Slovenská obchodná inšpekcia varuje pred rizikovými e-shopmi. Pozrite sa, ktorým sa radšej vyhnúť

holiday-shopping-1921658_1280 Ilustračné foto: pixabay.com

BRATISLAVA – Nakupovanie tovaru online je stále populárnejšie, čo motivuje aj podvodníkov zakladať falošné e-shopy a neustále zdokonaľovať svoje podvodné praktiky. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) aktualizovala zoznam rizikových internetových obchodov. Viete, ako spoznať platformy, na ktorých vás chcú oklamať?

SOI považuje viaceré internetové obchody za rizikové z dôvodu nedodržiavania niektorých zákonných povinností, ale aj pre problematické vymáhanie spotrebiteľských práv a individuálnych nárokov.

Medzi rizikové inšpekcia zaradila tieto e-shopy: rightdeal.sk, mancini.sk, urbantrend.sk, nakupuj123.sk, bonky.sk, suprisimo.sk, booho.sk, finlando.sk, rayray.sk, fashy.sk, gigastore.sk, zozu.sk, lunzo.sk, shopolo.sk, huglo.sk, alabo.sk, mobiluj.sk, eleganceshop.sk, autoelektrony.sk, viagogo.sk, rajpradla.sk, zasielkonos.sk, fashionline.com, jordanshoes.com, moletka.eu, svet-siat.eu, vip-moda.eu, perfektna.sk, kociky-leja.sk, elekroeldo.sk, sunsea.sk.

Ako však upozorňuje, tento zoznam nemusí byť kompletný. „Zaradenie internetových stránok na zoznam rizikových e-shopov je len odporúčaním pre spotrebiteľov, aby nákup na internetových stránkach dôkladne zvážili. V žiadnom prípade ale nejde o úplný zoznam rizikových e-shopov,“ uvádza SOI na svojom webe.

Na zozname aktuálne figuruje 31 e-shopov, ktoré majú často sídlo mimo Slovenska alebo Európy, a preto by mohlo byť vymáhanie škôd problematické. Preto je dobré vedieť, čo môže byť nápomocné pri rozpoznaní falošnej stránky.

Podvodné internetové obchody celosvetovo rastú

Spoločnosť Avast skúmala prostredníctvom umelej inteligencie tieto falošné e-shopy a dospela k záveru, že sa rýchlo šíria a každý deň sa objavuje veľké množstvo nových. Ešte horšie sú ich šikovné praktiky, ktorými vedia zákazníka oklamať.

„Čo je ešte alarmujúcejšie, je efektívnosť týchto podvodníkov pri priťahovaní značnej návštevnosti na ich klamlivé stránky. Dosahujú to prostredníctvom reklamy na sociálnych sieťach a používaním neetickej SEO taktiky, čím zaisťujú vysokú viditeľnosť obľúbených položiek vo výsledkoch vyhľadávačov. Naša analýza ukázala znepokojujúci trend: výrazný nárast denných návštev týchto falošných obchodov,“ tvrdí Avast.

Stránka pritom môže vyzerať veľmi dôveryhodne a autenticky. Tovar však nemusí prísť vôbec alebo je výrazne iný, než ste si objednali, pričom následná reklamácia viazne. Niektoré sa môžu dostať aj k údajom vašej platobnej karty.

Na čo si teda treba dať pozor, aby ste sa neocitli medzi podvedenými?

Príliš nízke ceny sú podozrivé

Každý rád nakúpi tovar lacno. Ak sa však ceny príliš odkláňajú od trhovej hodnoty výrobku, tak je veľmi pravdepodobné, že nákupom by ste viac stratili, ako získali. Obľúbenou praktikou podvodníkov sú aj časovo limitované akcie, ktoré tlačia zákazníka k rýchlej kúpe.

Recenzie sú dobrou pomôckou, ale pozor na falošné

Recenzie od užívateľov vám môžu výrazne pomôcť pri výbere tovaru, avšak treba vedieť odlíšiť tie falošné. Je dobré si ich overiť na nezávislých platformách a pozrieť sa na ne aj z dlhšieho časového horizontu. Použitím porovnávačov cien si tiež pomôžete. Tie majú vo svojej databáze zaradené len preverené e-shopy, takže sú istou zárukou pri výbere internetového obchodu. Asi najznámejším je Heureka.

Stránka má mať zverejnené všetky potrebné údaje

Každý e-shop by mal mať zverejnené svoje obchodné meno, adresu, e-mailový kontakt alebo telefónne číslo. Pokiaľ je obchod zo zahraničia, zvyčajne poskytuje občanom Slovenska zákaznícku podporu v slovenčine. Stránka môže byť vierohodná aj ak neposkytuje zákaznícku podporu pre Slovákov, keďže náš trh pre ňu nemusí byť prioritou, avšak riešenie prípadných reklamácií sa tým môže skomplikovať. V prípade pochybností je dobré overiť si vlastnícku štruktúru e-shopu. Podľa stránky who.is ľahko zistíte, kedy doména vznikla. Ak funguje len krátko, je dobré zbystriť.

Zvoľte si bezpečný spôsob platby

Ak si nie ste stránkou úplne istý, určite neplaťte prevodom na bankový účet. Zrušenie transakcie môže byť totiž komplikované. Platba kartou by mala byť bezpečná, ak stránka používa niektorú z overených platobných brán. Ak sa však bojíte zneužitia svojich údajov, platba na dobierku bude najlepšou voľbou.

Pozrite sa dobre na URL adresu

Niektoré podvodné e-shopy napodobňujú etablované originálne stránky, aby mal zákazník pocit, že nakupuje u overeného predajcu. Dizajn stránky a jej celkové prevedenie môže byť na nerozoznanie od originálnej stránky. Jediné, čo môže podvodníkov prezradiť, je preto URL adresa, ktorá je len jedna, preto napodobenina vykazuje vždy určitú odlišnosť. Môže v nej byť čosi navyše alebo inak. Napríklad miesto originálnej stránky www.converse.com môže podvodná stránka vyzerať www.conversevypredaj.sk.

Ak je URL adresa nezabezpečená, môže byť tiež riziková. Znamená to totiž, že komunikácia medzi vami a stránkou nie je šifrovaná a pri platbe by mohlo dôjsť k získaniu vašich údajov treťou stranou. O tom nás informuje ikonka zámku v riadku, kam zadávame adresu. V prípade, že je adresa nezabezpečená, tak táto ikonka je preškrtnutá alebo nahradená upozornením „nezabezpečené“ a ikonkou výstražného trojuholníka.


Ďalšie články