Na e-kolobežkárov a cyklistov si viac posvietia policajti. Hrozia aj pokuty

PB-8911 Kolobežkári a cyklisti sa môžu stretnúť s častejšími kontrolami. Foto: Mestská polícia Bratislava

BRATISLAVA – S príchodom teplejších dní bratislavská mestská polícia zintenzívňuje kontroly e-kolobežkárov a cyklistov. Pribúdajú totiž prípady, keď dochádza k častému ohrozovaniu chodcov ako najslabších účastníkov premávky.

Elektrokolobežky sa v posledných rokoch stali rozšíreným a obľúbeným prostriedkom aj v Bratislave.

Mnohí využívajú kolobežky najmä k rýchlemu a pohodlnému spôsobu prepravy nielen v rámci voľného času, ale aj do práce alebo školy. Dôležité je však pamätať si, že jazda na elektrickej kolobežke má svoje pravidlá, ktoré musí ich používateľ dodržiavať.

V prvých mesiacoch tohto roka pristúpili mestskí policajti najmä k preventívnym krokom, keď v teréne edukovali okrem kolobežkárov aj cyklistov o zásadách bezpečnosti.

Počas nasledujúceho obdobia budú nedisciplinovaných e-kolobežkárov a cyklistov aj sankcionovať.

„V intenzívnejších kontrolách budeme pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. Tie sa dotknú nielen e-kolobežkárov, ale aj cyklistov. Za porušenie pravidiel môže byť priestupca v blokovom konaní riešený do výšky 50 eur,“ upozornila hovorkyňa Mestskej polície Bratislava Barbora Krajčovičová.

K častým stretom prichádza v pešej zóne, ktorá patrí hlavne chodcom. „Keďže kolobežky s pomocným motorčekom sú považované za malé elektrické vozidlá, aj ľudia jazdiaci na nich sú motoristami, ktorí v peších zónach nemajú čo robiť, ak im to neumožňuje príslušná dopravná značka,“ spresnila Barbora Krajčovičová.

Pri vstupe do niektorých peších zón sa môže nachádzať symbol elektrokolobežky, bicykla alebo elektrobicykla. V takom prípade môžu do nej vstúpiť aj osoby na týchto spomenutých zariadeniach. Treba ešte dodať, že osoby jazdiace na klasickej kolobežke bez pomocného motorčeka, sú považované za chodcov.

Aj napriek tomu, že zákon neukladá povinnosť nosiť počas jazdy na kolobežkách ochranné prvky, mestská polícia odporúča z bezpečnostných dôvodov ich používanie. Vhodné je aj nosenie reflexných prvkov, ktorými vo večerných alebo nočných hodinách dokáže osoba na seba včas upozorniť iných účastníkov cestnej premávky.


Ďalšie články