Svet slovenského humoru smúti! Zomrel známy televízny tvorca Stanislav Gurka

uprimnu sustrast_bratislavsky Foto: Štandard

BRATISLAVA – Ako informoval na sociálnej sieti moderátor Rádia Regina Martin Jurča, včera náhle zomrel režisér a scenárista mnohých nielen rozhlasových zábavných relácií Stanislav Gurka. Potvrdili to aj zdroje z televízneho prostredia.

Známy slovenský scenárista, režisér a tvorca kultových relácií bude slovenskej humoristickej scéne veľmi chýbať.

Stanislav Gurka sa narodil 20. 3. 1963 v Bratislave, vyrastal v Karlovej Vsi. S jeho menom sa spája predovšetkým kvalitný a nadčasový televízny a rozhlasový humor aj politická satira.

Podpísal sa pod známe a populárne seriály Priateľky, či relácie Vox Papuli, O 3 štart, Erotikon či Retroscope. Stano Gurka spolupracoval dlhodobo s humoristami Štefanom Skrúcaným, Miroslavom Nogom, Rasťom Piškom, či Zuzanou Tlučkovou

RTVS prijala správu o náhlom úmrtí režiséra so zármutkom, keďže tento režisér a scenárista bol dlhodobou zárukou kvalitnej a profesionálnej práce a s jeho spoluprácou určite počítala.

Jeho osobnosť si televízia pripomenie na Dvojke v utorok o 10:00 televíznou komédiou Druhý komediant. V pôvodnej televíznej satire o novodobých komediantoch, ktorú podľa scenára Stana Gurku režíroval Ivan Krajíček, si zahrali Zuzana Tlučková, Miro Noga, Štefan Skrúcaný, Oldo Hlaváček, Zora Kolínska a Slavo Zahradník.

Osobný priateľ zosnulého, známy slovenský spisovateľ, herec a humorista Rasťo Piško na sociálnej sieti k smrti svojho dobrého kamaráta napísal: „Tešil som sa, že opäť začneme scenáristicky spolupracovať a urobíme spolu čosi poriadne. Film, komédiu, ktorej základy už máme! Čakal som, že to bude naša spoločná bomba… A ty mi, Stanko, urobíš takúto vec??? Prosím ťa, už mi to v živote nerob!“

Podľa scenára Stanislava Gurku vzniklo viacero snímok. Legendárny režisér zábavných programov Slovenskej televízie Juraj Takáč tak pripravil televízny film Lákavé stredisko rýchleho vytriezvenia (1992), kde hrali aj Marián Slovák, Vladimír Černý či Marta Sládečková.

Režisér Vlado Fischer zasa podľa scenára Stanislava Gurku vytvoril videofilm Doloroso (1994) o zaujímavých udalostiach v živote dvanásťročného Beethovena, v ktorom okrem iného účinkovali František Kovár, Eva Rysová, Matej Landl či Vladimír Jedľovský.

Stanislav Gurka bol päť rokov partnerom moderátorky Anety Pariškovej (50). Bol rozvedený a mal jedného syna Michala. Humorista, scenárista a režisér Stanislav Gurka zomrel 4. marca 2024 v Bratislave.


Ďalšie články