Novou riaditeľkou Metropolitného inštitútu Bratislava by mala byť Petra Marko

vieme prvi_bratislavsky Foto: Štandard

BRATISLAVA – Koncom novembra sa na Magistráte konalo verejné vypočutie kandidátov na pozíciu nového riaditeľa Metropolitného inštitútu Bratislava. Na vypočutí sa zúčastnili traja zo štyroch pozvaných kandidátov, ktorí odprezentovali svoje vízie budúcnosti tejto organizácie, ale aj Bratislavy ako takej. Následne odpovedali na otázky hodnotiacej komisie, ale aj širokej verejnosti. Za nasledovníka Jána Mazúra si hodnotiaca komisia podľa informácii Bratislavského Štandardu vybrala urbanistku Petru Marko.

Nová riaditeľka Petra Marko je architektka a expertka na tvorbu miest s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti verejných priestorov a mestského rozvoja. V minulosti pôsobila na britských ostrovoch, v Londýne, kde spoluzaložila ateliér mestotvorby a miestotvorby, ktorý sa podieľa na projektoch mestskej regenerácie v Británii, na Slovensku, ale aj v Čechách.

Má dlhoročnú skúsenosť s projektovým riadením a procesom developmentu inovatívnych rezidenčných projektov v Londýne. Posledné dva roky pôsobí v Bratislave ako konzultantka a facilitátorka v témach zelenej mobility, rozvoja udržateľných štvrtí a aktivácii verejných priestorov. Spolu so svojím manželom Igorom Markom pôsobí v spoločnosti Marko&Placemakers. Jej manžel bol spolutvorcom Plánu Bratislava.

Na verejnom vypočutí Petra Marko vyzdvihla dôležitosť Metropolitného inštitútu Bratislava ako inštitúcie, ktorá má vytvárať a zároveň napĺňať jasnú víziu vedenia mesta. Zároveň upriamila pozornosť na potrebu vytvorenia nového metropolitného územného plánu a jeho strategickú dôležitosť pri tvorbe mesta.

MIB má podľa nej tvoriť koncepčné metodiky a nástroje pre dlhodobú víziu mesta. Má to byť tvorba akoby think tanku a inovácií, ktoré sa zaoberajú kritickými témami dotýkajúcimi sa všetkých miest, ako napríklad klimatická kríza, starnúce obyvateľstvo a ďalšie. Ďalšou dôležitou úlohou je tvorba mestských priestorov, kde má MIB zohrávať úlohu zadávateľa a niekedy aj zadávateľa a spracovateľa. Úlohou je vytvárať súťažné podmienky, realizovať projekty, ako napríklad kúpele Grössling či Plató Staromestská.

Ďalšou obsahovou náplňou má byť územné plánovanie a vytváranie územných štúdií. V neposlednom rade má byť podľa novej riaditeľky Petry Marko úlohou MIB-u komunikácia, participácia a vzdelávanie, v podstate ako keby mediátora či komunikátora. MIB musí vedieť odpovedať na všetky typy otázok, aké mesto chceme. Zároveň vidí MIB ako organizáciu, ktorá je úzko prepojená a spolupracujúca s magistrátom, s rovnakou víziou Bratislavy v dlhodobom plánovaní.

Podľa Marko má byť MIB rešpektovaným lídrom určujúcim trendy v témach mestského rozvoja. Má to byť organizácia reflektujúca hodnoty a princípy udržateľného rozvoja, uhlíkovo neutrálna do roku 2030, podporujúca cycle to work a iné udržateľné opatrenia. MIB podľa nej potrebuje svoj vlastný priestor, aby bol viditeľný, napríklad využitím Justiho siene na prízemí Primaciálneho paláca.

„V MIBe by som chcela vytvárať kreatívne prostredie a vnútornú motiváciu tak, aby zamestnanci mali určitú dávku autonómie adekvátnu ich skúsenostiam, aby sa stále zdokonaľovali vo svojich zručnostiach, no zároveň sa stále učili novým veciam,“ povedala na verejnom vypočutí budúca riaditeľka Petra Marko. Metropolitný inštitút má vedieť pritiahnuť špičkových odborníkov a o to sa bude aktívne snažiť.

Spolu s Petrou Marko sa na verejnom vypočutí zúčastnili aj ďalší dvaja kandidáti. Prvým z nich bol Juraj Mišák, ktorý v minulosti pôsobil ako manažér projekčných prác pre developerskú spoločnosť J&T Real Estate, či ako architekt verejných priestorov autobusovej stanice Nivy. V súčasnosti pracuje ako dizajn manažér spoločnosti YIT Slovakia. Druhým, rovnako neúspešným kandidátom, bol Martin Zaiček, ktorý je zástupcom riaditeľky Slovenskej komory architektov zodpovedný za stratégie, politiky a partnerstvá.

  


Ďalšie články