Prvé automatizované potraviny na Slovensku. Nakúpite tu aj cez sviatok či v noci úplne bez zamestnancov

potraviny Od našich titulná fotka Potraviny Od našich, ktoré založil finančník Patrik Tkáč. Foto: Od našich

BRATISLAVA – Potraviny budúcnosti, v ktorých nakúpite aj bez zamestnancov a kedykoľvek vám napadne. Automatizované prevádzky, ktoré už v zahraničí fungujú, si našli cestu aj na náš spotrebiteľský trh. Potraviny známeho slovenského finančníka Patrika Tkáča Od našich ponúkajú služby tohto druhu ako jediné na Slovensku. Ako to u nich vyzerá a čo všetko zákazník na tomto mieste dostane?

Samoobslužné pokladne už nie sú u nás žiadnou novinkou. Fungujú takmer v každom supermarkete a šetria náklady na zamestnancov. Tento koncept automatizácie posunuli niektoré prevádzky, a to nielen v zahraničí, na vyšší level.

U našich susedov už v automatizovanej predajni nakúpite

Obchod, kde sa obslúžite kompletne sami? A to 24 hodín denne, 7 dní v týždni? Znie to trochu ako sci-fi, ale za našimi hranicami sa už takéto plnoautomatizované prevádzky nachádzajú. Stretneme sa s nimi u našich poľských aj českých susedov.

Asi najznámejšie sú potraviny Žabka v Poľsku, ktoré fungujú na vysokej technologickej úrovni. Klient sa dostane do prevádzky cez aplikáciu alebo pri vstupe zosníma svoju platobnú kartu. Nákup prebieha mimoriadne jednoducho. Zákazník si nemusí dokonca tovar ani naskenovať, ale už počas nákupu to kamerový systém robí zaňho a položky mu stiahne z karty.

Potraviny Coop v Českej republike zasa počas dňa fungujú ako štandardná prevádzka s obsluhou a až po otváracích hodinách sa menia na automatizovanú prevádzku, kde sa obslúžite kompletne sami. Zákazník sa dostane dnu využitím aplikácie. Tovar si musí naskenovať pri samoobslužnej pokladni.

Potraviny Od našich ako jediné na Slovensku

Na Slovensku funguje jediná takáto automatizovaná prevádzka. Ide o potraviny Od našich v bratislavskom Devíne, za ktorými stojí známy slovenský finančník Patrik Tkáč. V potravinách môže nakúpiť iba registrovaný zákazník. Zaregistrovať sa je možné počas otváracích hodín prostredníctvom digitálneho panelu, ktorý sa nachádza pri vstupe do predajne, pričom registrovať sa môžu všetci plnoletí zákazníci. Po schválení registrácie je zákazníkom vstup do predajne umožnený pomocou touch panelu, ktorý je pred vstupom.

Nakúpiť tu môžete na báze 24/7 a služba je vraj aj značne využívaná. „Tento benefit pre registrovaných zákazníkov sa osvedčil. Zákazníci privítali možnosť nakupovať aj mimo bežných otváracích hodín, či už je to večer, v nedeľu alebo počas sviatku,“ povedala Bratislavskému Štandardu vedúca predajne Jana Šmondrková.

Vstup do predajne je možný aj prostredníctvom biometrie tváre alebo robota s prvkami umelej inteligencie menom Jarvis. Stačí mu cez WhatsApp zadať príkaz „Otvor“. Mimo otváracích hodín môže zákazník platiť výlučne formou samoobslužných pokladní. Predajňa má v súčasnosti 4-tisíc registrovaných zákazníkov nielen z Devína a denne ju navštívi okolo 600 ľudí.

Obchod ponúka registrovaným zákazníkom aj službu zdieľaných automobilov, takzvanú Carshare. Zákazník si môže požičať spred predajne auto a po ukončení jazdy ho buď vráti späť na parkovisko pri potravinách, alebo má možnosť nechať ho v povolenej lokalite na mieste určenom na parkovanie. Rezerváciu vozidiel, ako aj ďalšie služby súvisiace s Carshare, zabezpečuje dispečing Carshare od našich. Táto služba je ale spoplatnená.

Platiť tu môžete aj virtuálnou menou DevX

Možnosť nakúpiť si v noci či vo sviatok nie je jediným špecifikom Od našich. Finančík Tkáč je známy aj vytvorením vlastnej virtuálnej meny s názvom DevX, ktorú využíva aj v ďalších svojich podnikateľských projektoch.

Ako jediné potraviny na Slovensku umožňujú Od našich platbu prostredníctvom DevX, pričom pri každom registrovanom nákupe sa zákazníkovi táto kryptomena aj pripisuje ako bonus na jeho konto. „Pokiaľ má záujem, môže DevX použiť pri platení, môže ho poslať ďalšej registrovanej osobe, či je to člen rodiny, alebo kamarát a môže s DevX obchodovať na burze,“ hovorí o možnostiach jej využitia Šmondrková.

Remeselné produkty, pekáreň, kaviareň aj vinotéka

Potraviny Od našich sa profilujú ako remeselné s dôrazom na vysokú kvalitu produktov. „Našou snahou je zabezpečiť sortimentne kvalitné potraviny s prízvukom na čerstvosť, bio produkty, produkty lokálnych a národných výrobcov, ako aj farmárov,“ približuje sortiment potravín Šmondrková.

Veľkej obľube sa vraj tešia syry z farmy Devín z kozieho a kravského mlieka. „Zvieratá sa voľné pasú, sú ručne dojené a následne je mlieko spracovávané, a to všetko sa deje priamo na farme Devín,“ poukazuje na ekologický rozmer ich výroby vedúca prevádzky, ktorá zároveň dodáva, že každý produkt aj dodávateľ by mal mať svoj príbeh.

Súčasťou potravín je aj pekáreň, kaviareň či vinotéka. V pekárni pečú obľúbený kváskový chlieb, maslové croissanty či mnoho iného ručne robeného pečiva. V kaviarni ponúkajú okrem nápojov aj obložené pečivo či zákusky.

Ako nám prezradila vedúca predajne, vinotéka BABA wine shop, nachádzajúca sa v prízemí, je ich pýchou. O vína sa tu stará someliér a sústreďujú sa najmä na malých vinárov z viacgeneračných vinárstiev s históriou, aby zabezpečili kvalitu. „V BABA wine shop sa nachádza viac ako 1 900 druhov vína, a to tak z Devína, ako aj z celého sveta, celkom 10-tisíc fliaš,“ priblížila Šmondrková.

Od našich boli ocenené

„Nesmierne sa tešíme a s pokorou sme prijali nomináciu a následné ocenenie v súťaži Visa Slovak Top Shop,“ hovorí vedúca prevádzky o ocenení, ktoré je analógiou Michelinských hviezd udeľovaných reštauráciám. V priebehu roka chodia inšpektori inkognito do jednotlivých prevádzok a každý mesiac hodnotia nominované predajne. Z 12-tich víťazov za jednotlivé mesiace potom určí porota najlepšie predajne roka.

Výsledky súťaže Visa Slovak Top Shop slávnostne vyhlásili v marci 2023 v Jurkovičovej teplárni a absolútnym víťazom sa stala predajňa Včelovina zo Smoleníc. Od našich získali ocenenie v kategórii VISA za technickú modernizáciu predajne a v hlavnej kategórii obsadili druhé miesto.


Ďalšie články