Petícia Znepokojených matiek vyvolala rozruch medzi poslancami, ale aj verejnosťou

Unitas_01 Šancová patrí k najviac vyťaženými uliciam v Bratislave. Foto: Wikipédia

BRATISLAVA – Na nedávnom mestskom zastupiteľstve sa diskutovalo aj o petícii Dajme šancu Šancovej na život, za ktorou stojí občianske združenie Znepokojené matky. Medzi prítomnými obyvateľmi petícia priniesla nielen vlnu kritiky, ale aj situáciu, keď nebolo zastupiteľstvo uznášaniaschopné.

K tejto situácii došlo počas prerokovania petície Dajme Šancovej šancu na život, ktorú žiada známa skupinka Znepokojené matky s podporou Cyklokoalície a 3 589 osôb. Rokovanie zastupiteľstva sa uskutočnilo minulý štvrtok (29. februára 2024).

Podporovatelia v nej žiadajú, aby sa na Šancovej znížili jazdné pruhy pre automobilovú dopravu na jeden v obidvoch smeroch. Presadzujú zavedenie buspruhov v obidvoch smeroch. Taktiež by tam chceli vybudovať nové priechody pre chodcov. Navrhujú aj inštaláciu meračov hluku s verejne dostupnými dátami.

Zastupiteľstvo malo pôvodne hlasovať v súvislosti s petíciou iba s možnosťou, že ju berie na vedomie. Počas diskusie vystúpili za Znepokojené matky Ivana Némethová, Barbora Manuel, Lucia Szabová či prezident Cyklokoalície Dan Kollár, ktorí obhajovali petíciu a zároveň kritizovali hlavné mesto, že sa nezaväzuje riešiť konkrétnymi krokmi ich požiadavky.

S prejavmi vystúpilo aj viacero občanov, ktorí ostro kritizovali požiadavky petície. K tejto téme sa vyjadrilo zopár poslancov ako Adam Berka, Dana Kleinert a Igor Polakovič združujúcich v koalícií Team Bratislava, PS a SaS, ktorí podporili zámer petície, ale nič konkrétne nenavrhli.

Aktivistky v akcii počas rokovania zastupiteľstva. Foto: Znepokojené matky

Iba poslanec z tohto klubu Matej Vagač predložil návrh uznesenia, v ktorom žiadal primátora Matúša Valla, aby pripravil návrh opatrení na zníženie hluku na Šancovej, ako aj spracoval návrh na vybudovanie nového priechodu pre chodcov v úseku Ľadová a Beskydská do šiestich mesiacov.

Následne však z miestnosti začali odchádzať poslanci zo zoskupenia SOM Bratislava ale aj Klubu starostov, ktorí sa odmietli vrátiť do zasadacej miestnosti a rokovať o petícii.

Podľa rokovacieho poriadku nesmie počet poslancov v miestnosti klesnúť pod 23 zo 45 členného zastupiteľstva, čo sa v tomto prípade stalo. Odídení poslanci sa síce po chvíli vrátili, ale námestníčka primátora Tatiana Kratochvílová následne petíciu stiahla a zastupiteľstvo pokračovalo ďalším bodom programu.

Magistrát považuje Šancovú ako súčasť mestského okruhu, po ktorej vedie tranzitná trasa spájajúca viaceré mestské časti, a preto podľa neho pre túto spojnicu v súčasnosti neexistuje adekvátna alternatíva. Takou môže byť plánovaná Severná tangenta, ktorá je iba v štádiu plánu.

Dovtedy zrejme nebude mesto pristupovať k navrhovanému obmedzeniu dopravy na zmienenej ulici.


Ďalšie články