Kaviareň s robotickou mačkou. Moderné technológie prenikajú do bežného života 

Kaviareň s robotickou mačkou. V kaviarni roznáša objednávky robotická mačka. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Deti sa z mačky tešia a pre dospelých je to stále niečo nové. V kaviarni Craft Coffee Factory v jednom nákupnom centre v Bratislave roznáša objednávky namiesto čašníka robotická mačka a zákazníci sú s ňou už druhý rok spokojní.

Ak dostanete chuť na fantastickú kávu, malú tortičku, čerstvý chlieb s nátierkou alebo hoci aj pivo z remeselného pivovaru, tu svoju objednávku dostanete aj s pridanou hodnotou. Obslúži vás totiž vždy dobre naladený robot s tvárou mačky. ,,Mačička sa volá Bela,” predstavuje svoju robotickú kolegyňu čašníčka Karin. 

Robotická mačka ,,Bela“ roznáša zákazníkom jedlo a nápoje. Foto: Miroslava Pavlíková

,,Vačšinou na ňu ľudia reagujú dobre, ale občas sa zľaknú. Nie sú na to ešte zvyknutí, že tu je moderná technika.” Zatiaľ, čo Karin pripravuje za barom nápoje, mačka Bela poslušne čaká. Potom sa opäť vydá do terénu medzi zákazníkov, ktorí si ju rôznymi pohľadmi obzerajú. 

Ja si ju chcem bližšie pozrieť tiež, chcem si ju aj odfotiť, ale stále predo mnou uteká. Asi nemá v náplni práce hodinové fotenie. Karin mi objasňuje, že sa občas robot zasekne a to práve z dôvodu, keď idú pred neho deti alebo ja s fotoaparátom. Keď sa mu jednoducho postavia do cesty.

Bela sa, našťastie, nezasekla a roznáša svoje objednávky ďalej.   

Robot s tvárou mačky. Foto: Miroslava Pavlíková

Na svoju objednávku si počkám pri stole. Kým sledujem, ako si rodičia vychutnávajú skvelú kávu, zatiaľ čo sa ich deti zabávajú na detskom ihrisku, ktoré má kaviareň k dispozícii, prichádza k môjmu stolu posila v roznášaní jedla a nápojov, Bela.

,,Mňau! Už som tu! Dobrý deň, milí hostia!” zdraví ma robotická mačka, ktorá mi priviezla kávu s minerálkou. Usmejem sa na ňu, aj keď viem, že ona môj úsmev nevníma. Keď si ju dlhšie obzerám, mačka ma taktne upozorní: ,,Zoberte si vaše jedlo, musím ešte obslúžiť ďalších zákazníkov.” 

Keď som sa čašníčky Karin spýtala, komu sa táto robotická mačka páči najviac, prekvapila ma jej odpoveď: ,,Okrem detí sa páči aj starším osobám. Niektoré dôchodkyne si väčšinou vypýtajú robota namiesto nás.” Zdá sa teda, že tieto moderné inovácie v pozitívnom zmysle oslovili aj tú najstaršiu generáciu ľudí. 


Ďalšie články