Legendárny hotel Kyjev dlhé roky chátra. Dočká sa konečne rekonštrukcie?

hotel Kyjev FB Hotel Kyjev. Foto: Hotel Kyjev/FB profil.

BRATISLAVA – Bývalý Hotel Kyjev v bratislavskom Starom Meste je bližšie k rekonštrukcii. Vlastník budovy navyše plánuje zachovať jeho pôvodnú funkciu.

„Víziu plánovanej rekonštrukcie sme postupne prispôsobili viacerým požiadavkám odborníkov tak, aby si hotel zachoval čo najviac zo svojej pôvodnej podoby. Chceme zachovať nielen pôvodný vzhľad a objem vonkajšieho plášťa, ale aj viaceré hodnotné pôvodné prvky v interiéri,“ priblížil Rostislav Novák zo spoločnosti Lordship. Zachovaná má zostať aj funkcia budovy, teda krátkodobé a strednodobé ubytovanie.

Z výsledkov prieskumu agentúry Stem/Mark vyplýva, že až 78 percent Bratislavčanov vníma súčasný stav Kamenného námestia ako problém, pričom 61 percent verí, že príde k modernizácii tohto priestoru. Respondenti by v tejto lokalite tiež uvítali verejný priestor s dostatkom zelene. „Na otázku, čo by sa s lokalitou malo udiať, uviedli najčastejšie, že priestor by sa mal zmodernizovať tak, aby zodpovedal centru hlavného mesta v 21. storočí a stal sa centrom stretávania sa a kultúry,“ skonštatoval vlastník hotela.

Budova bývalého Hotela Kyjev na Kamennom námestí je od uzatvorenia zakonzervovaná a udržiavaná v miere, ktorá bola nutná pre jej rekonštrukciu. Spoločnosť Lordship, ktorá je vlastníkom budovy od roku 2004, by ju chcela zrekonštruovať a vytvoriť v jej okolí nový mestský priestor pre verejnosť. Prevádzku hotelových služieb ukončili v roku 2011 z dôvodu nerentability, ako aj pre pretrvávajúcu hospodársku krízu a vysoké náklady. V pláne je aj revitalizácia verejného priestoru v blízkosti, teda premena vnútrobloku medzi ulicami Rajská a Cintorínska na nový priestor s názvom Námestie umelcov.

(SITA)


Ďalšie články