Pochybenia v mestskej galérii. Bratislavské zastupiteľstvo ustúpilo Znepokojeným matkám

429931010_438782698502223_7763387117633069598_n Aktivistky môžu mať dôvod na úsmev, magistrát sa bude zaoberať ich petíciou. Foto: Znepokojené matky

BRATISLAVA – Na začiatku mestského zastupiteľstva v Bratislave sa oficiálne stala poslankyňou náhradníčka Elena Pätoprstá, keďže sa mandátu písomne vzdal Jakub Kuruc. Okrem toho boli v rámci programu predložené ďalšie zaujímavé témy ako kontrola Galérie mesta Bratislavy alebo riešenie petície Dajme Šancovej šancu na život.

V príspevkovej organizácii Galérie mesta Bratislavy bola za rok 2022 vykonaná kontrola zameraná na ľudské zdroje, odmeňovanie zamestnancov, rozpočet, uzatváranie zmlúv či hospodárenie.

V novembri 2022 boli vyplatené ročné odmeny v sume 76 404,56 eura a celkovo pracovalo 89 zamestnancov na rôzne pracovné úväzky.

Podľa kolektívnej zmluvy má na takúto odmenu nárok iba zamestnanec, ktorý je k 30. novembru príslušného kalendárneho roka zamestnaný v GMB v pracovnom pomere najmenej šesť mesiacov. Túto podmienku nesplnilo 11 zamestnancov, z nich deviatim bola odmena pridelená jednorazovou sumou 100 eur a jednému v sume 50 eur.

Počas kontroly bolo zistených 22 nedostatkov týkajúcich sa nesprávneho plánovania a rozpočtovania. Mestská kontrolórka Jana Bezáková upriamila pozornosť na pochybenia v depozitári v Devínskej Novej Vsi.

Zbierkové diela a predmety neboli poistené. Podľa kontroly v galérii nesplnili technické, bezpečnostné a klimatické podmienky na uchovávanie a uskladnenie umeleckých diel. Na odstránenie nedostatkov bolo kontrolnou skupinou vypracovaných 21 odporúčaní.

Po minulom fiasku na februárovom zastupiteľstve sa poslanci zaoberali petíciou Dajme Šancovej šancu na život, ktorú iniciovali Znepokojené matky.

Danej téme sa Bratislavský Štandard venoval, aktivisti žiadajú zásadné dopravné zmeny na Šancovej. K uvedenej téme vystúpilo niekoľko obyvateľov hlavného mesta, ktorí ostro kritizovali tento návrh.

Naopak predkladateľky v prítomnosti dieťaťa znova obhajovali požiadavky petície na ochranu ľudí a zdravia voči nepriaznivým podmienkam.

Poslanci prijali návrh opatrení, ktorým žiadajú primátora Bratislavy Matúša Valla na zníženie hluku na Šancovej do šiestich mesiacov od schválenia uznesenia. Súčasne ho požiadali do toho istého termínu, aby overil a pripravil návrh na vybudovanie priechodu pre chodcov v úseku Šancová-Ľadová-Beskydská.


Ďalšie články