Obyvateľov Bratislavy trápia premnožené bzdochy. Ako sa proti nim účinne brániť?

grey-garden-bug-4431744_1280 Na likvidáciu bzdochy sa využíva viacero spôsobov. Foto: Pixabay.

BRATISLAVA – S príchodom jesene sa v príbytkoch čoraz častejšie a intenzívnejšie stretávame s otravnými bzdochami. Drobný hmyz vyčíňa aj v záhradách, kde požiera viaceré rastliny a plodiny. Ako sa proti nim účinne brániť?

Bzdocha vo všeobecnosti nepredstavuje pre ľudí žiadne nebezpečenstvo, no jej ustavičné nálety bývajú poriadne otravné, a to najmä v noci. Na Slovensku pritom máme až 900 druhov bzdôch, ktoré sú charakteristické najmä nepríjemným zápachom. Bzdocha sama o sebe nie je páchnucim hmyzom, zápach využíva výhradne pri obrannej reakcii. Sila sekrétu a s tým spojené škodlivé účinky závisia od konkrétneho druhu bzdochy. Pri niektorých je dokonca sekrét jedovatý, ľuďom však neublíži. Na Slovensku je jedovatá napríklad bzdocha pásavá, ktorá je riziková pre iné druhy hmyzu, alebo pre niektoré drobné zvieratá.

Zvýšené množstvo tohto otravného hmyzu pritom od septembra evidujú aj obyvatelia Bratislavy, predovšetkým v mestskej časti Petržalka. „Áno, nie len v Petržalke evidujeme premnoženie bzdochy, ktoré je pravdepodobne spôsobené priaznivými klimatickými podmienkami. Petržalka sa teda nepodieľa na likvidovaní tohto ani iného druhu hmyzu na svojom území, pokiaľ nie je nebezpečný pre obyvateľov, ich majetok či verejnú zeleň. Okrem toho, Petržalka bola medzi prvými samosprávami na Slovensku, ktoré sa zaradili do takzvaných Zón bez pesticídov, čo znamená, že v rámci starostlivosti o zeleň na svojom území nepoužíva žiadne chemické postreky, pesticídy, herbicídy či umelé hnojivá,“ vyjadrila sa pre Bratislavský Štandard hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Problém s nadmerným výskytom bzdôch, naopak, neeviduje mestská časť Dúbravka. „Hmyz pri výraznom ochladení prirodzene inklinuje do tepla, preto ho je v domácnostiach čoraz viac, ale to sa týka tak múch, lienok ako aj bzdôch. Mestská časť neplánuje žiadny plošný postrek proti bzdochám,“ priblížila nášmu denníku vedúca oddelenia životného prostredia mestskej časti Dúbravka Mária Smiešková. Ostatné mestské časti Bratislavy nám zatiaľ svoje stanoviská k tejto téme nezaslali.

Bzdochy v priestoroch bratislavských obytných domov. Foto: Marek Bereš/Facebook.

Problémy s týmto nepríjemným hmyzom ale trápia aj obyvateľov ďalších mestských častí. Vo facebookovej skupine Karlova Ves/Dlhé diely – naša srdcovka sa podelili o svoje skúsenosti so bzdochami viacerí rozhorčení občania. „My ich máme tiež všade. Už bielizeň ani vonku nesuším, lebo sa do nej schovávajú a potom pri skladaní mi robia infarktové stavy. Treba pretrpieť, kým začne zima,“ napísala nešťastná pani Lucia na sociálnej sieti. „Aj ja už nedávam vzhľadom na bzdochy na balkón bielizeň, ani keď je teplo. Štve ma to, ale tiež ich je potom plno všade,“ doplnila ju ďalšia rozhorčená obyvateľka Bratislavy. „Bzdochy sa premnožili a sú, žiaľ, všade,“ skonštatovala zasa pani Beáta.

Mnohí ľudia sa na bzdochy sťažujú cez sociálne siete. Foto: Karlova Ves/Dlhe Diely – naša srdcovka

Niektoré druhy bzdôch sa vo zvýšenom množstve vyskytujú aj v záhradách, keďže obľubujú mrkvu alebo jahody. O prirodzenú biologickú ochranu bez použitia chemických prípravkov sa starajú lienky a zlatoočky, ktoré požierajú iba vajíčka nakladené na stonkách a listoch rastlín. Proti dospelým bzdochám sú zasa účinnými predátormi žaby, ale tie sa zdržujú iba v blízkosti vody.

Bzdocha vo všeobecnosti nepredstavuje pre ľudí žiadne nebezpečenstvo, no jej ustavičné nálety bývajú poriadne otravné. Foto: Marek Bereš/Facebook

So bzdochami sa pritom spája hneď niekoľko spôsobov ich likvidácie. Najbežnejším, ale časovo náročným, je ich manuálny zber. Čiastočne pomôžu k ich eliminácii sieťky na okná, ktoré sú účinné najmä v prípade komárov, múch, alebo lienok. Osvedčeným receptom je prevencia v podobe výraznej vône aromatických rastlín a plodov ako levandule, či citróna. Pomôžu aj rôzne druhy éterických olejov, v krajnom prípade aj chemické postreky.


Ďalšie články