Peniaze na silvestrovský program pre Bratislavčanov prejedli zamestnanci magistrátu

Silvester Bratislava 2023 Ľudia oslavujú príchod nového roka v Bratislave. FOTO: TASR - Pavel Neubauer

BRATISLAVA – Privítanie Nového roka v Bratislave bolo tento rok bez zábavy a plné sklamania. Magistrát už v polovici decembra oznámil, že nebude organizovať žiadny centrálny ohňostroj a ku koncu roka priznal aj absenciu zábavného programu. Dôvody sú podľa vyjadrení najmä ekonomické a treba vraj šetriť. Faktúry za silvestrovský program a vianočný večierok pre zamestnancov magistrátu však ukazujú niečo iné.

Možno si ešte viacerí Bratislavčania spomenú na časy, keď privítanie nového roka bola jedna z top udalostí v meste. Niekoľko pódií a množstvo umelcov vtedy premenilo Bratislavu na Partyslavu. A v uliciach to bolo aj poznať. Po troch rokoch covidu sme si však od bujarých hromadných zábav trochu odvykli, o to väčší hlad po nich máme.

Každý preto očakával, že aspoň posledný deň v roku prinesie vedenie hlavného mesta do ulíc niečo výnimočné. Nestalo sa tak. Moderované odpočítavanie posledných minút konca roka na svetelnom odpočítavadle a príhovor primátora Matúša Valla totiž za niečo zábavné nepovažujem.

A rovnako sa to nepáčilo ani mnohým ďalším návštevníkom, ktorí svoje rozhorčenie nad silvestrovským programom v Starom Meste dali na sociálnych sieťach primátorovi jasne pocítiť. Jeho obrana sa však opäť niesla v duchu nedostatku financií. „Všetci by sme mali radi bohatší silvestrovský program, momentálne sme však v náročnej situácii s rozpočtom, ktorú žiaľ do veľkej miery ovplyvnila inflácia a rozhodnutia predchádzajúcich vlád,“ uviedol primátor v jednej zo svojich odpovedí na kritiku od Bratislavčanov.

Keby tí nahnevaní Bratislavčania vedeli, že aj to nič s názvom Silvestrovský program 2023 stálo takmer 10-tisíc eur, asi by zostali prekvapení.

Veru áno. Na organizácii bratislavského Silvestra sa dohodli Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) s neziskovou organizáciou Hlava 98. Zvláštne však? Mesto má svoju vlastnú organizáciu, ktorej úlohou má byť organizácia kultúrnych podujatí a na organizáciu silvestrovského programu, v ktorom skoro nič nie je, si na spoluprácu vyberie nejaké občianske združenie.

A keby si aspoň vybralo transparentne. Ako je v zmluve o spolupráci uvedené: „Táto spolupráca vzniká na základe poverovacieho listu Hlavného mesta SR Bratislavy zo dňa 16. 11. 2023.“ Čiže Hlavu 98 si vybrali ľudia z magistrátu a možno aj primátor. Veď predsa predstaviteľku tejto neziskovej organizácie Miriam Chlpíkovú dobre pozná, ešte z čias pôsobenia v Aliancii Stará Tržnica. Náhoda? Nemyslím.

Zaujímavý je aj fakt, že podľa zmluvy všetko technické zabezpečenie v podobe malého pódia, konštrukcie z lešenia, zábran, ozvučenia a osvetlenia zabezpečilo BKIS. Dokonca si zabezpečilo aj prenájom svetelného odpočítavadla a zaplatilo zaň 1 352 eur.

Úlohou združenia Hlavy 98 bolo len zabezpečenie elektrickej prípojky, objednanie a úhrada honoráru moderátorovi Ludwigovi Baginovi, zaplatenie poplatkov organizáciám kolektívnej správy práv (SOZA, LITA a podobne, pozn. autora) a splnenie si oznamovacej povinnosť voči mestu.

Ešte jedna maličkosť – produkčný dozor. Teda osoba, ktorá tých pár minút usmerňovala moderátora a primátora pri prejave, aby sme vedeli, kedy je vlastne polnoc. A za toto skoro nič si vypýtalo združenie Hlava 98 od hlavného mesta 9 900 eur. Zvláštne je aj to, že faktúra na takúto sumu bola doručená magistrátu ešte pred Vianocami. V komunite Aliancie Starej tržnice je to zrejme bežné.

Apropo, Stará tržnica. Tá sa stala v predvianočnom čase miestom na vianočný večierok zamestnancov magistrátu. Poviete si, usporiadať vianočný večierok v čase, keď sme podľa primátorových slov v náročnej situácii s rozpočtom a keď by sme mali šetriť, je tak trochu pokrytecké.

Dva dni pred decembrovým mestským zastupiteľstvom, keď magistrát zvýšil ľuďom dane o 30 percent, si spolu zamestnanci magistrátu veselo šantili a užívali za peniaze Bratislavčanov. A nie len tak hocijako. Faktúra za program na tomto večierku sa vyšplhala na necelých 9 000 eur. Zlé jazyky tvrdia, že tam hrala Para, zatiaľ sa nám to ale nepodarilo overiť.

Ešte štedrejšie však bolo pohostenie. Catering na vianočnom večierku stál podľa pôvodnej faktúry takmer 20-tisíc eur. Aby toho nebolo málo, zrejme sa prejedlo alebo prepilo o čosi viac. Doobjednať sa museli služby za ďalších viac ako 1 500 eur.

Takže si to zhrňme. Po troch rokoch s covidom nedostali ľudia počas silvestrovských osláv na námestí takmer nič. „Naši“ ľudia ale za to „nič“ dostali štedro zaplatené. No a zamestnanci magistrátu si aj v čase, keď magistrát musí dvíhať dane, lebo nemá peniaze ani na základné služby, šantia za desaťtisíce. Taká Partyslava u Valla.


Ďalšie články