Detaily projektu Palma sú známe: stovky bytov, verejná tržnica aj stacionár. Na čo sa ale čaká?

Palma bývanie Projekt Palma chce zabezpečiť bývanie na úrovni 21. storočia. Foto: Corwin vizualizácia

BRATISLAVA – Areál potravinárskeho priemyslu, ktorý po skončení výroby roky chátral a kazil okolie, by mal získať nové a celkom logické využitie. Pod rovnakým názvom Palma by tam mala vzniknúť moderná, ekologická a sebestačná štvrť. Otvorené obydlie pre ľudí. Prvé svojho druhu v Bratislave.

Koncept Palmy si zobrali pod kuratelu najlepší svetoví urbanisti z Kodane – firma Gehl Architects. Okrem priestorov na bývanie, práce, obchodov a služieb tam naplánovali aj novú pešiu zónu, živé námestia či zelené plochy na trávenie voľného času. Nezabudli ani na inštaláciu umenia vo verejnom priestore.

Projekt nadviaže na svoju nedávnu industriálnu históriu cez štyri zrenovované budovy vrátane ikonického sila, ktoré bude vizuálnou dominantou areálu. Na rozdiel od pôvodného uzatvoreného areálu by nová Palma mala byť ľudom dokonale otvorená. Priateľská pre všetkých návštevníkov z blízkeho okolia aj celého mesta.

Developer už zverejnil detaily svojho projektu. Na posudzovanie vplyvov na životné prostredie predložil zámer revitalizácie a transformácie južnej, väčšej časti po bývalom priemyselnom závode na Račianskej ulici. V kompaktnej mestskej blokovej štruktúre postavia 798 bytov, škôlku, stacionár pre seniorov a moderné objekty občianskej vybavenosti.

V súlade s filozofiou mesta postaveného pre potreby ľudí postaví developer Corwin štyri kompaktné bloky – budovy s výškou štyri až deväť podlaží. Ponúknu jeden až 4,5-izbové byty s individuálnymi metrážami. Každý byt bude mať balkón, alebo lodžiu či terasu. Tie na prízemí sa popýšia predzáhradkami.

Vďaka uzavretej blokovej štruktúre bude priestor aj pre poloverejné vnútrobloky. Podporia tiež tvorbu občianskych komunít, vďaka detským ihriskám a zeleným zónam na relax a rekreáciu.

Zámeru oddychu bude zodpovedať aj riešenie dopravy v areáli. Automobily môžu využívať okružnú komunikáciu s prístupom do podzemných garáží. Ich kapacita neprevýši 1 274 miest. Prioritou projektu je urobiť dominantný „priestor“ pre chodcov, cyklistov či kolobežkárov.

Nevyhnutnou súčasťou revitalizácie celej Palmy preto bude aj rekonštrukcia a rozšírenie priľahlého úseku Račianskej ulice. Tá by sa mala zrealizovať už v predstihu.

Developer kladie dôraz na modernizáciu územia bývalého závodu a prihliada aj na adaptácie prichádzajúce so zmenou klímy. Zastúpenie plôch zelene v časti areálu bude preto v porovnaní s pôvodným stavom viac ako päťnásobné.

Zelené plochy budú v rezidenčnej časti pokrývať takmer 12-tisíc štvorcových metrov nádvorí aj okolitých pozemkov. Doplní ich vyše 6,5-tisíca štvorcových metrov vegetačných striech.

Zeleň sa stane aj svojbytnou súčasťou architektúry, a to v podobe tieniacich konštrukcií či kríkovo-kvetinovej výsadby v rámci balkónov aj terás. Ďalším (pro)ekologickým prvkom bude systém zachytávania dažďovej vody, ktorý je už 30 rokov bežný vo veľkomestách. Postará sa o to kombinácia zelených striech a vnútroblokov, vsakovacích žľabov aj dažďových záhrad.

​Corwin developers približuje aj detaily rekonštrukcie dvojice pôvodných budov, ktoré budú tvoriť súčasť areálu Palmy. V Lisovni vznikne na prvom podlaží verejná tržnica. Ostatné podlažia sú vyhradené pre byty. Union Mlyn sa zmení na moderný objekt s viacúčelovými priestormi – kanceláriami, ateliérmi a aktívnym prízemím. Pred ním vznikne námestie, ktoré ponúkne príležitosť na pracovné stretnutia a oddych.

Komplexné spracovanie projektu bolo po troch rokoch prác odovzdané mestu na jeseň 2023. Začiatok transformácie Palmy je z pohľadu developera podmienený nevyhnutnou zmenou územného plánu. Až tá ju umožní rozvíjať ako plnohodnotné moderné lokálne centrum. Skvelé miesto pre život stoviek ľudí, takmer v srdci Bratislavy.

Súčasťou obytného komplexu bude aj tržnica. Foto: Corwin vizual
Výhodou bývania v novom komplexe je aj skvelá dostupnosť verejnej dopravy. Foto: Corwin vizual
Projekt Palma aj z diaľky pripomína príjemné miesto pre život. Foto: Corwin vizual
Developer projektu si dal záležať na rozsiahlom využití zelene. Foto. Corwin vizual

Ďalšie články