J. M. Jarre postaví Most z budúcnosti. V Bratislave, už v nedeľu večer

Na parkovisku Incheby vyrástalo masívne podium, Foto. M Pavlíková Na parkovisku Incheby vyrástlo masívne pódium na nedeľný koncert. Foto: M Pavlíková

BRATISLAVA – Svetové hudobné hviezdy Francúz Jean-Michel Jarre a Angličan Brian May v nedeľu 12. 5. 2024 od 20:00 odohrajú šou, pre ktorú sa postavilo najvyššie pódium na Slovensku. Dopravné obmedzenia v centre hlavného mesta sa preto začnú už v sobotu večer, pri kompletných testoch svetiel a techniky. Keďže koncert je pre každého zdarma, očakáva sa veľká divácka účasť, nielen zo Slovenska, ale aj Maďarska, Rakúska či Česka.

V nedeľu večer vystúpi v Bratislave legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre s hudobno-vizuálnou šou – Most z budúcnosti, v ktorej využíva masívne drony, lasery, projekcie, ale aj umelú inteligenciu.

Otvárací koncert podujatia Starmus bude bezpochyby strhujúcou oslavou ľudskej vynaliezavosti, inteligentnej techniky, nadčasovej tvorivosti a mimoriadneho umeleckého vyjadrenia. V programe Bridge from the Future sa k francúzskemu umelcovi ako špeciálny hosť pripojí aj Brian May, legendárny gitarista skupiny Queen a spoluzakladateľ festivalu Starmus.

Veľkolepé podujatie, ktoré je na Slovenskou prvýkrát, má ambíciu poukázať na silu hudby ako medzinárodného dorozumievacieho jazyka. Chce prekonávať hranice medzi národmi a kultúrami a podnecovať ľudskú predstavivosť. Vstup na koncert, ktorým sa spúšťa program festivalu Starmus, bude zadarmo.

„Je to už 16 rokov, čo sme sa s Brianom stretli v Londýne so Jeanom-Michelom a navrhli mu spoluprácu. Vedeli sme, že jeho koncert zahŕňa ambicióznu produkciu, no nikdy sme na realizáciu nemali príležitosť. Asi sme čakali až na tento ročník – Starmus Earth – aby sme koncert konečne mohli uskutočniť. Starmus po prvý raz upriamuje pozornosť na našu planétu.

A my chceme, aby bola široká verejnosť vnímavejšia ako kedykoľvek predtým k dôležitým otázkam našej doby, našej planéty. Niet pochýb o tom, že odštartovanie tejto špeciálnej edície tak veľkolepým predstavením, akým je Bridge from the Future, tento cieľ dosiahne,“ hovorí významný arménsko-španielsky astrofyzik a spoluzakladateľ festivalu Garik Israelian.

Jean-Michel bude hrať v Bratislave na syntetizátore, klavíri, organe či laserovej harfe. Ale virtuózne ovláda aj akordeón, gitaru, basovú gitaru a bicie. Nielen preto je považovaný za jedného z priekopníkov a zakladateľov elektronickej hudby.

Jarre sa preslávil ako inovátor hudby aj pre svoje veľkolepé koncerty na voľnom priestranstve. Tie spájajú laserovú šou, ohňostroje, virtuálnu realitu či obrie projekcie. Jarre sa desaťročia snaží o prepojenie a zmiešanie hudby s architektúrou a okolitým prostredím, čo je zapojené do koncertu ako „živá“ kulisa (pyramídy, mrakodrapy, púšť, more…).

Muzikant je držiteľom Guinnessovho rekordu za usporiadanie najväčšieho koncertu všetkých čias (Moskva, 1997), kde sa zabávalo 3,5 milióna ľudí (v rokoch 2008, 2010 a 2016 koncertoval aj v Bratislave a Košiciach).

Umelec má viacero zaujímavých koníčkov. Vlastní veľkú zbierku analógových syntetizátorov, jukeboxov, automobilových veteránov, obuvi značky Reebook, umeleckých obrazov, ale aj hudobných nástrojov z celého sveta.

V jeho súkromnom nahrávacom štúdiu nájdete aj pravú slovenskú fujaru. Je to dar od jeho fanúšikov zo Slovenska, ktorí mu ju odovzdali počas koncertu v dánskom meste Aalborg. Ďalšia, „skladacia fujara“, pre možnosť hrania aj na koncertoch, mu pribudla v roku 2020.

Jeho zbierka suvenírov sa po koncertoch na Slovensku rozrástla aj o slovenskú pastiersku píšťalu či pravú zbojnícku valašku.

Jeden zo svojich snov si Jarre splnil nedávno na Slovensku, keď si zalietal na našom lietajúcom aute Aircar. Bol tak vôbec prvým pasažierom lietajúceho auta na svete.

J. M. Jarre je veľvyslancom dobrej vôle pri UNESCO ako celebrita prirodzene priťahujúca pozornosť verejnosti na túto organizáciu. Masové hudobné podujatie cez víkend zásadne zmení život v Bratislave. Na sobotný aj nedeľný večer zatvorí polícia pre dopravu Most SNP, pod ktorým sa bude koncert odohrávať.

Dôvod je zrejmý: masívne svetelné efekty, projekcie a lasery by mohli ľahko spôsobiť problémy vodičov s riadením vozidla.

No diváci sa môžu tešiť na obrovský vizuálny aj hudobný zážitok, na ktorý nikdy nezabudnú, keďže je neopakovateľný a úplne unikátny. Jean Michel Jarre predal doposiaľ vyše 80 miliónov albumov a na koncerte v Bratislave, ktorý bude trvať vyše 120 minút, môže vyberať skladby zo svojich 22 radových albumov.

Koncertná šou J. M. Jarrého v Helsinkách. Foto: Wikipédia
Pri koncerte v Houstone používal umelec mrakodrapy ako premietacie plátno. Foto: J .M. Jarre
J. M. Jarre hrá vyše 15 rokov aj na laserovej harfe. Foto: Wikipédia
Bratislavský koncert bude jeden z najväčších v tomto roku. Foto: Starmus, PR
Jarreho koncerty sú pripravované do detailov ako obrazové divadlo. Foto: Starmus, PR
Vizualizácia bratislavského koncertu ráta aj so zapojením Mosta SNP. Foto: Starmus, PR

Ďalšie články