer nič. Občianske združenia, na rozdiel od samospráv, totiž nemajú povinnosť zverejňovať zmluvy, objednávky či faktúry.

Koľko stojí zabezpečenie, akú províziu si nechávajú organizátori či aké sú honoráre umelcov, sa teda verejnosť nedozvie.

Napríklad ani takej Jany Kirschner, ktorá na Bratislavskom majálese vystupovala už druhý rok po sebe. A hoci jej vystúpenie opäť vytvorilo úžasnú atmosféru, verejnosť by mohla chcieť vedieť, či a koľko sa na jej koncert obyvatelia Bratislavy skladali. Rovnako by Bratislavčanov mohlo zaujímať, koľko peňazí putovalo jej manažérke. Najmä preto, že ňou je Linda Vallová, manželka primátora.


Ďalšie články