Grasalkovičovu záhradu otvorili verejnosti po takmer roku

IMG_20240405_111442 Vynovenú Grasalkovičovú záhradu otvorili starosta Matej Vagač a primátor Matúš Vallo. Foto: Ján Vida

BRATISLAVA – Jedna z najkrajších bratislavských záhrad dnešným dňom opäť slúži verejnosti najmä pre oddych. Jej obnova začala od prvého júna minulého roku.

Naposledy bola Grasalkovičova záhrada revitalizovaná v 90. rokoch. Ako jediná v Bratislave si udržala pôvodnú veľkosť. Na základe zlého technického stavu iniciovalo Staré Mesto ako správca ešte v roku 2019 jej obnovu.

„Staré Mesto v roku 2019 zriadilo na úrade mestskej časti Oddelenie stratégii a projektového riadenia, ktoré vyhľadávalo externé možnosti financovania rozvojových projektov.

Revitalizácia Grasalkovičovej záhrady, obnova areálu a nadstavba ZŠ Dubová, ktorú čaká kolaudácia, sú výsledkom nášho úspešného pôsobenia a patrí za to vďaka všetkým, ktorí sa na príprave a implementácii projektov zúčastnili,“ informovala Štandard Bratislava bývala starostka mestskej časti Staré Mesto Zuzana Aufrichtová.

Revitalizácia sa realizovala podľa koncepcie odborníčky na úpravu barokových záhrad krajinnej architektky Tamary Reháčkovej. Súčasťou obnovy bola oprava zničených mlatových chodníkov, realizácia nového závlahového systému, výmena nevhodných živých plotov, revitalizácia trávnatých plôch, kvetinová výsadba, ošetrenie a dosadenie stromov.

Pribudli lavičky, koše, vyčistila sa fontána Radosť zo života, pristúpilo sa aj k výmene osvetlenia. Veľká časť obnovy nie je viditeľná, lebo sa modernizovali aj inžinierske siete.

Obnovou prešlo osvetlenie, pribudli aj stromy. Foto: Ján Vida

Mestská časť Staré Mesto má vo svojej správe viacero parkov, o ktoré sa treba starať. Pri akejkoľvek zeleni je dôležitá starostlivosť o ňu, najmä počas jarných a letných mesiacov, keď treba zabezpečovať pravidelné zavlažovanie, kosenie či čistenie.

„Údržbu záhrady bude zabezpečovať naša mestská časť, keďže ju máme v správe. Rátali sme s tým už pri zostave rozpočtu,“ povedal pre Štandard Bratislava starosta mestskej časti Staré Mesto Matej Vagač.

Rozsiahla revitalizácia záhrady stála celkovo 1 320 000 eur, z toho 1 112 067,65 eura sa použilo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, zvyšok z rozpočtu mestskej časti Staré Mesto. Keďže úprava bola hradená z eurofondov, muselo súčasné vedenie Starého Mesta dokončiť práce do konca roku 2023. V opačnom prípade by dotácia prepadla a nedokončenú časť by musela hradiť samospráva.  


Ďalšie články