Aj keď obnova haly Pasienky má podľa mnohých nedostatky, jej otvorenie je na nezaplatenie

Rekonštrukcia bratislavskej Eurovia arény Kritika sa dotýka najmä sklenenej fasády. Foto: TASR - Dano Veselský

BRATISLAVA – Vyše tri a pol roka bola športová hala Národného basketbalového centra mimo prevádzky. Kvôli nekonečnej kolaudácii opäť po časovom sklze vypĺňa nenahraditeľný priestor pre konanie nielen športových ale aj kultúrnych podujatí.

Keď v roku 1953 postavili v americkom meste Raleigh veľkú výstavnú halu Paraboleum, zrejme nikto netušil, že v roku 1962 sa podobnej stavby dočkáme aj v Bratislave.

Neprehliadnuteľná Športová hala Pasienky bola postavená na tých istých princípoch nadčasovej konštrukcie, ktorú navrhol architekt Jozef Chovanec spolu so statikom Jozefom Poštulkom.

Po desiatkach rokov sa s prispením štátnej dotácie pristúpilo k rozsiahlej rekonštrukcii interiéru aj exteriéru, čo sa nevyhlo kritickým ohlasom.

„Myslím si, že je to ďalšia z radu nevhodných rekonštrukcií dedičstva modernizmu na Slovensku. Dielo architekta Jozefa Chovanca z konca 50. rokov patrilo k jednému z najvýnimočnejších architektúr v Československu – symbolom odklonu od stalinského socialistického realizmu a nadviazania na medzinárodnú modernu,“ zhodnotil pre Štandard Bratislava historik architektúry Peter Szalay.

Úpravou prešla aj vnútorná časť haly. Foto: TASR – Jakub Kotian

Aj keď základný tvar budovy ostal zachovaný, výrazne sa zmenila sklenená vonkajšia fasáda. Pôvodne bola sklenená presvetlená výplň nahradená iba imitáciou z tmavých okien, ktoré sú osadené na stene.

Práve táto inovácia sa nepozdáva niektorým zástupcom odbornej verejnosti. „Rekonštrukcia banálnym zateplením a vulgárnym zabednením okien zmenila túto športovú halu na nepoznanie. Niet sa čo čudovať, keď celý proces bol obstaraný len na základe cenových ponúk, bez prihliadnutia na architektonickú kvalitu návrhu obnovy a hodnotu samotného diela. Ide pri tom o pamätihodnosť a verejnú inštitúciu. Basketbalový zväz by mohol ísť dobrým príkladom, ako sa správať k hodnotnému dedičstvu našej minulosti,“ upresnil Peter Szalay.

Bez ohľadu na hodnotenie rekonštrukcie jednej z ikonických bratislavských stavieb, bude aj naďalej slúžiť predovšetkým športovým účelom. Po prerušení sa vrátil nielen basketbalový klub Inter Bratislava, ale aj slovenská reprezentácia.

„Ohľadne domovského stánku, bude v nasej hale zatiaľ len Inter Bratislava a čas ukáže, či sa pridajú aj iné kluby. Basketbalové reprezentácie budú hrávať v našej hale, keďže spĺňa prísne podmienky FIBA,“ informoval Bratislavský Štandard manažér arény Miroslav Páleník.

Palubovku využívajú najmä basketbalisti. Foto: BK Inter Bratislava

Keďže už niekoľko rokov v hlavnom meste absentuje väčší a dôstojný kultúrny stánok, musia nelichotivú situáciu nahrádzať športové haly.

Po rekonštrukcii NBC sa už stihlo uskutočniť zopár podujatí, ale hlavná sezóna príde až po letných mesiacoch. „Ohľadne eventov, najbližšie obdobie tu nie sú naplánované žiadne koncerty, všetko sa rozbehne až od septembra,“ dodal Miroslav Páleník.

Kapacita haly pre športové účely pri maximálnom obsadení je 3 200 miest, ktorá sa môže rozšíriť pre ostatné podujatia až na 4 500 miest. Športový komplex na Pasienkoch sa do budúcna ešte zrejme rozšíri prístavbou haly, ktorá zahŕňa zázemie pre telocvičňu, šatne a administratívu.


Ďalšie články