Urológ Milan Blaško: Preventívne vyšetrenie trvá pár minút, nie je sa čoho obávať

urológ Blaško_ Urológ Milan Blaško. Foto: Milan Blaško

BRATISLAVA – November sa chýli ku koncu a s ním finišuje aj kampaň zameraná na mužské zdravie a prevenciu rakoviny prostaty – Movember. Pri tejto príležitosti sa ešte na chvíľu pri téme pristavíme prostredníctvom rozhovoru s bratislavským urológom Milanom Blaškom.

Myšlienka šíriť povedomie o tejto chúlostivej téme vznikla pred 20 rokmi u dvoch kamarátov, ktorí sa stretli pri pive. Nie príliš obľúbenú mužskú tému sa rozhodli zatraktívniť a zviditeľniť cez gesto, ktorým sú fúzy. Muži si v rámci kampane nechávajú narásť fúzy, fotia sa s nimi, pri tom hovoria o prevencii rakoviny prostaty a snažia sa lámať tabu s tým spojené. O tom, prečo je prevencia dôležitá a ako sa rakovina prejavuje, sme sa rozprávali s urológom Milanom Blaškom.

Vysvetlili by ste našim čitateľom, čo je prostata za orgán a na čo v tele slúži?

Prostata je malý nepárový orgán – žľaza, ktorá sa nachádza v malej panve tesne pod močovým mechúrom. Prostatou prechádza močová rúra a zároveň do nej ústia semenovody zo semenníkov. Tie pri ejakulácii privádzajú spermie do prostaty a primiešavajú sa s prostatickým sekrétom. Následne ejakulát odchádza močovou rúrou.

Aký je rozdiel medzi zhubným a nezhubným ochorením prostaty? Ako sa prejavujú?

Nezhubné ochorenie prostaty znamená, že celý objem prostaty sa vekom postupne zväčší. Ochorenie zostáva v prostate, nešíri sa. Zhubné ochorenie prostaty alebo rakovina prostaty sa začína ako jedno malé ložisko, prípadne aj viac, ktoré postupne narastajú a šíria sa najprv do okolia prostaty, potom do lymfatických uzlín a nakoniec do kostí, respektíve iných orgánov. Máme viacero typov nádorov prostaty. Absolútne kľúčovú úlohu zohráva, aká je takzvaná histológia nádoru. Podľa toho sa ochorenie správa. Ak je to takzvaný „dobrý“ typ, pacienta nijako neohrozuje a nie je nutná žiadna liečba, len sledovanie. Ak je to vysokorizikový typ, vyžaduje si liečbu, či už vo forme operačného odstránenia prostaty alebo rádioterapie. Čo sa týka prejavu týchto dvoch ochorení, sú vo viacerých príznakoch veľmi podobné. Slabý prúd moču, prerušované močenie, časté nutkavé močenie, nočné močenie viac ako jedenkrát, rozdvojený prúd, krvavý moč alebo ejakulát, bolesti kostí, to všetko by malo viesť pacienta na urologické vyšetrenie.

Prečo je prevencia dôležitá?

Prevencia je medicínsky úkon, keď sa snažíme rozpoznať ochorenie oveľa skôr, ako je pre pacienta nebezpečné a ako mu začne robiť rôzne ťažkosti. Pri včasnom odhalení nádoru prostaty získavame dostatok času na účinnú liečbu a pacienta vieme z nádorového ochorenia prostaty vyliečiť.

Približne za 10 percent prípadov rakoviny prostaty je zodpovedná genetika. Ak mal muž v rodine niekoho s týmto ochorením, mal by podstúpiť prehliadku skôr?

Podľa návodov európskej urologickej spoločnosti by mal muž, ktorý má v blízkom príbuzenstve niekoho s ochorením na karcinóm prostaty, vyhľadať urológa už v 40 roku života za účelom prevencie. Pre ostatných mužov je to v 50 roku. Chcem však zdôrazniť, že všetky 3 poisťovne ponúkajú mužom „benefit“ v preplatení preventívneho urologického vyšetrenia už v 40 roku života. V rozvoji nádoru prostaty sú 3 hlavné faktory. Vek, genetika a rasa. Bohužiaľ, ani jeden parameter sa nedá ovplyvniť. Preto prevencia zostáva kľúčovým nástrojom včasnej diagnostiky ochorenia.

Ako vyzerá preventívna prehliadka? Je to niečo, čoho sa treba obávať?

