Trojkráľový sprievod: Ulice Bratislavy ožijú veľkolepým divadlom

℗Barbora_Jančárová-77-1024x683 Trojkráľový sprievod 4 Trojkráľový sprievod v Bratislave v roku 2023. Foto: Barbora Jančárová/Traja králi

BRATISLAVA – Časť Rusínov na Slovensku oslavuje 6. januára Vianoce. Pre nás ostatných sa nesie tento sviatočný deň v duchu príchodu mudrcov z východu, ktorý je zároveň bodkou za vianočnými sviatkami. Sviatok Troch kráľov, nazývaný aj Zjavenie Pána, je jedným z najstarších kresťanských sviatkov, ktorý slávime už od 3. storočia. V Bratislave si ho pripomenieme v poradí už štvrtým ročníkom podujatia Trojkráľový sprievod. Naša metropola sa v tento deň zmení na chvíľu na Jeruzalem spred dvetisíc rokov.

Kto sú vlastne traja králi a prečo si ich každoročne pripomíname? Traja mudrci z východu – Gašpar, Melichar a Baltazár sú považovaní za prvých pohanov, ktorí uverili v Ježiša Krista. Do Betlehema putovali, aby si uctili narodenie Ježiša darmi – zlatom, kadidlom a myrhou. Cestu im ukazovala hviezda. Zmienka o nich sa nachádza v Evanjeliu podľa Matúša. Ich údajné pozostatky sa nachádzajú v Kolínskej katedrále v Nemecku.

Na Troch kráľov svätia kňazi v kostoloch počas omše trojkráľovú vodu soľou, kriedou a tymiánom. Zvykom bolo aj svätenie domov. Kňazi navštevovali príbytky a kropili ich svätenou vodou, kadili kadidlom a na hornú časť dverí písali písmená C, M, B v spojení s príslušným rokom. Mnohí mylne predpokladajú, že písmená symbolizujú troch kráľov, pravda je však iná. Ide o latinskú skratku Christus Mansionem Benedicat – Kristus nech žehná tento dom. Na niektorých slovenských dedinách tento zvyk ešte pretrváva.

Svätenie domov počas sviatku Troch kráľov. Foto: TASR

Bratislavský trojkráľový sprievod organizovaný občianskym združením Via Regum v spolupráci s Dobrou novinou, Bratislavským kultúrnym a informačným centrom a mestom Bratislava tento rok oslávi Zjavenie pána v príjemnej divadelnej atmosfére. Štvrtý ročník podujatia odštartuje svoju púť 6. januára o 14:30 na nádvorí Bratislavského hradu.

Pokračovať bude cez Palisády a uličkami Starého mesta sa postupne zavŕši v cieľovej stanici na Hlavnom námestí. Traja králi majú reprezentovať príslušníkov troch generácií a troch rás. Sprievodom sa ponesú na koňoch, ale aj na ťave. V čele sprievodu budú malí hviezdonosci, ktorí majú trom kráľom ukázať cestu k Ježiškovi. Nebudú chýbať ani bubeníci, gajdoši či koledníci.

V roli kráľov Baltazára a Melichara sa minulý rok predviedli známe herecké tváre Filip Tůma a Vladimír Kobielsky. Gašpara stvárnil mediálne neznámy bratislavský DJ. Králi mali na svojej púti zastávku pod Michalskou bránou pri kráľovi Herodesovi, ktorý chcel podľa legendy malého mesiáša zabiť, aby neohrozil jeho vládnucu pozíciu. Na tento motív príbehu poukazovala smrtka, ktorá tu kráľov vítala. Kto sa v roli kráľov prestaví počas tohto ročníka, bude pre návštevníkov prekvapením, keďže organizátori mená nezverejnili.

Trojkráľový sprievod má bohatú tradíciu v mnohých európskych metropolách. Talianska Florencia takéto podujatie pod názvom Cavalcade of Magi usporadúva už stáročia. Troch kráľov sprevádza viac ako 500 účastníkov v dobových kostýmoch rôznych rytierov, náboženských postáv, dedinčanov a mnohých iných.

Veľkolepú šou zažijete aj v španielskom Madride, kde je sprievod jednou z najočakávanejších udalostí roka. Je známy svojou radostnou a oslavnou atmosférou a zahŕňa množstvo tanečníkov, hudobníkov a dekorovaných vozov.

Bratislava sa inšpirovala predovšetkým metropolami susedných štátov Prahou a Varšavou.


Ďalšie články