Nové kvetináče na Dunajskej ulici vzbudzujú vášne. Mnohých zaráža aj ich cena

437550880_953972216084894_6877562927183367724_n Nové kvetináče na Dunajskej ulici. Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu/ Foto: Marek Velček

BRATISLAVA – Hlavné mesto pokračuje aj v tomto roku v revitalizácii verejných priestorov. Najnovšie sa tak dočkala aj Dunajská ulica, kde v jej spodnej časti pribudol nový mobiliár. Okrem lavičiek tu umiestnili aj nadrozmerné samozavlažovacie kvetináče.

A práve novými kvetináčmi s úplne novým dizajnom sa na sociálnej sieti pochválil primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Ako uviedol, dizajn nových kvetináčov vychádza z dielne Metropolitného inštitútu Bratislava, predovšetkým z pripravovaného materiálu Princípy a štandardy kvetináčov, ktorý bude definovať, ako majú nádoby na výsadbu vo verejnom priestore vyzerať a kde sa majú rozmiestňovať.

„Keďže výsadba do terénu vzhľadom na existujúce inžinierske siete nie je vždy možná, alebo nie je možná hneď, stromy niekedy vysádzame aj do špeciálnych veľkokapacitných kvetináčov. Tie vieme v prípade neskoršej trvalej výsadby do zeme presunúť na iné miesto,“ uviedol na svojej sociálnej sieti primátor Vallo.

A práve to je prípad aj spodnej časti Dunajskej ulice, kde najnovšie magistrát umiestnil 5 kusov nových typov kvetináčov.

„Ak by sme tu chceli realizovať výsadbu do zeme, bola by nevyhnutná komplexná rekonštrukcia, vrátane prekládky sietí, a to nám v aktuálnej situácii rozpočet neumožňuje,“ uviedol Vallo v jednej zo svojich odpovedí. Vysadené tu do nich boli viackmenné stromy druhu albízia voňavá a rôzne trvalky.

Magistrát si zabezpečil kúpu kvetináčov od českej spoločnosti POTS z Liberca na základe súťaže, ktorá prebehla ešte koncom minulého roka. Podľa nej mal magistrát zaplatiť za 25 kusov, vrátane vnútorných vyberateľných vakov, dovozu, vyloženia a dokumentácie viac ako 65 660 eur. Čo predstavuje na jeden kvetináč sumu vyššiu ako 2 600 eur.

Nové kvetináče majú špeciálny vyberateľný vak, čo podľa magistrátu zjednodušuje presádzanie a nielen znižuje riziko poškodenia drevín, ale aj samotných kvetináčov. Tie by mali byť po novom odolnejšie a mali by sa vyznačovať vyššou tuhosťou konštrukcie, čo by prispelo k jednoduchšej manipulácii a presunom.

Magistrát zároveň uvádza, že nový dizajn s kónickým zúžením ku spodku pôsobí odľahčene a ušľachtilejšie. Používať sa budú dve farby kvetináčov, tak aby ladili s okolím. V prípade uloženia na dlažbe to bude béžová farba, pri uložení na asfaltovom povrchu zasa antracitová.

Reakcie na nové kvetináče od verejnosti sa rôznia. Viacerým diskutujúcim Bratislavčanom sa nový dizajn páči, no nájdu sa aj takí, pre ktorých sa stali tŕňom v oku.

„Dizajn je skvelý a farba tiež. Držím palce, aby sa rastlinám darilo viac, ako všetkým negatívnym komentárom,“ uviedol pod primátorovým príspevkom diskutér Pavel.

Alebo príspevok od Martina, ktorý napísal: „Oveľa lepšie ako tie predtým, ale naozaj by sa neskôr mala vyriešiť výsadba stromov priamo do zeme.“

Naopak, opačný názor na spôsob revitalizácie ulice a nové kvetináče mal napríklad Tomáš z Bratislavy. „Otras, MIB ani Vallo nevie za 5 rokov okrem platanov urobiť jediný reálny zásah v rámci zelene v meste. Iba neplodné rýchle riešenia. Sklolaminátové nerecyklovateľné neeko kvetináče, ktoré dajú viac tieňa než to, čo v nich rastie,“ kritizoval nové riešenie.

Našli sa však aj takí, ktorých prekvapila samotná cena za nové kvetináče. „Funkčnosť posúdiť neviem. Čo ma však zaujíma je ekonomická stránka veci. Koľko takáto sranda stála a nenašlo by sa niečo súrne a funkčné, kam mohli byť tieto financie alokované? Predsa len, rozpočet mesta je vo veľmi zlej kondícii a pripadá mi to tak, ako keď mám rozbité okno v obývačke, na výmenu skla síce nemám peniaze, ale požičiam si na obraz od renomovaného autora,“ uviedol diskutujúci Martin.

A nebol jediný. Suma vyššia ako 2 600 eur za jeden kvetináč zarazila aj mnohých ďalších. K nej totiž treba pripočítať aj inštaláciu samotných kvetináčov, výsadbu rastlín a viackmenných stromov a, samozrejme, polievanie. A to sú ďalšie tisíce eur.

Dočasné riešenie v podobe umiestnenia piatich kvetináčov na Dunajskej ulici tak nakoniec môže magistrát vyjsť celkom draho.

 


Ďalšie články