Mikroténové vrecká by mali už čoskoro zmiznúť z predajní. Do čoho si budeme baliť potraviny?

shopping-874974_1280 Foto: Pixabay

BRATISLAVA – Na Slovensku sa počas roka vyhodia tony plastového odpadu. Patria k nemu aj mikroténové vrecká. Ministerstvo životného prostredia preto plánuje ich úplný zákaz. Do čoho si teda budeme baliť potraviny?  

Bežný nákup v potravinách si bez nich už roky ani nevieme predstaviť. V plastových vreckách nosíme z nákupu ovocie, zeleninu, pekárenské a mäsové výrobky. Napriek tomu, že sú veľmi praktické aj na ďalšie využitie, väčšinou po jednorazovom použití v tom lepšom prípade končia v smetnom koši.

Netreba sa preto čudovať, že sme zahltení obrovskou kopou mikroténových vreciek. Plastového odpadu je totiž aj napriek triedeniam a spoplatneným igelitovým taškám stále obrovské množstvo. „Veľmi ľahké plastové tašky a ľahké plastové tašky sú z hľadiska množstva významným zdrojom znečistenia životného prostredia. Hlavným dôvodom je fakt, že mikroténové vrecká sa vo voľnej prírode prakticky nerozkladajú, ale rozpadajú sa na mikroplasty, čím škodia životnému prostrediu. Doba rozpadu mikroténového vrecka sa pritom môže rátať na desiatky až stovky rokov,“ informovali Bratislavský Štandard z komunikačného odboru ministerstva životného prostredia.

Mikroténové vrecká využívame aj pri nákupe ovocia a zeleniny. Foto: Pixabay

Boj proti hromadeniu ľahkých plastových tašiek ohlásila Európska únia, keď ešte minulý rok europarlament predbežne odsúhlasil úplný zákaz jednorazových plastov v obchodoch. Možno aj z tohto hľadiska má ministerstvo životného prostredia v pláne zakázať používanie jednorazových mikroténových vreciek v obchodoch.

V dokumente Program predchádzania vzniku odpadu Slovenskej republiky na roky 2019 – 2025 sa podľa vyhodnotenia analýzy počíta so zavedením povinnosti poskytovať za úhradu všetky druhy plastových tašiek vrátane ľahkých, alebo ich zákazom. „Ministerstvo životného prostredia SR pripravuje zmenu legislatívy, ktorá bude v súlade s predstavenou európskou legislatívnou zmenou a ktorá navrhne nahradiť štandardné mikroténové vrecká k nákupu za plne kompostovateľné vrecká. Bližšie podrobnosti budú známe po finálnom schválení právnej úpravy zo strany európskych inštitúcií, v prípade návrhu slovenského zákona po jeho predložení do medzirezortného pripomienkového konania,“ ozrejmil envirorezort.

Na zrušenie mikroténových vreciek majú odlišné názory europoslanci, obchodníci a určite aj zákazníci. Podľa obchodníkov by bolo alternatívne balenie drahšie, čo by sa odrazilo aj na cenách tovarov. Mikroténové vrecká do určitej mieri síce zaťažujú životné prostredie, ale pri rozumnom použití môžu slúžiť rôznym spôsobom.

Z racionálneho pohľadu sa ako najhorší scenár javí ich úplný koniec. Koniec mikroténových vreciek by mal zmysel, ak by boli regulované aj obaly tovaru. Stačí rozbaliť hračky alebo nábytok, kde sa nachádza kvantum plastu. Kým v slovenských obchodoch stále točíme kotúčom s plastovými vreckami neobmedzene, v iných krajinách sú aj spoplatnené, alebo si zákazníci nosia vlastné.

Niektoré obchody ale v súčasnosti dávajú k dispozícii ekologickejšie alternatívy, ako sú napríklad papierové vrecká, opätovne využiteľné vrecká, sieťky na pečivo a zeleninu, alebo rozložiteľné a kompostovateľné vrecká.


Ďalšie články