Zápasy Európskej konferenčnej ligy majú prísne pravidlá: Tréner Weiss musí poslúchať

101310 Tehelné pole je pripravené na futbalové predstavenie. Foto: ŠK Slovan Bratislava.

BRATISLAVA – Úradujúci futbalový majster Slovenska ŠK Slovan Bratislava vstúpi už tretíkrát po sebe do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy (EKL), kde na úvod narazí na nevyspytateľný KÍ Klaksvík z Faerských ostrovov. Štvrtkový duel sa však bude od ligových zápasov výrazným spôsobom odlišovať nielen po športovej, ale aj organizačnej stránke.

Aj keď sa futbalistom Slovana Bratislava v posledných zápasoch slovenskej Niké ligy nedarí podľa predstáv, vo štvrtok sa v najmladšej európskej súťaži očakáva vysoká návštevnosť. V súvislosti so zvýšeným počtom fanúšikov preto treba v okolí štadióna rátať s určitými dopravnými obmedzeniami pred aj po ukončení zápasu.

Skupinová časť EKL nesie so sebou aj určité prísnejšie organizačné opatrenia, s ktorými sa musia stotožniť nielen kluby, médiá, ale aj diváci. „Pred výkopom zápasu po prvýkrát v tejto sezóne zaznie aj oficiálna zvučka Európskej konferenčnej ligy, ktorá sa môže používať až od skupinovej fázy. Rozdiel je, že kým zápasy v predkolách si v plnej miere organizuje klub, v skupinovej fáze prichádza k slovu UEFA, ktorá je zároveň riadiacim orgánom súťaže a držiteľom televíznych či komerčných práv,“ prezrádza webová stránka Slovanu.

V priestore štadióna preto bude možné vidieť iba logá partnerov súťaže, inú podobu budú mať reklamy na LED banneroch a špecifický dizajn sa objaví aj na veľkoplošných obrazovkách. Štedrá podpora sponzorov totiž prináša klubom zaujímavé prémie za postup do skupinovej fázy EKL, bonusy za získané body, umiestnenie v skupine či postup do ďalších častí pohára.

Účasť v skupinovej fázy EKL je nielen prestížou ale aj výzvou. Foto: ŠK Slovan Bratislava

Čo sa týka vysielania pohárových zápasov, aj tu platia prísne pravidlá. Všetky duely v súťaži musia mať jednotnú televíznu grafiku, čo je rozdiel oproti predkolám. Pre hlavného trénera či vybraných hráčov čakajú aj mediálne povinnosti, ako je účasť na tlačovej konferencii či rozhovory v mixzóne. Po zápase nebudú chýbať ani flash rozhovory pre oficiálnych vysielateľov zápasu.

„V praxi to znamená, že diváci pri televíznych obrazovkách uvidia do 15 minút po záverečnom hvizde v priamom prenose reakciu trénera a hráčov, ktorých si televízia vyžiadala. Našim fanúšikom, samozrejme, ponúkneme priamy prenos z našich tlačových konferencií pred aj po zápase,“ informuje zdroj belasých.

Štvrtkové zápasy sa začínajú v dvoch hlavných časoch, o 18:45 a o 21:00, a to na základe najpresnejšieho časového údaju – atómových hodín. Celý časový harmonogram je vyrátaný takmer na sekundy podľa jednotlivých formálnych úkonov, ako nástup tímov na ihrisko, podávanie rúk, alebo tímové fotky.


Ďalšie články