Prezidentské voľby sú za dverami. Dajte si pozor, kde budete voliť

volba prezidenta sr Viaceré volebné miestnosti budú počas volieb bezbariérové. Foto: TASR

BRATISLAVA – Prvé kolo prezidentských volieb čaká Slovensko už v sobotu. Vo viacerých mestských častiach Bratislavy sa znížil počet volebných okrskov. Dajte si preto pozor, kam sa vyberiete odovzdať vo voľbách svoj hlas.

V Bratislave tak budú môcť voliči odovzdať svoj hlas svojmu preferovanému kandidátovi na prezidenta v 345 volebných miestnostiach. Najviac z nich je vytvorených v najväčšej bratislavskej mestskej časti – v Petržalke.

Tu budú môcť obyvatelia využiť až 57 volebných miestností. Oproti parlamentným voľbám, keď bolo v Petržalke vytvorených až 95 volebných miestností, je to však výrazný pokles.

Mestská časť Petržalka sa týmto krokom snažila zefektívniť koordináciu medzi jednotlivými okrskovými volebnými komisiami a zároveň znížiť personálne nároky. Na vytvorenie jednej volebnej komisie je totiž potrebné zabezpečiť minimálne troch členov a jedného zapisovateľa. 

„Predsa len, komunikácia s 95 komisiami skladajúcimi sa z takmer 600 členov a zapisovateľov je oveľa náročnejšia než s 57 komisiami – s cca 350 členmi a zapisovateľmi,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa mestskej časti Bratislava-Petržalka Mária Halašková.

Pri parlamentných voľbách vedia členov do komisií dodať politické strany z radov svojich členov a sympatizantov, pri voľbách prezidentských, keď kandidujú často aj občianski kandidáti, je problém so zabezpečením členov ďaleko väčší.

V Petržalke sa však komplikácií súvisiacich so znížením počtu volebných miestností neboja. „Už v minulosti sa ukázalo, že zníženie počtu okrskov neovplyvnilo žiadnym negatívnym spôsobom vybavovanie voličov vo volebných miestnostiach,“ dodala Halašková. 

Mestská časť ale voličom odporúča, aby si predtým, ako sa rozhodnú ísť voliť, predsa len skontrolovali, do ktorého volebného okrsku patria. Volebné miestnosti sa síce nachádzajú na obvyklých miestach, no s jednou jedinou výnimkou.

V lokalite Ovsište budú volebné miestnosti po prvý raz v priestoroch materskej školy na Jankolovej ulici.

Halašková zároveň doplnila, že Petržalka si pre voličov pripravila opäť ďalšie novinky. Petržalské volebné miestnosti budú opäť vybavené anonymizovanými počítadlami osôb.

Vďaka tomuto smart vylepšeniu si tak voliči v Petržalke môžu kedykoľvek počas volebného dňa skontrolovať, koľko je aktuálne hlasujúcich v tej či onej volebnej miestnosti a môžu sa tak vyhnúť zbytočnému čakaniu v rade.

Zároveň pre hladší priebeh volieb zabezpečila mestská časť vo vlastnej réžii svetelné senzory inštalované na volebných plentách, ktoré budú voličom podľa farby LED svetielka indikovať, či je plenta voľná (zelené svetlo), alebo obsadená (červené svetlo).

Nebudete sa tak musieť obávať, že niekoho vyrušíte počas krúžkovania jeho kandidáta, alebo naopak, zbytočne čakať.

Zníženie počtu volebných miestností avizujú aj v mestskej časti Nové Mesto, kde z pôvodných 45 okrskov bude v sobotu k dispozícii len 32. V Podunajských Biskupiciach ich bude len 16, oproti pôvodným 19 miestnostiam.

No a zníženie počtu oznámila aj Devínska Nová Ves. Tu budú môcť voliči využiť svoje volebné právo len v 13 okrskoch. Pôvodne ich bolo v parlamentných voľbách 15.

Jediné avizované zvýšenie počtu volebných miestností v Bratislave oznámila len mestská časť Ružinov. Tá vytvorila z pôvodných 70 miestností určených pre parlamentné voľby po novom až 73 miestností.


Ďalšie články