Kontroverzný vianočný večierok magistrátu predsa len zaplatili Bratislavčania

Silvestrovské oslavy v Bratislave Silvestrovské oslavy v Bratislave. FOTO: FB BKIS

BRATISLAVA – Po informáciách Bratislavského Štandardu o vianočnom večierku pre zamestnancov magistrátu hlavného mesta sa zdvihla vlna nevôle. Ľudia totiž citlivo vnímali fakt, že oslavy príchodu nového roka poňal magistrát veľmi minimalisticky. Naopak, vianočný večierok pre svojich zamestnancov si neodoprel. Našli sa však aj takí, ktorí večierok v hodnote niekoľkých desiatok tisíc eur pre zamestnancov magistrátu obhajovali.

Ako začiatkom roka informoval Bratislavský Štandard, magistrát hlavného mesta takmer odignoroval oslavy príchodu nového roka 2024. Kým vo svetových metropolách sa silvestrovské oslavy niesli v duchu skvelej zábavy v podobe unikátnych ohňostrojov, svetelných šou či vystúpení tých najrozličnejších umelcov, v Bratislave sa nový rok vítal len príhovorom primátora Matúša Valla.

Na akúkoľvek zábavu podľa magistrátu nevyšli peniaze. „Partyslava“, na ktorú boli Bratislavčania a jej návštevníci z minulosti zvyknutí, sa tak tento rok nekonala. A asi by sa aj magistrátu nedalo nič vyčítať. Rétorika primátora z posledných mesiacov bola jasná: mesto nemá peniaze. Krok mestských poslancov v podobe odhlasovaných zvýšených daní z nehnuteľností a ďalších poplatkov pre obyvateľov Bratislavy, tieto vyjadrenia len potvrdil.

O to kontroverznejšie preto v tomto kontexte vyznel vianočný večierok pre zamestnancov magistrátu organizovaný v Starej tržnici. Magistrát totiž viackrát vo svojich tvrdeniach poukázal na to, že ako zodpovedný hospodár začína v otázkach šetrenia u seba. Omyl. Na vianočnom večierku pre svojich zamestnancov v hodnote niekoľkých desiatok tisíc eur nešetril. Práve naopak, ušetril na ľuďoch na námestí a tí mu ten večierok aj zaplatili.

Obhajoba zo strany hovorcu magistrátu Petra Bublu vyznela tiež dosť cynicky. „Celkové náklady predstavovali približne 32 eur na osobu. Poďakovanie zamestnancom za rok ich práce spojené s vianočným večierkom je bežnou súčasťou kultúry každej firmy a organizácie, ktorej záleží na svojich zamestnancoch,” uviedol v reakcii Bubla. S tým by sa dalo súhlasiť s jednou malou podmienkou. Že si to firma alebo organizácia môže dovoliť.

Krátko po zverejnení nášho komentára sa objavili hlasy verejnosti, že spomínaný večierok bol hradený zo sociálneho fondu zamestnancov. Ten by mali tvoriť finančné prostriedky, ktoré sa používajú na realizáciu podnikovej sociálnej politiky v oblasti starostlivosti o zamestnancov a je ho povinný tvoriť každý zamestnávateľ.

Prostriedky z takéhoto fondu mohli byť použité na takéto účely. Ale neboli. Ako magistrát uviedol vo svojej oficiálnej odpovedi na žiadosť o sprístupnenie informácii, ktorú má Bratislavský Štandard k dispozícii, na úhradu najväčších faktúr spojených s vianočným večierkom boli použité prostriedky z bežného rozpočtu, čo v praxi znamená, že zamestnanci magistrátu sa naozaj zabávali za peniaze všetkých Bratislavčanov, ktorým o dva dni na to zdvihol primátor Vallo dane. Na rozdiel od magistrátu svoj sociálny fond použila na krytie väčšiny nákladov na vianočný večierok napríklad taká Petržalka.

Odpoveď na infožiadosť potvrdila aj ďalšie podozrenie, a to blízkosť primátora k neziskovej organizácii Hlava 98, ktorá mala za úlohu zorganizovať to málo, čo sa na námestiach odohralo. Človekom, ktorý vydal pokyn na vypracovanie zákazky malého rozsahu priamym zadaním, bol totiž Jakub Kmeť, zhodou okolností riaditeľ kancelárie primátora Matúša Valla. 

Za Hlavou 98 sa objavujú aj ďalšie napojenia na primátora. Okrem už spomínanej Miriam Chlpíkovej, ktorej meno sa objavuje v realizačnom tíme Aliancie Stará tržnica, sa pri tejto neziskovke objavuje aj meno Vladimíra Taliana, ktorý ešte donedávna figuroval medzi poradcami primátora. V súčasnosti pôsobí ako poradca prezidentky Zuzany Čaputovej pre vnútornú politiku.

Pojem „naši ľudia“ tak pri primátorovi Vallovi získava úplne nový kontext. Kým „naši zamestnanci“ sa zabavili za peniaze ostatných Bratislavčanov, tak „našim ľuďom“ sme priamym zadaním dohodili zákazku na nudu pre ostatných Bratislavčanov. Čuduj sa svete, z peňazí ostatných Bratislavčanov. Tí si ale zábavu museli užiť za vlastné. A po zvýšení daní a ďalších poplatkov si ešte len najbližšie roky „užijú“.


Ďalšie články