Zábava na Silvestra v Bratislave? Zabudnite

03117659-e7e5-4783-8d58-61b991a7a289 (1) Foto: TASR

BRATISLAVA – Silvester a vítanie Nového roka je jednou z mála udalostí v roku, keď sa ulice miest premenia na centrá hudby, tanca a zábavy. Pre mestá je to často príležitosť prilákať na svoje námestia množstvo návštevníkov a turistov a získať tým aj nemalé finančné prostriedky. V našom hlavnom meste je však všetko inak.

Svetové metropoly už od začiatku jesene pozývajú turistov z celého sveta na posledný deň v roku strávený v ich centre. Stavajú pritom vždy na veľkolepý program tých najvychýrenejších hudobníkov či umelcov, no mnohé z nich sú vyhľadávané aj pre ich úžasnú šou v podobe ohňostrojov či svetelných a laserových projekcií. Ináč to nebude ani tento rok. Vedia totiž, že príliv turistov na záver roka prinesie nielen do rozpočtu mesta, ale aj do štátnej kasy nemalé finančné prostriedky.

Len také Sydney, Paríž, Londýn či New York očakávajú každoročne na Silvestra státisíce ba až milióny návštevníkov. Zisk z takejto návštevnosti počítajú krajiny a mestá v desiatkach miliónov eur.

Nemusíme však chodiť ani príliš ďaleko. Rakúska Viedeň, ktorej sa chce naše hlavné mesto v mnohom podobať, organizuje na posledné hodiny v tomto roku jednu z najväčších párty v Európe. Na ôsmich pódiách tu môžete zažiť takmer všetky hudobné žánre a hoci Viedeň tento rok neorganizuje slávnostný polnočný ohňostroj, návštevníci si namiesto neho môžu užiť veľkolepú laserovú projekciu pri Viedenskej radnici.

Bratislava už dávnejšie oznámila, že nebude organizovať žiadny polnočný ohňostroj. Mesto tak podľa vyjadrení robí z ekologických, ale aj finančných dôvodov. Desiatky tisíc eur vystrieľaných do oblohy v podobe pyrotechniky môžu vraj chýbať inde. Že si to môžu dovoliť iné metropoly, ktoré zo svojich ohňostrojov spravili aj stroje na peniaze od turistov a návštevníkov, vedenie Bratislavy nereflektuje.

Hlavné mesto návštevníkom neponúkne ani žiadnu alternatívu v podobe svetelnej či laserovej šou. Je to trochu smutné, lebo dokonca aj taký Prešov či Žilina sa vydali touto cestou. Bratislavčanom bude podľa stránky nášho hlavného mesta musieť stačiť len svetelné odpočítavadlo a pri zvuku Straussovho valčíka len naše objatia s blízkymi, úsmevy, novoročné vinše či božteky. Milé.

Oslavy príchodu Nového roka budú v našom meste aj po hudobnej stránke jedným veľkým sklamaním. Na oficiálnych stránkach Bratislavy nájdete len strohé informácie.

Hľadali ste v programe nejakú známu kapelu? Alebo aj menej známu či aspoň reprodukovanú hudbu od DJ-a? Zbytočne. Poslednými minútami starého roku nás bude sprevádzať len Ludwig Bagin a vzhľadom na to, že podujatie sa má podľa informácií začať až o 23:45, veľa nenasprevádza.

Pripravený je rovnako aj koncoročný príhovor primátora mesta Matúša Valla. No potom, čo v polke decembra na jeho návrh poslanci z jeho klubu odhlasovali pre Bratislavčanov zvýšené dane z nehnuteľností a ďalšie iné poplatky, je otázka, či jeho novoročné vinše v podobe lepšieho a šťastnejšieho roku 2024 vyznejú úprimne. Možno, ak by vzal do ruky gitaru a zabrnkal by ľuďom na námestí pár pesničiek od Pary, spravil by lepšie.

Azda najväčším lákadlom sú otvorené stánky s občerstvením, ktoré tak budú v Bratislave na Silvestra otvorené po prvý raz. Hoci je to všade na svete samozrejmosť, u nás to prezentujeme ako niečo fantastické. Že je toto jediný svetlý bod silvestrovského programu je ale skôr na hanbu a nie na senzáciu.

Žiaľ, vedenie Bratislavy opäť raz ukazuje, že tému turizmu nevie uchopiť ani na jeden deň v roku. A že peniaze do svojho rozpočtu radšej získa od Bratislavčanov vo forme zvýšených daní či poplatkov a chaotického parkovania, akoby ich mali získať od návštevníkov nielen zo Slovenska či susedných krajín. Nehovoriac o vízii prilákať do mesta turistov z celého sveta, vzhľadom na svoju strategickú polohu v srdci Európy.

Bratislavský Štandard vám aj napriek absentujúcemu programu z dielne magistrátu želá príjemné prežitie posledných hodín tohto roka plné zábavy a radosti, v kruhu svojich najbližších a do nového roka 2024 prajeme veľa zdravia, šťastia a lepšie rozhodnutia zo strany vedenia nášho mesta!


Ďalšie články