Kolegovia poslanca Kuruca odsudzujú jeho správanie: Sklamal nás

Jakub Kuruc 3 Jakub Kuruc. Zdroj: FB Jakub Kuruc je Team Bratislava

BRATISLAVA – Bratislavský Štandard ako prvý ešte v utorok informoval o podvode, dnes už bývalého predsedu poslaneckého klubu Team Bratislava a PS v bratislavskej Petržalke Jakuba Kuruca.

Ako sa preukázalo, Kuruc si vytvoril falošný mail s menom petržalskej vicestarostky Ivety Jančokovej a prostredníctvom neho komunikoval s treťou osobou, v snahe pomôcť jej s prijatím dieťaťa do jednej z petržalských materských škôl mimo štandardných pravidiel.

Kuruc sa po prevalení tohto podvodného správania vzdal petržalského poslaneckého mandátu s vysvetlením, že jeho konanie nebolo v súlade s etickými štandardmi poslaneckého klubu, ani očakávaniami od poslanca miestneho zastupiteľstva.

„Išlo o ľudské zlyhanie a skrat, ktorý nemá v slušnej spoločnosti miesto,“ doplnil Kuruc. Mandátu mestského poslanca sa však nevzdal.

Ako prvý reagoval na Kurucove správanie petržalský starosta Ján Hrčka. Podla neho je vydávanie sa za niekoho iného neprípustné a nepatrí do slušnej spoločnosti.

„Nech mal pán poslanec akékoľvek dôvody, ktoré ho k tomuto nepochopiteľnému činu viedli, nemôžem nad tým len tak mávnuť rukou a tváriť sa, že sa nič nestalo. Obzvlášť, keď je voleným zástupcom našich občanov a poškodil meno Petržalky i svojej poslaneckej kolegyne, mojej zástupkyne,“ vyjadril svoje rozhorčenie starosta Hrčka.

S poľutovaním prijal informáciu o podvodnom správaní Kuruca aj primátor hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo.

„Aj keď pre seba za odmenu nič nežiadal, je to stále neetické konanie, ktoré v našom klube ani strane netolerujeme a uvedomil si to aj on sám,“ uviedol vo vyhlásení pre TASR Vallo. 

Jeho rozhodnutie vystúpiť z poslaneckého klubu a ukončiť členstvo v politickej strane Team Bratislava berie primátor na vedomie.

„Pri tom všetkom však oceňujem aspoň to, že sa o tom rozhodol Kuruc informovať a za svoje vlastné zlyhanie aj ihneď vyvodil osobnú zodpovednosť,“ uzavrel Vallo. O prípadnej výzve, aby sa Kuruc vzdal aj mestského mandátu primátor zatiaľ nehovoril.

Bratislavský Štandard sa s otázkami obrátil aj na Kurucových kolegov v petržalskom miestnom zastupiteľstve. Poslanec Jozef Vydra ku kauze uviedol, že ho konanie Kuruca zaskočilo.

„Naozaj som to nečakal, lebo v MČ Petržalka sa takéto postupy vôbec neuplatňujú. Vysvetlenie kolegu Kuruca sa mi nezdalo dôveryhodné a na spoločnom stretnutí som sa pýtal, kto všetko je za tým, s kým ešte spolupracoval a ako vyvodí za celú kauzu zodpovednosť. Stále som mal totiž pocit, akoby to bol pripravený komplot na vedenie MČ a nie  ,skrat v konaní človeka,“ uviedol Vydra.

V šoku ostala aj poslankyňa Natália Podhorná z klubu SASKA pre Petržalku. „Jakub Kuruc si musel byť vedomý toho, že v tomto smere svojmu známemu nemá ako pomôcť. Petržalka má jasné pravidlá prijímania detí do materských škôl a navyše posledné roky už vôbec nie je problém s kapacitami, o to je to pre mna nepochopiteľnejšie. Doteraz nerozumiem, prečo to spravil, neviem si to vysvetliť, nedáva mi to jednoducho zmysel,“ skonštatovala poslankyňa Podhorná.

