Zomrel známy slovenský kňaz. Bol aj krstným otcom populárneho slovenského politika

súhrn žilina - 13 Ilustračný obrázok/Štandard.

BRATISLAVA – Vo veku 95 zomrel v pondelok 9. októbra v talianskej obci Solden neďaleko Švajčiarska slovenský kňaz, filmár a známy záchranár horskej služby Jozef Hurton. Významný člen nášho exilového duchovenstva.

Jozef Hurton bol nielen duchovným, ale zároveň aj filmovým dokumentaristom, publicistom a priekopníkom talianskeho alpského dobrovoľníctva. Patrí do tej vzácnej generácie kňazov ako náš zosnulý kardinál Jozef Tomko. Jeho synovcom je politik Béla Bugár. „Jozef Hurton, rodák z Macova, vlastne vďačí komunistom za svoje šťastie. Keby nebol v lágri, nikdy by sa vraj nestal kňazom, ale lekárom. Po úteku z ČSSR vyštudoval teológiu v Ríme a stal sa farárom v alpskej dedinke Sulden. Bol svedkom viacerých nešťastí na horách, preto sa rozhodol vstúpiť do horskej služby, založiť školu pre lavínových psov a nakrúcať inštruktážne filmy o horách,“ uviedol pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska Marek Poláček, ktorý o ňom aj nakrútil film Cena človeka. Významnú kňazskú a záchranársku službu otca Jozefa Hurtona si v týchto dňoch pripomenuli viaceré talianske médiá aj štátna televízia RAI či tlačová agentúra ANSA.

Jozef Hurton sa narodil 25. marca 1928 v Macove v okrese Dunajská Streda. Keď po maturite v roku 1945 zistil, že na teológiu sa nikdy nedostane, prihlásil sa na lekársku fakultu. Na prijímacej skúške ho ale z politických dôvodov vylúčili. Krátko na to bol internovaný do vojenského pracovného tábora v Libave na Morave. V roku 1950 ušiel do Rakúska a odtiaľ do Talianska. Kňazskú formáciu dostal v Pápežskom kolégiu sv. Jána Nepomuckého v Ríme, ďalej študoval na Pápežskej lateránskej univerzite.

Sviatosť kňazstva prijal 16. decembra 1956 v Ríme. Keďže na Slovensko sa za komunistov vrátiť nemohol, zostal žiť a pracovať v severotalianskej diecéze Bressanone-Brixene. V roku 1958 sa však vrátil do Ríma vzhľadom na štúdium na Pápežskom východnom inštitúte a na Pápežskej lateránskej univerzite dosiahol doktorát z teológie. Na Literárno-filozofickej fakulte Štátnej univerzity v Bologni dosiahol postgraduálny diplom v štúdiu ravenského a byzantského umenia. V roku 1960 v Soldene otec Hurton nahradil farára, ktorého zavalila lavína, a ktorého telo sa našlo až po tri a pol mesiaci. „Práve táto tragédia inšpirovala aj zásadné rozhodnutie, takmer druhé povolanie, otca Hurtona“, napísal katolícky taliansky denník Avvenire.

V roku 1970 sa stal členom talianskej štátnej horskej služby v Solda-Suldene, kde začal čoskoro organizovať horskú záchrannú stanicu, ktorej bol v rokoch 1970 až 2000 vedúcim. Spolu s priateľom Fritzom Reinstadlerom založil prvú taliansku školu pre lavínových psov a neskôr profesionalizoval vrtuľníkovú záchrannú službu. Počas štyridsiatich rokov pôsobenia vyhľadal telá viac ako dvesto obetí hôr, aby ich prinavrátil nešťastným rodinám. Jeho život bol veľkou poctou horám, ale aj kresťanskej ľudskosti. Otec Jozef v pastorácii desaťročia formoval svojich farníkov k takzvanej horskej spiritualite a integrálnej ekológii. Na výletoch v horách sprevádzal stovky turistov, na jednom sa dokonca zúčastnila aj kancelárka Angela Merkelová so svojím sprievodom.


Ďalšie články