Vallovcom dochádza para. A môže to byť pre Matúša Valla problém

h_3876120_1280 Primátor Bratislavy Matúš Vallo. FOTO: TASR/Jakub Kotian

BRATISLAVA – Minulotýždňové zastupiteľstvo bolo prelomové. Prvýkrát počas úradovania Matúša Valla vo funkcii primátora nebolo ukončené riadnym prerokovaním všetkých bodov a muselo byť prerušené z dôvodu neuznášaniaschopnosti.

Aprílové mestské zastupiteľstvo malo byť najdlhšie v tomto volebnom období a jedno z najdlhších počas dvoch volebných období Matúša Valla zároveň. Veď naposledy sa rokovanie s viac ako šesťdesiatimi bodmi konalo v júni 2022. Ešte sa však nikdy vedeniu mesta pod patronátom Matúša Valla nestalo, že by bolo prerušené z dôvodu nedostatočného počtu prítomných poslancov. 

Že to v roku 2024 nebude mať primátor jednoduché, napovedalo aj správanie poslancov na ostatnom zastupiteľstve vo februári. Vtedy musela byť po obštrukcii časti poslancov stiahnutá z rokovania zastupiteľstva petícia Znepokojených matiek – Dajme Šancovej druhú šancu. Rokovanie viedla námestníčka Kratochvílová a takmer jej to zlomilo krk. 

Zo strany obštruujúcich poslancov však išlo len o vztýčený ukazovák za príliš veľkú sebaprezentáciu pred Znepokojenými matkami. Zapáčiť sa tejto skupine je totiž po novom politikou magistrátu a Vallových poslancov obzvlášť. Po stiahnutí tohto bodu sa poslanci k rokovaniu vrátili a zastupiteľstvo sa nakoniec ukončilo prerokovaním všetkých materiálov. Kratochvílová si tak mohla vydýchnuť, hanbu nakoniec neutŕžila.    

Dalo sa však očakávať, že sa obdobný scenár zopakuje. Že to bude hneď na ďalšom zastupiteľstve a že to neustojí sám primátor, je však prekvapením. 

Už doobedné rokovanie naznačovalo istú dávku nervozity a roztržitosti. Hneď pri siedmom bode rokovania chýbali zamestnanci magistrátu, ktorí mali poslancov informovať o predloženom materiáli s názvom Akčný plán pre udržateľnú energetiku a klímu Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy. 

Ospravedlňoval ich Ján Mazúr, bývalý šéf MIB-u, po novom riaditeľ Útvaru mestských stratégii a analýz. Pohľad na prázdnu lavicu však zaskočil aj samotného primátora, ktorý aj napriek ospravedlneniu precedil cez zuby poznámku, či niekoho prekvapilo, že po šiestom bode prichádza siedmy. Poslanci sa nakoniec dočkali a materiál im bol odprezentovaný, no zamestnankyňa pôsobila ako po absolvovaní dvojstovky, v čase približujúcom sa slovenskému rekordu. 

Oveľa bizarnejšie dopadol bod týkajúci sa podmienok súťaže k nájmu pre gastroprevádzku na hrade Devín. Viacerí poslanci sa totiž dopytovali, či nepôjde o súťaž, kde sú dopredu stanovené podmienky len pre nejaké konkrétne prevádzky. Namiesto príjmu z nájomného pre hlavné mesto totiž opäť mali rozhodovať iné kritériá, ako to bolo pri budove v Sade Janka Kráľa. Výška nájomného mala podľa návrhu tvoriť v hodnotiacich kritériách váhu len 20 percent.

A hoci svojimi pripomienkami poslanci vedenie mesta nakoniec presvedčili o potrebe úpravy podmienok, nájsť toho, kto návrh korektne odprezentuje, už bolo zložitejšie. Zamotaná tak bola poslankyňa Petra Hudáková z návrhovej komisie, ako aj námestníčka primátora Plavuchová Antalová. „Ľudia, prosím vás, dajme sa dokopy,“ vyčítavo poznamenal primátor Vallo. O chvíľu neskôr expresívami ešte pritvrdil, keď mikrofóny z jeho úst zachytili nadávku adresovanú smerom k svojim dvom námestníčkam. Nakoniec až tá zabrala, návrh bol prednesený a nakoniec aj prijatý.

Nadávky však museli behať po rozume primátora Valla aj o čosi neskôr. A opäť za to mohli najmä jeho ľudia. Primátor totiž už smeroval do cieľovej rovinky zastupiteľstva a mal pred sebou len pár jednoduchých bodov, keď ho poslanec Juraj Káčer nachytal na hruškách. Práve on upozornil na nízky počet poslancov v rokovacej sále.

Ako je totiž všeobecne známe, zastupiteľstvo musí byť pri rokovaní uznášaniaschopné, čo predpokladá fyzickú prítomnosť nadpolovičnej väčšiny zvolených poslancov.

Na mestskom zastupiteľstve to ale v poobedných hodinách pravidelne vyzerá ako v zime u zmrzlinára. O plnom dome ťažko hovoriť. Aby však prechádzali materiály, „vymyslela sa tu taká finta“. Úlohou totiž je nevyberať hlasovaciu kartičku z hlasovacieho zariadenia, nelúčiť sa s kolegami, ale len jednoducho odísť. No a materiály potom pohodlne prechádzajú, lebo veď poslanec je ako keby prítomný, len nehlasuje. Vyzerá to však ako podvod a takto prijaté uznesenia môžu byť problémom.  

Čo je však horšie, kartičku nemôžu vybrať ani pracovníci organizačného oddelenia, a tak jediné možné riešenie, ako zistiť adekvátnu prítomnosť poslancov, je spustiť prezenčné hlasovanie. A to sa aj udialo. Pri prezenčnom hlasovaní, ktoré musel nakoniec uviesť samotný Vallo, sa zistilo, že poslancov prítomných v sále je iba 21. Kartičky v zariadení tak nechali námestníčka Lenka Antalová Plavuchová a poslanci Marek Machata, Radovan Jenčík a Igor Polakovič.

Prezenčné hlasovanie sa ešte raz zopakovalo, a to po 15 minútovej prestávke, ktorú musel vyhlásiť prekvapený primátor. Výsledok bol však podobný. Primátorovi chýbalo na záver až 15 jeho poslancov. A to je až príliš veľa absentérov. 

Vallovcom, ako sa zdá, dochádza para a gól do brány si tak strelili sami. Zvyšné materiály zastupiteľstva sa tak budú musieť prerokovať až vtedy, keď sa uráčia prísť opäť do „práce“ a zahlasujú za ne stlačením gombíka na hlasovacom zariadení. Zastrčená kartička totiž za nich hlasovať nevie a nedokáže.


Ďalšie články