Prakticky každý muž, ktorý prvýkrát prichádza do našej ambulancie, má určité obavy z vyšetrenia. Snažíme sa pacientovi všetko podrobne vysvetliť, aby ho nič počas vyšetrenia neprekvapilo. Vyšetrenie vždy vykonávame s veľkou empatiou a, samozrejme, veľmi citlivo. Najprv od pacienta odoberieme podrobne anamnézu, teda údaje o tom, či má nejaké ťažkosti s močením, či sa na nejaké urologické ochorenie v minulosti liečil, či má v príbuzenstve niekoho s nádorom prostaty, aké lieky užíva. Vyšetrenie na lôžku trvá pár minút. Pozostáva z vyšetrenia genitálu, vyšetrenia prostaty cez konečník a ultrazvukového vyšetrenia obličiek, močového mechúra a prostaty. Na záver vyšetríme moč pacienta a odoberieme krv na vyšetrenie takzvaného prostatického markera PSA. Je dôležité povedať, že pacient má právo počas vyšetrenia odmietnuť akýkoľvek úkon, napríklad vyšetrenie prostaty cez konečník. Tento fakt plne akceptujeme a s vysvetlením zaznamenáme do správy. Je to však veľmi zriedkavé. Väčšina mužov absolvuje vyšetrenie bez akýchkoľvek problémov. Zdôrazňujem, vyšetrenie nebolí. Nepamätám si muža, ktorý by z našej ambulancie odišiel so zlou skúsenosťou. Väčšina mužov je príjemne prekvapená, že ich obavy boli úplne zbytočné a neopodstatnené. Snažíme sa prevenciu zrealizovať tak, aby pacient prišiel o nejaký čas aj na ďalšiu prevenciu, a to už bez akýchkoľvek obáv.

Preventívnu prehliadku absolvuje u nás ročne len 6 až 12 percent mužov, čo nás radí na chvost krajín EÚ. Prečo je to stále taká chúlostivá záležitosť?

Ročne sa na urologickej prevencii na Slovensku zúčastní približne 80-tisíc mužov. Je to niečo okolo 8 percent dospelej mužskej populácie na Slovensku. Neviem sa vyjadriť, prečo sa slovenskí muži vyhýbajú prevencii do takej miery, že sme v dolných rebríčkoch štatistík EÚ. Máme teda v tomto ohľade čo dobiehať. Tak ako už 20 rokov, tak aj tento rok prebieha na Slovensku počas novembra kampaň Movember, ktorá má u mužov zvýšiť povedomie o prostate, jej ochoreniach a dôležitosti urologickej prevencie. Muži by si zároveň mali zobrať príklad od žien, ktoré v neporovnateľne väčšej miere pravidelne chodia na prevencie a podstatne viac tak dbajú o svoje zdravie.

Kampaň Movember podporili mnohé známe osobnosti. Foto: nierakovine.sk

Ako veľmi mení prognózu včasný záchyt rakoviny?

Tak ako každé onkologické ochorenie, aj v tomto prípade zohráva čas kľúčovú úlohu. Ak odhalíme nádor včas, pacienta vo väčšine prípadov vyliečime. Ak pacient príde neskoro, máme k dispozícii len udržiavaciu liečbu.

Pri akých problémoch muži najčastejšie vyhľadávajú Vašu pomoc?

Akútne a chronické ťažkosti s močením, krvavý moč, krv v ejakuláte, problémy s erekciou, bolesti semenníka.

Akú úlohu tu zohráva životný štýl muža?

Ako som spomenul vyššie, za hlavné rizikové faktory považujeme vek, genetiku a rasu. Nespochybňujem však, samozrejme, fakt, že zdravý životný štýl môže prispieť k zníženiu výskytu akýchkoľvek onkologických ochorení. A preto pacientov pozitívne motivujeme k dostatočnému pohybu, zdravej strave, respektíve k vylúčeniu fajčenia a redukcii alkoholu. Vplyvy týchto faktorov na vznik rakoviny prostaty sú stále predmetom výskumu.

Ako je to s voľnopredajnými liekmi na prostatu? Môžu sa na ne muži spoliehať?

Návody Európskej urologickej spoločnosti neodporúčajú pacientom samoliečbu voľnopredajnými preparátmi pre slabú účinnosť. S týmto stanoviskom sa plne stotožňujem. Často neodbornou samoliečbou muži len strácajú potrebný čas na skoré urologické vyšetrenie a liečbu. Mnohí potom prichádzajú na vyšetrenie príliš neskoro.

MUDr. Milan Blaško študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pôsobil na Urologickej klinike LFUK na Kramároch a od roku 2007 vykonáva súkromnú urologickú prax.


Ďalšie články