Majsterka sveta Lucia Čermáková kraľuje footgolfu. Viete, čo známa Záhoráčka prezradila?

unnamed (1) Lucia Čermáková s víťaznou trofejou Slovak Footgolf Open. Foto: SFGA

BRATISLAVA – Footgolfistka Lucia Čermáková sa v roku 2023 stala majsterkou sveta a celkovou víťazkou v kategórii žien rebríčka FIFG, čím významným spôsobom spopularizovala menej známy šport. Okrem toho vyhrala na domácej pôde Slovak Footgolf Open a Slovak Footgolf Tour.

Úspešná Slovenka, ktorá si právom užíva pozíciu svetovej hráčky, priblížila pre Bratislavský Štandard zaujímavosti o footgolfe aj o sebe.

Aké významné podujatia vás v rámci footgolfu tento rok čakajú?

Okrem našej Slovenskej tour a pohára ma čaká aj veľa významných zahraničných turnajov. No najväčší turnaj tento rok budú majstrovstvá Európy v decembri. 

Zúčastňujete sa aj slovenských turnajov, alebo sa skôr zameriavate na zahraničie, majstrovstvá sveta či Európy?

Hrám na všetkých našich slovenských turnajoch a do toho pridávam aj tie zahraničné. 

Ste v rámci footgolfu zaregistrovaná v športovom klube?

Samozrejme, máme veľa klubov, aktuálne ešte pôsobím v maďarskom tíme UTE, ale už sa blíži môj návrat naspäť na Slovensko. 

Podľa akého princípu sú vo svetovom rebríčku rozdelení muži, ženy, senior muži, senior plus?

V prvom rade je rozhodujúci faktor pohlavie, potom vek. 

Je známe, že hrávate aktívne aj futbal. Kde aktuálne pôsobíte?

Futbalu som sa venovala celý život, no po krásnej pauze som sa k nemu opäť vrátila. Aktuálne hrám za ženy v Stupave. Snažím sa to skĺbiť spolu s footgolfom. 

Venovali ste sa niekedy aj golfu? 

Mala som raz príležitosť si vyskúšať pár odpalov na drivingu v Malom Slavkove s úžasným trénerom, ktorý mi všetko vysvetlil. Golfisti majú môj veľký obdiv, je to krásny šport. 

Čo je kľúčové pri footgolfe? 

V prvom rade je to značne mentálne orientovaný šport. Hlava býva veľmi podstatná v tejto hre. Potom je to o kopacej technike a sile v nohách. 

Aké máme na Slovensku podľa vás podmienky pre rozvoj tohto športu?

Naši hráči patria medzi najlepších na svete, a to aj zásluhou pripravenosti našich ihrísk a samotných turnajov organizovaných našou asociáciou. Je to ešte pomerne neznámy šport, takže s financovaním je to náročnejšie. 

S dobrou kopacou technikou boduje Lucia na footgolfových ihriskách. Foto: FIFG

Využívate ihriská aj v zahraničí? 

V zahraničí hrám len turnaje, no poskytujú mi tiež dôstojné podmienky na tréning. 

Problémom pri menej známych športoch je nedostatok ľudí, ktorí športu rozumejú. Chýbajú aj v prípade footgolfu tréneri alebo rozhodcovia?

My vo footgolfe trénerov nemáme, zatiaľ si s tým vystačíme sami a vzájomne si pomáhame cennými radami a skúsenosťami. Vždy je na turnaji Marshal, ktorý má na starosti dohľad nad pravidlami. Takže v prípade nejasností nám pomôže. 

Aké je finančné pokrytie hráčov a klubov u nás? 

Každý si zháňa svojich sponzorov, či už pre klub, alebo pre individuálneho hráča. Čiže to nie je také ľahké. 

Zrejme sa mu asi u nás profesionálne nikto nevenuje, ako je to v zahraničí? 

Nájde sa pár hráčov, ktorí footgolfu obetovali svoj osobný či pracovný život a venujú sa mu naplno. Dá sa ich však zrátať na dvoch rukách. 

Ak to nie je tajomstvo, popri športe študujete alebo pracujete?

Áno, stále som študentkou Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Študujem v poslednom magisterskom ročníku. A popri tom vypomáham v rodinách ako opatrovateľka detí. 

Čo plánujete po ukončení školy, akej oblasti sa budete venovať? 

Po škole by som chcela ísť učiť a popri tom trénovať deti. Takže určite plánujem ešte šport zakomponovať do môjho života.

V ktorom meste bývate, alebo pôsobíte na viacerých miestach?

Bývam v malej obci s názvom Láb pri Malackách na Záhorí. Je to menšia dedina s úžasnými ľuďmi. No veľa času trávim v Bratislave, či už ide o školu, alebo o priateľa. 

Aké danosti alebo vlastnosti musí mať ten, kto sa chce venovať footgolfu?

V prvom rade je to záujem o tento šport. Pevná vôľa a vytrvalosť. Nič nie je zo dňa na deň a kto chce byť úspešný, musí venovať tréningu pár dní v mesiaci. 

Po ukončení štúdia chce majsterka sveta učiť a trénovať deti. Foto: FIFG

Kde sú v Bratislavskom kraji ideálne možnosti na rekreačný účel?

V Bratislavskom kraji sa nachádzajú ihriská na týchto miestach: Malacky, Bernolákovo, Tomášov a Hrubá Borša. 

Je tento šport vekovo ohraničený? Kedy je dobré začať?

Na tomto športe je úžasné to, že tu nerobíme žiadne vekové rozdiely. Hrajú ho deti, dospelí a aj ľudia vekovo bližšie k dôchodku.  

Podľa rebríčka je Slovensko celkom úspešné, alebo je to iba zdanie? 

Slováci patria medzi svetovú špičku, čoho dôsledkom sú aj výsledky z posledných majstrovstiev sveta z Ameriky, kde v tímovej súťaži sme boli v každej kategórii na pódiu. Naši hráči pravidelne rok čo rok obsadzujú umiestnenie v top 10 vo svetových rebríčkoch. 

Myslíte si, že tento šport bude aj olympijský?

Každým rokom tento šport napreduje, takže si myslím, že jedného dňa áno. Veľa ľudí si ho obľúbilo, ale ešte potrebujeme dozrieť v určitých stránkach. A dúfame, že si ho obľúbia ešte mnohí. Je to úžasný šport aj na teambuilding či rekreáciu. 

Slovákom sa na medzinárodnej úrovni celkom darí. Podľa súčasného rebríčka FIFG patrí prvé miesto Lucii Čermákovej medzi ženami, radosť nám robí aj deviata pozícia Jozefa Nemca v kategórii muži.

Ďalší dvaja Slováci vedú rebríček vo svojich ďalších kategóriách, Marek Vittek medzi senior mužmi a Ján Holič senior plus, ktorý bol minulú sezónu prvý. Treba dodať, že vlani skončila Rebeka Režná štvrtá medzi ženami.

Už ako názov napovedá, pri footgolfe ide o kombináciu futbalu a golfu. Hrá sa s klasickou futbalovou loptou na golfovom ihrisku s jamkami s priemerom 53 centimetrov a hĺbkou 30 centimetrov. Pravidlá z veľkej časti zodpovedajú práve golfu.

História footgolfu na Slovensku sa datuje od 21. februára 2014, čo je okrúhle výročie, keď vznikla Slovenská FootGolfová Asociácia (SFGA). V tom istom roku sa stal slovenský vrcholný orgán aj členom Medzinárodnej svetovej federácie pre footgolf – Federation for International FootGolf (FIFG), ktorá zastrešuje približne 40 krajín z celého sveta.


Ďalšie články