Kontroverzný projekt Mesto pre deti bude pokračovať aj v tomto roku

Mudroňova ulica Mudroňova ulica. Foto: Ivan Lučanič

BRATISLAVA – Projekt Mesto pre deti bude pokračovať. Detský fond Organizácie spojených národov UNICEF, ktorý je partnerom projektu, umožní Metropolitnému inštitútu Bratislavy minúť nevyčerpané prostriedky. V roku 2024 tak budeme môcť zrejme v uliciach Bratislavy očakávať nové križovatky s hernými prvkami pre deti.

Kontroverzný projekt, ktorí mnohí Bratislavčania poznajú najmä z Vazovovej a Mudroňovej ulice, kde už jeho názov takmer zľudovel na takzvané Oázy pokoja, nezastavila ani hlasná kritika obyvateľov a rodičov detí. Tieto dopravné zmeny mali pri bratislavských základných školách vytvoriť bezpečnejšie prostredie, najmä pre tých najmladších. Realizácia týchto úprav však vyvolala skôr rozpaky ako nadšenie.

Magistrát pri ich realizácii priznal viaceré chyby, ktoré sa pokúsi v najbližšom čase napraviť. Projekt ako taký ale považuje za správny a plánuje v ňom pokračovať.

Vyplýva to aj z dodatku k zmluve, uzatvoreného medzi Metropolitným inštitútom Bratislavy a detským fondom UNICEF, ktorý obe organizácie podpísali ešte pred vianočnými sviatkami. V ňom si doterajšiu spoluprácu predstavitelia UNICEF pochvaľujú. Ako príklad spokojnosti uvádzajú celkovú návštevnosť desiatich festivalov pri základných školách organizovaných v roku 2023, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 34-tisíc návštevníkov.

Dodatok rovnako uvádza, že MIB požiadal o možnosť pokračovať v projekte a minúť tak doteraz nevyužité prostriedky aj v tomto roku. Robí tak na základe dosiahnutých úspechov pri napĺňaní cieľa podporovať zmysluplné interakcie, ktoré prispievajú k sociálnej súdržnosti.

Takými sú podľa nich napríklad vnímavé vychádzky s deťmi, počas ktorých sa deti zoznamujú s témou dopravnej bezpečnosti a s rôznymi potrebami iných používateľov ulice, či rôzne workshopy, participácie, ale aj stretnutia rodičov vo focusových skupinách.

Záujmom Metropolitného inštitútu Bratislava je v najbližšom čase vytvoriť jednotný manuál, v ktorom budú opísané všetky postupy a princípy pre vytváranie takýchto ulíc na hranie. Mal by sa preto stať akýmsi návodom pre mestské časti, ale aj iné menšie celky či komunity, ktoré by mali v podobných realizáciách takzvaných ulíc na hranie pokračovať.

Takýto návod by mal vzniknúť na základe stretnutí zainteresovaných strán s relevantnými profesionálmi v oblasti vzdelávania, detskej psychológie, predstaviteľov lokálnych komunít či rodičov na témy, ako podporiť hranie sa detí na voľnom priestranstve či ako posilniť lokálne komunity vo vytváraní inkluzívneho prostredia vhodného pre deti.

MIB by tak podľa zverejneného dokumentu mal počas roka 2024 zabezpečiť realizáciu projektu na troch nových bratislavských základných školách. Ktoré to však budú, zatiaľ odpovedať nevedia. Podľa vyjadrenia vedúcej oddelenia komunikácie Metropolitného inštitútu Bratislavy Kristíny Trnovskej sú informácie Bratislavského Štandardu o pokračovaní projektu v roku 2024 správne. „Aktuálne sme však v štádiu plánovania a preto nevieme zodpovedať všetky otázky,“ vyjadrila sa pre Bratislavský Štandard.

V dodatku k zmluve sa spomína aj 5 projektov, ktoré by už mali realizovať partneri MIB-u na základe spomínaného manuálu. V tomto prípade má ísť predovšetkým o samosprávy, teda mestské časti, či lokálne komunity, ktoré by MIB mal len podporiť.

Aké budú celkové náklady na tieto projekty počas roku 2024, je v súčasnosti ťažké povedať. Metropolitný inštitút požadoval od UNICEF-u presunúť na tento rok nevyčerpané prostriedky vo výške takmer 80-tisíc eur. Vyplýva to z tabuľky nákladov, ktorú zverejnili v rámci podpísaného dodatku.

V nej je tiež uvedené, že minuloročné dopravné zmeny a debarierizačné opatrenia na piatich základných školách, ktorých súčasťou boli aj školy na Vazovovej či Mudroňovej ulici, predstavovali náklady vo výške 294-tisíc eur. Celkové náklady na realizáciu celého projektu predstavovali sumu vo výške necelých 700-tisíc eur.


Ďalšie články