Po zvolení novej riaditeľky MIB Petry Marko odchádzajúci riaditeľ Ján Mazúr prihral zákazku firme jej manžela

Ján Mazúr, Matúš Vallo a Petra Marko. Ján Mazúr, Matúš Vallo a Petra Marko. FOTO: MIB, TASR, FB - ČO-Čerstvé ovocie stránka. Koláž: Redakcia

BRATISLAVA – Primátor Matúš Vallo verejnosť informoval, že si berie bývalého riaditeľa Metropolitného inštitútu Bratislavy Jána Mazúra do svojho najužšieho tímu. Mazúr ešte v decembri, pred odovzdaním funkcie Petre Marko, podpísal objednávku na konzultáciu pre firmu Igora Marka – Marko and Placemakers, s. r. o.

Igor Marko nie je pre fakturačný systém MIB-u nepopísaným papierom. V decembri 2020 zinkasoval 2 831 eur ako porotca v Súťažnom dialógu Živé námestie na základe mandátnej zmluvy. V roku 2021 ho zas MIB prizval ako experta do pracovnej skupiny projektu pod názvom „Bratislava 2030“ na maximálny počet 30 osobohodín v jednotkovej hodnote 25 eur na hodinu, čiže potenciálne 750 eur.

Igor Marko sa zásadným spôsobom podieľal na predvolebnej publikácii Matúša Valla Plán Bratislava, kde je uvedený ako vedúci kapitoly Rozvoj mesta. Medzi spolupracujúcimi autormi je uvedený aj Ján Mazúr, teda v podradenej pozícii Igorovi Markovi. Mazúr pre zaujímavosť počas prezentácie Petry Marko počas novembrového výberového konania prečítal otázku z publika v zmysle, prečo sa MIB nezaoberá hĺbkovou revíziou výdavkov mesta, ako avizoval Plán Bratislava. Následne však uviedol, že MIB túto funkciu nevykonáva, takže pani Marko na otázku odpovedať nemusela. Škoda.

A konečne sa dostávame k pointe. Mestskému zastupiteľstvu 14. decembra primátor oznámil, že bola Petra Marko zvolená za riaditeľku MIB-u. Deň pred tým, 13. decembra, končiaci riaditeľ MIB-u Ján Mazúr podpísal objednávku pre firmu Igora Marka na odborné konzultácie pri dopracovaní projektu Plató, ktorú vyfakturoval 22. decembra v sume 1 440 eur s DPH.

Kto vyhral konkurz na post riaditeľa MIB-u bolo známe už 8. decembra, ako prvý o víťazstve Petry Marko informoval Bratislavský Štandard.

Primárne nejde o sumu 1 440 eur pre Igora Marka. Je jasné, že pôsobil a profiloval sa ako expert a hodnotiaca autorita, za čo dostával honorár. To je v poriadku.

Problémom však je, že aj keď podľa doterajších objednávok a faktúr neplnil žiadne pracovné úlohy k staromestskému Plató, je podivuhodné, že náhle vznikla potreba angažovať práve jeho a práve v inštitúcii, v ktorej bola čerstvo vybratá jeho manželka do pozície riaditeľky.  

Ešte divnejšie je, že Ján Mazúr figuruje ako spracovateľ v materiáli schválenom zastupiteľstvom, podľa ktorého má WOAL, s. r. o., záväzok „Darovanie projektovej dokumentácie (v rozsahu DÚR – DSP – DRS – Autorský dozor) pre projekty Živé námestie a Plató staromestská v celkovej hodnote 2 000 000 eur bez DPH pre oba projekty, zabezpečený zmluvnou pokutou vo výške 2 600 000 eur.“

Aké teda odborné konzultácie pri dopracovaní projektu Plató platené z pokladnice MIB-u? Ako tomu máme rozumieť? Tak, že projekt nie je dopracovaný? Nemá snáď MIB interné kapacity pre posúdenie, či dopracovaný je a ak áno, na akej úrovni?

Ale naspäť k problému.

Právne je vec, samozrejme, čistá, štatutárkou sa pani Marko stala až teraz, v polovici januára. A že končiaci Mazúr odklepol zakázku jej mužovi? Koho to vlastne zaujíma? Veď sa tak udialo transparentne. A síce tak, že sa to na jednu stranu nikomu nepovedalo a na druhú stranu sa asi dúfalo, že sa na to nepríde.

V ideálnom svete by sa Igor Marko o zákazku MIB-u vzhľadom na konflikt záujmov neuchádzal. Aby svojej manželke nesťažoval pôsobenie v novej funkcii. A aj keby áno, Ján Mazúr mal pre zachovanie vlastnej integrity cenovú ponuku Igora Marka ignorovať a prideliť zákazku inému subjektu. Aj keby bol zrovna najlepším kandidátom. Čisto z dôvodu, aby nevzniklo podozrenie, keby zostal pracovať v MIB, že sa chcel zavďačiť Markovej.

Ak teda Matúš Vallo víta Jána Mazúra slovami Vitaj späť!, robí to isto v dobrej viere. Ale možno by sa mal v radostných výlevoch trochu krotiť. A dávať naňho trochu pozor. Pretože v etickej rovine zlyhal na celej čiare. Že zlyhával v rovine menežérskej, sme sa už mohli presvedčiť viackrát.


Ďalšie články