Na otázku, či je v poriadku, že sa Kuruc nevzdá aj mestského mandátu a či by ho k tomu nemal vyzvať samotný primátor Vallo, poslankyňa Podhorná uviedla, že je na samotnom Kurucovi, akú vyvodí zodpovednosť.

„Nikto ho nemôže nútiť k tomu, aby sa vzdal mandátu, pokiaľ nie je právoplatne odsúdený zo spáchania nejakého trestného činu. Ešte dôležitejšie však bude, aby si sám v sebe zreflektoval, čo spravil a hlavne prečo a aby sa z toho poučil. Ja mu v tomto smere úprimne držím palce,“ uviedla petržalská poslankyňa.

Naopak poslanec Vydra, si myslí, že by mal odstúpiť aj z pozície mestského poslanca. „Takto nemôže reprezentovať Petržalku. Od primátora takýto krok očakávam, no zrejme sa podobnej žiadosti nedočkáme. Ak by sa tak stalo, prekvapil by ma,“ doplnil.

Asi najostrejšie je vyjadrenie nezaradeného poslanca miestneho zastupiteľstva Milana Vetráka.

„Odhalenie, že predĺžená ruka primátora Bratislavy Matúša Valla v Petržalke falšovala identitu inej osoby s cieľom vybaviť protekciu pre ďalšiu osobu je šokujúce, keďže hraničí s trestným činom klientelizmu, či podvodom. Situácia je o to vážnejšia, že pri páchateľovi ide o osobu, ktorá je šéfom poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska a Vallovej strany Team Bratislava, ktorá bola ocenená titulom ,Osobnosť Petržalky, ktorý si aj naďalej ponecháva,“ skonštatoval Vetrák.

„Riešenie previnilca je pritom schizofrenické – lebo buď som čestný vždy a všade alebo nikde. Ak raz niekto falšuje identitu ako poslanec mestskej časti, ako poslanec mesta bude zrazu úplne iný? Kto vie, kto vlastne dnes v skutočnosti vystupuje pod mailami viceprimátorov Kratochvílovej, Antolovej Plavuchovej, či Jakuba Mrvu,“ zamýšľa sa bývalý poslanec NR SR z hnutia Slovensko.

Podľa Vetráka je nevzdanie sa Kuruca mandátu mestského poslanca pravdepodobne koordinované so samotným primátorom Vallom.

„Ak by totiž namiesto neho nastúpila do mestského zastupiteľstva náhradníčka [Elena Pätoprstá – pozn. autora], ktorá by primátorovi určite nešla poruke, stratil by kvalifikovanú väčšinu, ktorú potrebuje na presadenie zásadných materiálov majetkovej a finančnej povahy,“ vysvetlil Vetrák. 

Bratislavský Štandard sa snažil získať aj stanovisko poslancov za Team Bratislava. Aj napriek tomu, že sme kontaktovali viacerých z nich, odmietli sa nám k prípadu Jakuba Kuruca vyjadriť, a všetci nás odkázali na stanovisko klubu. To na záver uvádzame v plnom znení:

„S poľutovaním sme prijali informáciu, že poslanec miestneho zastupiteľstva Jakub Kuruc konal neeticky pri snahe známemu pomôcť s umiestnením dieťaťa v škôlke. Aj keď nás informoval, že pre seba za odmenu nič nežiadal, je to stále neetické konanie, ktoré v našom klube netolerujeme a uvedomil si to aj on sám. Preto z vlastnej iniciatívy informoval všetkých poslancov a poslankyne miestneho zastupiteľstva Petržalka o tom, čo spravil a zároveň nás informoval, že z nášho poslaneckého klubu vystupuje. My jeho rozhodnutie samozrejme berieme na vedomie, lebo takéto správanie sme nikdy netolerovali ani tolerovať nebudeme. Popritom všetkom však oceňujeme aspoň to, že sa rozhodol ihneď vyvodiť osobnú zodpovednosť za svoje vlastné zlyhanie,“ uvádza sa v stanovisku Teamu Bratislava.


Ďalšie články