Chcete v batožine prepašovať kobrí jed či morských koníkov? Pozor, Majky vás odhalí

Letisko M.R.Štefánika Na Letisku M.R.Štefánika kontrolovali batožiny cestujúcich. Foto: Zdroj/FB Letisko Bratislava

BRATISLAVA – Cestujete do zahraničia alebo posielate balík? Dávajte si pozor na to, čo prevážate. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) sa totiž v uplynulých mesiacoch zameralo na dodržiavanie Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). 

Na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave pomáha odhaľovať v batožinách cestujúcich nepovolené veci aj služobný psík Finančnej správy SR. Volá sa Crew Anrebri, no všetci ho volajú jednoducho Majky. Vycvičený čierny vlčiak sa špecializuje na vyhľadávanie živých a neživých zvierat. 

Služobný psík Majky, ktorý pracuje aj na letisku. Foto: Zdroj/MNŽ

Kontrola prebiehala na bratislavskom letisku a na pobočke colného úradu Bratislava Pošta. Bola v prvom rade zameraná na dovoz exemplárnych druhov, ktoré musia mať špeciálne povolenia na cezhraničnú prepravu. 

Podľa Ministerstva životného prostredia si ľudia letiskovou dopravou prinášajú aj určité suveníry, o ktorých ani častokrát nevedia, že si vyžadujú takéto príslušné povolenie na dovoz. 

„Ľudia si zvyknú z dovoleniek privážať rôzne druhy koralov, mušlí, kožušín, výrobkov zo slonoviny (sošky, šperky, náramky, náhrdelníky), koží plazov (topánky, opasky, peňaženky, obaly na mobilné telefóny), morských korytnačiek (okuliare, hrebene), orchidey, kaktusy či výrobky tradičnej čínskej medicíny (výživové doplnky, krémy),” vyjadrilo sa pre Bratislavský Štandard ministerstvo.

„Skôr, ako si suvenír kúpite, overte si, či obchodovanie s ním podlieha medzinárodnej kontrole a nie sú potrebné povolenia.” V prípade, že si nie ste istí, výrobok radšej nekupujte. Nepodporíte tak nelegálny obchod s týmito ohrozenými druhmi. 

Ako CITES vznikol

CITES alebo Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín bol v roku 1973 podpísaný vo Washingtone. Jeho cieľom je ochrana týchto zvierat, rastlín a produktov z nich. Vo svojej činnosti sa sústreďujú na nelegálne obchodovanie a taktiež na kontrolu balíkov a batožiny pri vstupoch do EÚ.

V dnešnej dobe je asi 900 druhov takýchto rastlín a živočíchov na dovoz a vývoz úplne zakázaných. Ostatných asi 30-tisíc druhov je prísne kontrolovaných. 

Čo sa našlo v batožinách na bratislavskom letisku

Kontrola sa týkala batožín cestujúcich na bratislavskom letisku a balíkov na pobočke colného úradu Bratislava Pošta. Vybraná batožina prešla röntgenovým prístrojom. Následne ju zamestnanci Finančnej správy SR otvorili a skontrolovali.

Pes Majky je nasadzovaný, aby na letisku alebo v balíkoch vyhľadával živé či neživé zvieratá. Foto: Zdroj/MŽP

„Kontrola odhalila niekoľko škatuliek krémov Cobratoxan s prímesou kobrieho jedu bez príslušného povolenia, ktoré sa našli v batožinách turistov, prichádzajúcich z tretích krajín. Tieto krémy sú určené na liečbu reumy,“ spresnilo pre Bratislavský Štandard Ministerstvo životného prostredia.

Práve kozmetické prípravky a výživové doplnky obsahujúce rôzne časti ohrozených rastlín a zvierat sú na dovoz zakázané. Výrobky tejto tradičnej čínskej medicíny veľakrát obsahujú nepovolené zložky a výťažky z chránených zvierat ako napríklad nosorožec, kobra alebo tiger.

Aké netradičné suveníry si môžeme bez obáv priniesť

Podľa platnej legislatívy si môžete z tretích krajín vo svojej osobnej batožine priviesť z chránených druhov napríklad kaviár v maximálnom množstve 125 g na osobu. V prípade väčšieho množstva je potrebné povolenie. 

Morských koníkov (mŕtve exempláre) ako suvenír sa dá z cudziny priviesť v počte štyri kusy na osobu. V opačných prípadoch vám od Finančnej kontroly SR hrozí pokuta. Aj určité druhý lastúr a ulít podliehajú kontrole. 

Na stránkach Ministerstva životného prostredia si viete presne pozrieť, ktoré výrobky z rastlín alebo zvierat si môžete z cudziny priviesť bez problémov a vypísania určitých tlačív priniesť. 

Kde nájdem príslušné povolenia a žiadosti

Každý asi chce, aby kontrola jeho batožiny pri príchode z dovolenky prebehla rýchlo a bez problémov. Ak teda prevážate veci, ktoré si vyžadujú určité povolenia na prevoz, nezabudnite sa pozrieť na stránky Ministerstva životného prostredia, kde nájdete okrem právnych predpisov aj žiadosti a povolenia na dovoz a vývoz. 

Cestujúci na Letisku M. R. Štefánika. Foto: Zdroj/FB Letisko Bratislava

S akými komoditami sa najviac obchoduje

Z cudziny na Slovensko určite neprevážajte výrobky zo slonoviny. V Afrike a v Ázii si dnes bežne na trhovisku kúpite rôzne sošky, náramky či šperky práve z týchto častí slona. 

Nelegálny obchod nepodporíte ani kúpou topánok či kabeliek z krokodílej a hadej kože. 

Ak si chcete z cudziny predsa len priviezť papagája, korytnačku alebo hada, musíte mať doklad o jeho legálnom nadobudnutí. V miestnych obchodoch pre turistov vám ich totiž bez problémov predajú aj napriek tomu, že tieto zvieratá boli nelegálne odchytené vo voľnej prírode. 

Po kontrolách, ktoré na letisku prebehli, Ministerstvo životného prostredia SR oslovilo aj cestovné agentúry. Tie majú svojich turistov a návštevníkov taktiež informovať o takýchto suveníroch, ktoré si zadovážia v zahraničí. 


Ďalšie články